Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

ArtAthina 2017 | Booth B13 Technohoros art gallery






Τεχνοχώρος συμμετέχει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στη μεγαλύτερη εικαστική έκθεση που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, την art athina 2017, παρουσιάζοντας καταξιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες που συνθέτουν ένα κράμα ζωγραφικού, γλυπτικού και χαρακτικού μικρόκοσμου στο περίπτερο B13.

Οι καλλιτέχνες που θα εκθέσουν τα έργα τους φέτος στο περίπτερό μας είναι οι Κυριάκος Μορταράκος, Γιώργος Τσακίρης, Χρύσα Βέργη, Γιάννης Στεφανάκις, Απόστολος Φανακίδης, Γιώργος Κυπρής, Θράφια, Νατάσα Μεταξά, Νικολέττα Αντωνοπούλου, Ιάσονας Κοντογιάννης, Jurij Jakovenko και Gennadiy Vereschagin.
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Κλειστό Π. Φαλήρου (Tae
Kwon Do), Ολυμπιακά Ακίνητα
Μωραϊτίνη 2, 17 561 Π. Φάληρο
(Απέναντι από τα Village Cinemas Π. Φαλήρου)
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ
Παρασκευή 26 Μαΐου 12:00-21:00
Σάββατο 27 Μαΐου 12:00-21:00
Κυριακή 28 Μαΐου 12:00-21:00
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Ολόκληρο 8 €
Μειωμένο 5 € (άτομα άνω των 65 ετών, φοιτητές, κάτοχοι κάρτας ανεργίας με την επίδειξη κάρτας, ΑΜΕΑ)
Δωρεάν παιδιά έως 12 ετών, φοιτητές των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδος,  μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και μέλη της AICA
VIP PREVIEW
Πέμπτη 25 Μαΐου
μόνο με προσκλήσεις
Περισσότερες πληροφορίες: www.art-athina.gr

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | info@technohoros.org

Saints in Carousel | Thomas Tournavitis

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θωμά Τουρναβίτη με τίτλο “Saints in Carousel”, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 18 Μαΐου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 10 Ιουνίου.  Πορτραίτα ανθρώπων λουσμένα στο φως του ήλιου και με την αίσθηση της κίνησης αέναα παρούσα, συγκεντρωμένες στιγμές και τόποι, έθιμα και ηθικοί κώδικες δημιουργούν λαογραφικές συνθέσεις οικείες και συγχρόνως άκρως νοσταλγικές, παράγοντας σκηνές με πρωταγωνιστές ανθρώπους της Ελλάδας του σήμερα υπονοώντας μια Ελλάδα που βρίσκεται στα όρια της λησμονιάς και της εξαφάνισης.

Η ιστορικός τέχνης, Αννίτα Πατσουράκη, αναφέρει: «Η ζωγραφική τέχνη του Θωμά Τουρναβίτη κατευθύνεται από διδαχές, θεωρητικής και τεχνικής παιδείας,  εμπνευσμένες από ιδανικά και διαχρονικές ηθικές αξίες. Ακολουθώντας βήματα και χνάρια πίστης, σε όσα διδάχθηκε ως ιερά και όσια, τα καταγράφει με συνοπτικό περιεχόμενο στις συνθέσεις του, υπονοώντας γεγονότα και τιμώντας πρόσωπα. Κοινωνικά επεισόδια, συμβάντα σε εξέλιξη και χαρακτήρες της πόλης συνυπάρχουν με νοσταλγία στο υπαίθριο περιβάλλον μιας ατμόσφαιρας οικείας σε όλους και συγχρόνως οικουμενικής.  Η περιγραφική λιτότητα των μέσων της τέχνης του, καταφέρνει επιδέξια να αναδείξει, να αναβιώσει εικόνες της ελληνικής παράδοσης, λαογραφίας  και ιστορίας, ακόμη δε και με τόλμη, να αποτυπώσει αυτοβιογραφικές σκηνές. Με στοχασμό, αυτογνωσία και έντονη εσωτερική αναζήτηση καθοδηγείται από τις παιδικές μνήμες και βιώματα για την ανάπλαση και δημιουργία εικόνων της αστικής παιδείας και αγωγής που τον χαρακτηρίζουν», ενώ προσθέτει ότι «οι βιωματικές παραστάσεις που αποτυπώνονται με τη χαρισματική σχεδιαστική δεινότητα μιας παιδικής ματιάς, τη δυναμική των έντονων χρωματικών τόνων, της δομημένης σύνθεσης και της ελεύθερης πινελιάς, περιγράφουν φόρμες γεμάτες φωτεινούς κραδασμούς.  Μορφικές και εννοιολογικές καταγραφές γίνονται  εμπειρίες πολύτιμες και κορυφαία δείγματα μιας ακμάζουσας αστικής ζωής με πατρογονικές αξίες και δυνατή  πολιτιστική μνήμη».

Ο Θωμάς Τουρναβίτης γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Φοίτησε στο εργαστήρι του γλύπτη Νίκου Στέφου (1997-1999). Αποφοίτησε το 2005 από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Ντέρμπι (Ηνωμένο Βασίλειο) με BA in FINE ARTS (DP) και με μεταπτυχιακές σπουδές σε αντίστοιχη σχολή Philharmonie στο Βερολίνο (Γερμανία 2006). Εργάστηκε ως καθηγητής σημειολογίας στο Τμήμα Φωτογραφίας του Δ. ΙΕΚ Βόλου και ως δάσκαλος καλλιτεχνικών σε ιδιωτικά και δημόσια δημοτικά  της πόλης του Βόλου (2008-2010). Στο ιστορικό του έχει πλέον των 15 ατομικών εκθέσεων και  έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 30 ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Μονπελιέ, Αθήνα, Ζάγκρεμπ, Μπρατισλάβα, Λευκωσία, Σαράγεβο και αλλού. Ζει και εργάζεται στο ατελιέ του στον Πειραιά.

 Διάρκεια Έκθεσης: 18 Μαΐου – 10 Ιουνίου 2017
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού


Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | info@technohoros.org

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Η μαγεία της μνήμης




Στην αίθουσα τέχνης «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ», Ηροδότου 5, Κολωνάκι, την Παρασκευή 5 Μαΐου και ώρα 8μ.μ. παρουσιάζει ο Σπύρος Λύτρας τη νέα του ατομική έκθεση με τίτλο «Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ».
Ο γνωστός καλλιτέχνης παρουσιάζει μια δουλειά γεμάτη βιωματικές εικόνες. Το ταξίδι που μπορεί να είναι συνάμα σημείο αντάμωσης αλλά και χωρισμού, τα κατευόδια, οι άνθρωποι, η θάλασσα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την έκθεση που είναι εμπνευσμένη από μνήμες και εικόνες του χθες και του σήμερα.

 Ο Τάκης Μαυρωτάς σημειώνει: 
«Η Θεά Μνημοσύνη, κόρη του Ουρανού και της Γαίας, σύμφωνα με το μύθο ήταν η προσωποποίηση της μνήμης. Ο Δίας της εμφανίστηκε ως βοσκός και συνευρέθηκε μαζί της εννέα νύχτες στα Πιέρια Όρη, με αποτέλεσμα τη γέννηση των εννέα Μουσών, των προστάτιδων των τεχνών. Ο Σπύρος Λύτρας μού παρουσίασε στο ατελιέ του στην Αθήνα, πριν λίγους μήνες, τη νέα του ζωγραφική δουλειά, ένα γοητευτικό ταξίδι μνήμης, λέγοντάς μου ότι «Δανείζομαι εικόνες από την καθημερινότητα και πλάθω ιστορίες με τα χρώματα στον καμβά, γιατί κάθε μου έργο επιθυμώ να αντανακλά μνήμες και συναισθήματα».

Σε αυτό το φωτεινό ισόγειο, βυθισμένο σε μια γειτονιά πολύκοσμη και πολύβουη, με εκατοντάδες μετανάστες, άλλους από την Ασία και άλλους από την Αφρική, που δίνουν μια πολύχρωμη αίσθηση στο κέντρο της πόλης, περάσαμε ώρες πολλές, καθώς μου έδειχνε δεκάδες σχέδια και πίνακές του. Ο χρόνος για τον Λύτρα είναι, κάθε στιγμή, παρελθόν-παρόν-μέλλον, καθώς μένει αντιμέτωπος με το φως και το σκοτάδι, τις σκέψεις και τις εμπειρίες του. Έτσι, συνειδητά επιλέγει αυτή τη λαβυρινθώδη πόλη ως καταφύγιο της καλλιτεχνικής του δράσης, αν και έχει άλλες δυνατότητες, αφού είναι γεννημένος στην παραλία της Ιτέας, με το πατρικό του σπίτι να βρέχεται από τη θάλασσα του Κορινθιακού, προσφέροντάς του την ευκαιρία το βλέμμα του να χάνεται άλλοτε στα νερά του Κόλπου και άλλοτε στα βουνά της Γκιώνας και του Παρνασσού.





 Εκεί, όπου από μικρός επισκεπτόταν τους γειτονικούς Δελφούς, τον ομφαλό της Γης, που αναντίρρητα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αισθητική του καλλιέργεια και αποτέλεσε πηγή των πλαστικών του αναζητήσεων. Εκεί διδάχτηκε την αυτογνωσία, τη μεγαλύτερη γνώση του ανθρώπου και μυήθηκε στο μέτρο της κλασικής τέχνης.

Ο Λύτρας μεγάλωσε σε μια παραδοσιακή οικογένεια, χωρίς να έχει άμεση σχέση με την τέχνη. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο θείος του, Κώστας Νίτσος, που τον προέτρεψε, αν και τότε ήταν δεκαέξι ετών, να συναντηθεί με τον Παναγιώτη Τέτση και το Δημήτρη Μυταρά, για να αποφανθούν εάν έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με τη ζωγραφική. Με προίκα τις παραινέσεις και τα ενθαρρυντικά τους λόγια, αργότερα φοίτησε στην ΑΣΚΤ Θεσσαλονίκης, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του με Άριστα.

Ο Λύτρας, από το 2000 έως σήμερα, συνοπτικά αρθρώνει τη ζωγραφική του άποψη, με ποιητική και στοχαστική διάθεση, προσπερνώντας την απλή περιγραφή, τη διήγηση και την εικονογράφηση, για να φτάσει στη δική του αλήθεια. Αδιάλειπτα προσεγγίζει το χρήσιμο και το αναγκαίο, το αόριστο και το άγνωστο, βαδίζοντας από ανακάλυψη σε ανακάλυψη, άλλοτε βιωματική και άλλοτε συναισθηματική. Η γυναικεία μορφή είναι η μούσα των μεταπλαστικών του αναζητήσεων και αυτή συναντούμε σε πολλούς του πίνακες, όπως το εντυπωσιακό τρίπτυχο με τίτλο Κατευόδιο, 2017 ή στα περίφημα Τανγκό, 2015-2017, με τις τρυφερές σκηνές που ανακαλούν ένα αίσθημα ευφορίας. Ταυτόχρονα, εμφορούνται από ένα κοινό μυστικό της συνεννόησης των καρδιών, του πάθους του έρωτα ή της απελπισίας. Έτσι, ο έρωτας των δύο ανθρώπων και η μυστηριακή βουή της θάλασσας γίνονται τα μέσα αναμέτρησής του με το σχέδιο και το χρώμα, τη φόρμα και την περιπέτεια της μορφής.

 Η τέχνη, εξάλλου, σε ένα μεγάλο βαθμό, λεπταίνει την ευαισθησία του κόσμου. Η ζωγραφική του είναι πλασμένη από τη μνήμη και τη λήθη, τη νοσταλγία και την πρόβλεψη. Στόχος του ήταν και παραμένει η αποκάλυψη της ομορφιάς και της ουσιαστικής αξίας της ζωής. Ο έρωτας και ο θάνατος, το παιχνίδι ανάμεσα στις θνητές και τις αθάνατες επιθυμίες ορίζουν τον κόσμο των οραματικών του μεταπλάσεων. Ζωγραφίζει πάντα με γρήγορες αλλά ελεγχόμενες χειρονομίες, με εξπρεσιονιστική διάθεση, όπως ο ίδιος τονίζει, χωρίς να παραβιάζει τα όρια της ορατής πραγματικότητας για να προσεγγίσει το άλογο ή τις βίαιες παραμορφώσεις. Η ζωγραφική του ακολουθεί μια κυκλική πορεία, έναν ατέρμονο διάλογο ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Τρυφερός και εξομολογητικός, με το χρωστήρα του εκφράζει τις εμπειρίες και τις αισθήσεις της ζωής του. Δουλεύει ακούραστα με το κάρβουνο και τα ακρυλικά χρώματα, δίνοντας προτεραιότητα στην οξύτητα του σχεδίου και, κατ’ επέκταση, στην ένταση της αίσθησης του κάρβουνου. Βέβαια, το σχέδιο αποτελεί την ψυχή της δουλειάς του και κάθε του έργο βασίζεται σε αυτό. Δεν είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι από τις πρώτες ατομικές του εκθέσεις το κύριο χαρακτηριστικό ήταν μια σειρά εντυπωσιακών σχεδίων, με έμφαση στην εκφραστική αφηγηματικότητα και τις απρόσμενες καταστάσεις.

Ο Λύτρας σκέφτεται με εικόνες και οι αναμνήσεις του ανακαλούν το παρελθόν του, αφήνοντας ίχνη και εκφράσεις των οραμάτων του, αδιαφορώντας συνειδητά για τις οριακές καταστάσεις ή τα δυσάρεστα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα. Είναι ένας βαθιά ουμανιστής ζωγράφος, ευαίσθητος δέκτης του έρωτα και των εικόνων των ανθρώπων. Ο δικός του πόθος είναι η αλήθεια της συναισθηματικής του ζωής, η δική του ζωγραφική, με το ρυθμό και μέτρο της. Το υπέρτατο πάθος και η τρυφερότητα, η δυναμική της γραμμής και ο παλμός της κίνησης, η ανασύνθεση της πραγματικότητας και η φαντασία σηματοδοτούν την εικονιστική του κατάθεση. Έτσι, τα έργα του αντανακλούν τις αγωνιώδεις ζωγραφικές του αναζητήσεις, μια γεύση αισθησιακής αντίληψης του κόσμου, μιας μαχητικής θέσης ότι δεν είμαστε απόντες του χρόνου και της Αγάπης προς τον άνθρωπο.»


Info:
ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ
Ηροδότου 5, Κολωνάκι
106 74 Αθήνα
Τηλ. +30 210 8239 465
www.peri-technon.com – email: peritechnon@yahoo.gr
 Διάρκεια έκθεσης: 5 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2017

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 11:00 – 20:00
Τετάρτη – Σάββατο: 11:00 – 14:30
Κυριακή – Δευτέρα: ΚΛΕΙΣΤΑ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Πηγή: http://www.tff.gr


Κυριακή 14 Μαΐου 2017

«Sweet Europe»: Έκθεση γελοιογραφίας στο Μετρό Συντάγματος

Βασίλης Παπαγεωργίου.


Έλληνες και Βρετανοί επαγγελματίες σκιτσογράφοι καταθέτουν την άποψή τους για τη σημερινή Ευρώπη και αναπόφευκτα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., μέσα από 150 σκίτσα που θα φιλοξενηθούν στην έκθεση «Sweet Europe» («Γλυκιά Ευρώπη»), από τις 14 έως τις 21 Μαΐου στον σταθμό του μετρό στην πλατεία Συντάγματος.
Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση γελοιογραφίας που διοργανώνει η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων με πρόεδρο τον Πάνο Μαραγκό, μετά την επιτυχία της περσινής για την προσφυγική κρίση.


Βαγγέλης Χερουβείμ.

