Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Φωτογραφικός λόγος από τους νέους της ταραγμένης Ευρώπης

 Έκθεση και διαγωνισμός «Having their say», στη Θεσσαλονίκη

 Μανώλης Συμεωνίδης: Ηλικία 19, «Μια αρχή, με ένα βλέμμα».

 

Με κοινό στόχο την προώθηση της ταυτότητας των νέων ως ενεργών Ευρωπαίων πολιτών, μέσα από την ενίσχυση τεσσάρων βασικών αρχών: δημιουργία, συμμετοχή, ελεύθερη έκφραση, αλληλεγγύη, η Νορβηγική Πρεσβεία της Αθήνας, σε συνεργασία με τη  Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, διοργανώνουν τον διαγωνισμό και την έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Having their say».

Νέοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης «παίρνουν τον λόγο» και μιλούν με εικόνες, καταγράφοντας στιγμιότυπα από τη ζωή τους, στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί - υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης - στον κεντρικό ισόγειο χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, από τις 24 Νοεμβρίου έως τις 19 Δεκεμβρίου.

 Χριστίνα Σταυροπούλου, ηλικία 19.

 Νέοι που διακινδυνεύουν μέχρι και να εκτεθούν

Σε αυτήν τη ρευστή περίοδο αβεβαιότητας για την Ευρώπη, οι φωτογραφίες της έκθεσης παρουσιάζουν τους νέους σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς τους: στην εκπαίδευση, τη διασκέδαση, τη διαδήλωση, την εργασία, την ανεργία, το παιχνίδι, τη δημιουργία, τη μουσική, την παρέα, τον έρωτα. Παράλληλα, θα αναδείξουν την προσωπική τους ματιά πάνω σε κοινωνικά ζητήματα όπως: πολυπολιτισμικότητα και κοινωνική ένταξη, ακτιβισμός, περιβαλλοντική συνείδηση. Οι φωτογραφίες έχουν στόχο να καταδείξουν ότι ο πολιτιστικός πλούτος των νέων έγκειται στο γεγονός πως διακινδυνεύουν μέχρι και να εκτεθούν, προκειμένου να εκφράσουν κάτι που νιώθουν.

Η έκθεση διοργανώνεται με τη χρηματοδότηση των ΕΕΑ Grants και Norway Grants, που στοχεύουν στη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και στη σύσφιξη των διμερών σχέσεων σε 16 από τις 31 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Στο επίσημο κλείσιμο της έκθεσης, την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, θα απονεμηθούν σε 3 νέους υποτροφίες στους τομείς της φωτογραφίας και των εικαστικών.


 Άγγελος Μπαράι, ηλικία 19, μαθητής.


 Ο διαγωνισμός

Οι νέοι της Θεσσαλονίκης (15 έως 25 ετών) έχουν την ευκαιρία να εκπροσωπηθούν στην έκθεση, παίρνοντας μέρος σε διαδικτυακό διαγωνισμό φωτογραφίας, που θα διεξάγεται  έως τις 31 Οκτωβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις φωτογραφίες τους (καταγράφοντας όνομα, επώνυμο, ηλικία, ιδιότητα και τίτλο εικόνας) στο e-mail: havingtheirsay@gmail.com. Οι φωτογραφίες θα ανεβαίνουν σε σελίδα στο facebook, δημιουργώντας, έτσι, έναν διαδικτυακό χώρο έκφρασης, επικοινωνίας και βιωματικής μάθησης, μία διαδικασία σκέψης και στοχασμού με «ομιλητές» τους νέους.

Μετά τη λήξη του Open Call, διακεκριμένοι Έλληνες φωτογράφοι θα αξιολογήσουν το σύνολο των φωτογραφιών. Όλες οι φωτογραφίες των Θεσσαλονικέων συμμετεχόντων θα εκτυπωθούν και θα συνθέσουν, μέσα στον χώρο του Δημαρχείου, ένα ομαδικό πολύχρωμο έργο, που θα συνυπάρχει σε διάλογο με τις φωτογραφίες των συμμετεχόντων από τα υπόλοιπα κράτη και τη Αθήνα.




Ιωάννα Λογοθέτη, ηλικία 15, μαθήτρια.


 Πληροφορίες
Δημαρχείο Θεσσαλονίκης: Βασιλέως Γεωργίου 1 - Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 877777.

Πηγή:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου