Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015

Francesco Moretti |Αντιπαροχές

Σύμφωνα με τον Francesco Moretti, η ιστορία που διδάχθηκε στο σχολείο του στην Ιταλία και σχετιζόταν με την αρχαία Αθήνα τον οδήγησε να πλάσει στην παιδική του φαντασία την σύγχρονη πόλη αρκετά ειδυλλιακά. Η πρώτη επαφή όμως μαζί της ήταν άκρως απογοητευτική. Πολλές πολυκατοικίες, αναρίθμητα βρώμικα και εγκαταλελειμμένα κτίρια, ελάχιστη βλάστηση και ένα ιστορικό κέντρο «στριμωγμένο» σε έναν λόφο. Αναζητώντας τα αίτια αυτής της εγκατάλειψης ήρθε σε επαφή με κοινωνικο-πολιτικές συνθήκες και επιλογές του παρελθόντος που αποτελούν τον πυρήνα του προβλήματος. Η «αντιπαροχή», αυτός ο νόμος που δημιουργήθηκε για να λύσει το στεγαστικό πρόβλημα της χώρας μετεμφυλιακά, ήταν τελικά και ο λόγος που δημιούργησε στην Αθήνα και τους ανθρώπους της την αίσθηση του εγκλεισμού στο απέραντο τσιμέντο και τα τυποποιημένα μπαλκόνια, που είναι τόσο κοντά και συγχρόνως τόσο αποξενωμένα. Μοναξιά, εγκλωβισμός, φθορά και μία πόλη που μοιάζει να προσπαθεί απεγνωσμένα να αλλάξει αποτελούν μια καθημερινότητα που ο Francesco Moretti επιθυμεί να σχολιάσει και να καταγγείλει μέσα από τις μεγάλες επιφάνειες που δημιουργεί. 


Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος έχει τη χαρά να ξεκινά τη νέα καλλιτεχνική σεζόν με μία πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία. Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015 μας προσκαλεί στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης του Ιταλού καλλιτέχνη Francesco Moretti, με τίτλο «ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΕΣ». Σε αντίθεση με την προηγούμενη έκθεση του Francesco Moretti στον χώρο μας που παρουσίασε αποκλειστικά χαρακτικά έργα, ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης παρουσιάζει κυρίως ζωγραφικά έργα με στοιχεία χαρακτικής.  Το κολλάζ που χρησιμοποιεί προσδίδει μία πιο ρεαλιστική υφή δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα σχεδόν φωτογραφικό. Ο καλλιτέχνης προσπαθεί να εντάξει στην τέχνη ένα θέμα που φαίνεται μη ελκυστικό και χωρίς κανένα εικαστικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, επιχειρώντας να μας μεταφέρει μέσα από την δική του ματιά την πόλη της Αθήνας και τη φθορά που προκαλεί ο χρόνος επάνω της.
Ο Francesco Moretti γεννήθηκε στην Πίζα το 1973. Είναι απόφοιτος του Καλλιτεχνικού Λυκείου της Λούκκα (1992) και αριστούχος της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας (1997), με ειδίκευση στη ζωγραφική και διπλωματική εργασία πάνω στο έργο του Frank Stella. Ασχολείται με τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τη γλυπτική, τη χαρακτική, τη βίντεο-τέχνη, τις εγκαταστάσεις, τη γραφιστική και τη διαφήμιση. Συνεργάστηκε με γνωστούς καλλιτέχνες (Keith Haring, Marco Eberle) και έχει στο ενεργητικό του 10 ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε 25 ομαδικές και σε πολλά φεστιβάλ, σε γκαλερί, μουσεία και εναλλακτικούς χώρους στην Ιταλία, την Ελβετία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Δούλεψε επίσης ως διακοσμητής εσωτερικών χώρων στην Ιταλία και την Ελβετία, ως σχεδιαστής φωτισμών και σκηνογράφος στο θέατρο και στον κινηματογράφο στην Ιταλία και ως επιμελητής εικαστικών εκθέσεων για λογαριασμό του Δήμου της Πίζας. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους στην Ιταλία και την Ελβετία, σε ιδιωτικές συλλογές και στη συλλογή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Μουσείου στο Ναύπλιο. Από τον Αύγουστο του 2005 ζει στο Ναύπλιο όπου διατηρεί και το εργαστήρι του.

Διάρκεια Έκθεσης: 17 Σεπτεμβρίου- 10 Οκτωβρίου 2015
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 15:00
Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού


Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18

2 σχόλια:

 1. Καλή μου και γλυκιά μου φίλη καλή σου μέρα.
  Στ΄αλήθεια το βρίσκω υπέροχο να συνδεθεί μια έκθεση με το στεγαστικό πρόβλημα της Αθήνας. Αυτό το πρόβλημα που έγινε η αιτία να χαθεί κάθε ίχνος ομορφιάς από την αθάνατη πολή.
  Να ευχηθώ καλή επιτυχία.
  Την αγάπη μου πάντα.
  ΥΓ. Αν ποτέ θέλεις να μιλήσουμε με βρίσκεις στο kondennis9@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ακριβώς όπως το λέτε,είναι πρόβλημα!Και όμως υπάρχουν υπέροχα κτήρια που καταρρέουν και δεν γίνεται τίποτα !Την καλησπέρα μου! Ευχαριστώ για mail!

  ΑπάντησηΔιαγραφή