 Στόχος είναι η έκθεση να καταστεί θεσμός που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με διαφορετικό θέμα. Φέτος, η περιστρεφόμενη γύρω από την Ευρώπη θεματολογία είναι ελεύθερη, με τους Βρετανούς να έχουν τον πρώτο λόγο εξαιτίας της επικαιρότητας. «Το θέμα που τώρα επείγει και γιγαντώνεται είναι η κρίση και το άδηλο μέλλον της Ευρώπης είτε ως οικονομικής ένωσης, είτε ως ευρωπαϊκής κουλτούρας, είτε ως παρακαταθήκης κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων κτλ.

Η μοίρα της Ευρώπης είναι σημαντικό θέμα γιατί αφορά ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού...», σημειώνουν οι διοργανωτές στο σκεπτικό τους όπως και ότι «η μοίρα της Ευρώπης αφορά άμεσα και ζωτικά τη χώρα μας γιατί αποτελούμε καλώς ή κακώς μέρος της».


Πάνος Ζάχαρης .

 Από εκεί και πέρα, είναι στην κρίση κάθε δημιουργού και στη συνέχεια κάθε επισκέπτη της έκθεσης «για να αναρωτηθεί ο ίδιος για το πώς καταλαβαίνει και ποιο αξιολογεί ως βασικό πρόβλημα ή προτέρημα ή πρόταση διεξόδου ή οτιδήποτε άλλο αυτού του οικοδομήματος που λέμε Ευρώπη», τονίζει η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων.

 Στον χώρο της έκθεσης «Sweet Europe» θα παρίστανται καθημερινά σκιτσογράφοι για να απαντούν σε τυχόν απορίες των επισκεπτών ενώ τα σχολεία που επιθυμούν μπορούν να ξεναγηθούν και να σχεδιάσουν τα δικά τους σκίτσα, κατόπιν συνεννόησης.

 Γιάννης Ιωάννου.

 Θα εκδοθεί, επίσης, άλμπουμ με τα φιλοξενούμενα σκίτσα ενώ η φιλοδοξία των διοργανωτών είναι η έκθεση να έχει την επιτυχία της περσινής που ξεκίνησε από τη Ρόδο, παρουσιάστηκε στα Δωδεκάνησα, την Αθήνα, το Πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ της Ισπανίας με πιθανή κατάληξη, φέτος τον Σεπτέμβρη, το Παρίσι. Η έκθεση που διοργανώνει η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων έχει ως συνδιοργανωτές τη Βουλή των Ελλήνων, την Περιφέρεια Αττικής, το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και τη ΣΤΑΣΥ -η οποία παραχωρεί τον εκθεσιακό χώρο στην πλατεία Συντάγματος.

 Ηλίας Μακρής.

 Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, την Τρίτη 16 Μαΐου στις 8 μ.μ.

 Μιχάλης Κουντούρης

 Συμμετέχουν, από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων (www.cartoonists.gr):  Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, John Antono, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (Bas.), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Έφη Ξένου, Σπύρος Ορνεράκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Soloup, Soter, Στάθης (Σταυρόπουλος), Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ.

 Κώστας Μητρόπουλος.


Από τη Μεγάλη Βρετανία: Terry Anderson, Nathan Ariss, Sally Artz, Jeremy Banx, Rupert Besley, Andrew Birch, Steve Bright (“Brighty”), Dave Brown, Matthew Buck, Andy Davey, Peter Dredge, Noel Ford, Jonesy (Steve Jones), Chris Madden, Glenn Marshall,  The Surreal McCoy, Fran Orford, Ken Pyne, Royston Robertson, Martin Rowson, William Rudling, Tim Ruscoe, Liam Higgins Saunders, Peter Schrank, Bill Stott, Mike Turner, Colin Whittock, Kipper Williams.
Πηγή:naftemporiki.gr





Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Τέχνη σε ερειπωμένο συνεργείο της Συγγρού


«Ρει start» είναι ο τίτλος του εικαστικού εγχειρήματος που συνδυάζει ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις και περφόρμανς με την υπογραφή της γλύπτριας και ζωγράφου Μαριάννας Λύρα.
Ένα εγκαταλελειμμένο συνεργείο αυτοκινήτων της λεωφόρου Συγγρού, ιστορικό κτίριο της δεκαετίας του 1920 (είχε χτιστεί ειδικά για να στεγάσει την πρώτη έκθεση-συνεργείο αυτοκινήτων της Fiat στην Ελλάδα), επέλεξε η Μαριάννα Λύρα για να επιστρέψει στα εικαστικά δρώμενα ύστερα από 20 χρόνια σιωπής.
Σιωπή την οποία σπάει παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ένα έργο που είχε ζωγραφίσει πριν από δύο δεκαετίες και το οποίο πρωταγωνιστεί στο νέο της εγχείρημα καθώς οι μορφές του «βγαίνουν»στον κόσμο της τρίτης διάστασης.
Θέμα του κεντρικού έργου του «ρει start» είναι ένα οικογενειακό δείπνο, με φόντο μια φανταστική πόλη, το οποίο διακόπτεται ξαφνικά από μια αστραπή.
H λάμψη της λειτουργεί ως στοιχείο ανατροπής ωθώντας τις ζωγραφισμένες μορφές να εγκαταλείψουν τον δισδιάστατο καμβά και να απλωθούν ως γλυπτά στον χώρο. Αρχίζουν έτσι ένα ταξίδι μεταμόρφωσης με οδηγό τους το φως και τη σκιά και με αναφορά πάντα τον αρχικό ζωγραφικό πίνακα-«μήτρα».







Ο τίτλος «ρειstart» συμπυκνώνει την κεντρική ιδέα του έργου καθώς αποτελείται από το ρήμα «ρει» που παραπέμπει στη γνωστή ρήση του Ηράκλειτου «Τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ’ αυτό μένειν», δηλαδή στον δημιουργικό χρόνο, ο οποίος είναι ταυτόχρονα παρελθόν και παρόν, και στην αγγλική λέξη «start» η οποία εκφράζει το τώρα, την επιτακτική ανάγκη της έναρξης, εμπεριέχοντας συγχρόνως τη λέξη «art» (τέχνη).
Παράλληλα, η λέξη «ρει» συνηχεί με το αγγλικό «re» (ξανά) και σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της αρχικής εικόνας του Δείπνου και εντέλει την «επανεκκίνηση» του εγκαταλελειμμένου χώρου.
Με υλικά τις ψηφιακές εκτυπώσεις εικόνων που αποτυπώνουν τα στάδια της μεταμόρφωσης των χαρακτήρων του Δείπνου, καθώς και το χαρτόνι, το μέταλλο τα συρμάτινα πλέγματα, τα υφάσματα, το φως και τη σκιά, η Μαριάννα Λύρα εμπνέεται από τον Γουίλιαμ Κέντριτζ και αφοσιώνεται σε μια ερευνητική διαδικασία δημιουργώντας ένα εικαστικό εγχείρημα το οποίο αποτελείται από εννέα ενότητες:





 Οι ενότητες αυτές –η καθεμία τους θα μπορούσε να λειτουργεί και ως αυτόνομο έργο– «διηγούνται» τις δικές τους ιστορίες, οι οποίες επιδέχονται πολλαπλές αναγνώσεις και ολοκληρώνονται τόσο μέσα από οπτικοακουστικές προβολές, όσο και μέσα από τη δράση των περφόρμερ, οι οποίοι, ως κινούμενες πηγές φωτός, ξεναγούν τους θεατές σε πρόσθετες αφηγήσεις μέσω των σκιών που προκύπτουν από την κίνησή τους στον χώρο.

Συντελεστές
Σύλληψη και εκτέλεση εικαστικού έργου: Μαριάννα Λύρα
Ομάδα εργασίας: Μαριάννα Λύρα, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Νίκος Ναζίρης
Εγκαταστάσεις, κατασκευές και τεχνική υποστήριξη: Νίκος Ναζίρης, Παναγιώτης Στεφανόπουλος, Περικλής Φραγκιάς
Σύλληψη και σχεδιασμός έκθεσης ψηφιακών εκτυπώσεων: Ιωσήφ Ευφραιμίδης
Συντονισμός και επιμέλεια της περφόρμανς: Μαρκέλλα Μανωλιάδη
Oπτικοακουστικές προβολές: Τάκης Αναγνωστόπουλος
Φωτισμοί: Κώστας Αγγέλου, No Dark
Φωτογραφίες: Τάκης Αναγνωστόπουλος
Σχεδιασμός καταλόγου: Bob Studio


Μαριάννα Λύρα: «ρει start»
Διεύθυνση: Λεωφ. Συγγρού 114, είσοδος από Φαλήρου 97-99
Διάρκεια: 18 Μαΐου-30 Ιουνίου 2017
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τετάρτη-Σάββατο 11.00-14.00 και 18.30-22.00 / Δευτέρα και Κυριακή 18.30-22.00 / Τρίτη κλειστά

Περφόρμανς:19 Μαΐου-4 Ιουνίου, Δευτέρα, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή – 21.00
Είσοδος ελεύθερη

Μαριάννα Λύρα 
Γεννήθηκε στο Λονδίνο. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης  και Ιταλικά στο Πανεπιστήμιο του Sussex (1972-1975) και Γλυπτική στηνAccademia di Βelle Arti στη Ρώμη (1975-1980) με τους γλύπτες V. Crocetti και Μ. Τζομπανάκη.
Παράλληλα και συμπληρωματικά με το εικαστικό έργο της, ασχολήθηκε με την εξερεύνηση του σώματος και της φωνής ως μέσο έκφρασης, μελετώντας διαφορετικές τεχνικές κίνησης, μουσική, τραγούδι και αυτοσχεδιασμό.
Στις πιο πρόσφατες εκθέσεις της, προεκτείνει τη γλυπτική, με εργαλεία την εικόνα, την κίνηση, τον λόγο, τους ήχους και το τραγούδι, συνθέτοντας τα στοιχεία αυτά σε ένα αφηγηματικό δρώμενο, σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες.
Πηγή: http://www.tff.gr

Μεγάλο αφιέρωμα στον ποιητή και ζωγράφο Νίκο Εγγονόπουλο

Το πνεύμα της μοναξιάς, 1939.


Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή ετοιμάζει για το φετινό καλοκαίρι, στην Άνδρο, ένα αφιέρωμα στον επιφανή ποιητή και ζωγράφο Νίκο Εγγονόπουλο (1907 - 1985), με τίτλο «Νίκος Εγγονόπουλος - Με τα χρώματα του λόγου και τον λόγο των χρωμάτων», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Ιουνίου έως την 1η Οκτωβρίου.
Ο λόγος του ποιητή και η πράξη του ζωγράφου, στην ενιαία αδιάσπαστη ενότητα, αποτελούν, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, τον γνώμονα της καλλιτεχνικής δημιουργίας του διακεκριμένου ζωγράφου και ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου.

 Θέτις και Πηλεύς, 1976.


Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 110 ζωγραφικά έργα και επιλεγμένα ποιήματά του, τα οποία θα αναδείξουν την ποιητική ευαισθησία και την έμφυτη εικαστική οπτική, που, αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους,  δημιούργησαν το εντυπωσιακό σε μέγεθος και πρωτοτυπία ζωγραφικό και λογοτεχνικό αποτέλεσμα, που τον ανέδειξε σε κυρίαρχο πρωτοπόρο του ελληνικού υπερρεαλιστικού κινήματος.
«Το ασυνεχές συμβάν του ζειν»
Ο Νίκος Εγγονόπουλος ταύτισε τη ζωή του με την τέχνη και τη θεώρησε ελιξίριο που καταξιώνει και διαιωνίζει τη ζωή, που της προσφέρει νόημα και ουσία, που κατευνάζει την υπαρξιακή αγωνία του τέλους. «Το ασυνεχές συμβάν του ζειν».






Το ανοίκειο και η παραδοξολογία και η χωρίς λογικό ειρμό φαντασιοπληξία καταγράφονται, για να δημιουργήσουν με τα χρώματα του λόγου και τον λόγο των χρωμάτων την αμίμητη καλλιτεχνική του ελεγεία. Το άλογο και το αταίριαστο συνέχεται, ωστόσο, από τη φλόγα του πάθους της δημιουργίας, προκειμένου να δοθεί σχήμα και μορφική οντότητα σε βιώματα, φόβους και αγωνίες, παρορμήσεις και κυκλοθυμικές εξάρσεις και σε ό,τι ανάγεται στην τραγικότητα, που ορίζει τη μοίρα του καλλιτέχνη.
Με ευφάνταστη ευρηματικότητα, επινοητική δεξιότητα και λογιότητα, με πνευματική επάρκεια και ψυχικό σθένος, υπερέβη συμβατικούς περιορισμούς και δεσμεύσεις και, με την ελευθερία, με την οποία τον ενεθάρρυνε η υπερρεαλιστική διαλεκτική, το ύφος και το ήθος της, αφέθηκε με ακαταπόνητο ζήλο και ακατάσχετη δημιουργική ορμή στην αναζήτηση νεοφανών εκφραστικών σχημάτων, μορφών, παραστάσεων και λεκτικών διατυπώσεων.

 Ομηρικό με τον ήρωα, 1938


Η κάθε πτυχή πλαισιώνεται με εμπεριστατωμένα κείμενα, τα οποία συνέγραψαν με γνώση άνθρωποι, που, εμβριθώς, γνωρίζουν το έργο, και εμπεριέχονται στον δίγλωσσο συνοδευτικό κατάλογο των 290 σελίδων, όπου αναπαράγεται και το σύνολο των 110 έργων, και που θα εκδοθεί από τη Μικρή Άρκτο.
Πληροφορίες
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή: Χώρα Άνδρου, τηλ.: 22820 22444. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά: 11.00 - 15.00 και 18.00 - 21.00, Δευτέρα: 11.00 - 15.00, Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη: κλειστά.
Πηγή:naftemporiki.gr



ΕΛΕΝΗ ΣΠΑΝΟΥΔΗ “ΔΡΟΜΟΙ ΕΝΩΣΗΣ”

Η Ελένη Σπανούδη εκφράζει μέσα από τα έργα της, την εσώτερη ανθρώπινη διαδρομή, από την έκφραση και αναγνώριση της ατομικότητας μας  έως την συνειδητοποίηση του ευρύτερου είναι μας, αποδεχόμενη τις προγονικές μας καταβολές. Διαδρομή αγάπης, γνώσης και έρωτα, ιδιαίτερα αποκαλυπτική, που οδηγεί στην ένωση με όλα εκείνα που δεν θεωρήθηκαν έως σήμερα, στοιχεία της Οντότητας μας.
 
Διονύσης Δημάκος
Συγγραφέας
 


 
 
Η Ελένη Σπανούδη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Ψυχολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και Εικαστική Ψυχοθεραπεία στο Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας. Έργα της έχει εκθέσει σε Ελλάδα, Αγγλία και Σερβία. Η έκθεση τούτη είναι η 5η της ατομική.
 Η ζωγραφική κι η ποίηση ως κύριες ενασχολήσεις της, αποτελούν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται κι αποκρυπτογραφεί τα εσωτερικά τοπία, μια μέθοδος κατάδυσης στα πεδία της ανθρώπινης αγωνίας κι οδύνης αλλά και ανάδυσης σε απλωσιές χαράς, πλήρους από το θαύμα της ζωής.
 
Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 13 Μαΐου 2017 στις 7.30μμ και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 20 Μαΐου 2017.
 
 
 
 
Chili Art Gallery
Δημοφώντος 13-15,Θησείο, Αθήνα
Τηλ. 210 7292564 – 6936755599  www.chiliart.gr  info@chiliart.gr
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.30-19.00, Σάββατο 12.00-16.00,  Κυριακή κλειστά.
ΜΕΤΡΟ  Κεραμεικός, ΗΣΑΠ  Θησείο