Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

«Διαδρομές» κοινής ανθρώπινης μοίρας

Συνεχίζοντας τον εικαστικό της στοχασμό πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση, η εικαστικός και Αν. Καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) στο ψηφιδωτό, Δάφνη Αγγελίδου, περνάει σε μία άλλη, σάρκινη διάσταση, μέσα από τη δύναμη των ψηφίδων και του κόκκινου χρώματος.

Εστιασμένη σε μία περισσότερο κυριολεκτική κατάσταση του ανθρώπου και όχι ενδεικτική, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα στη δουλειά της, η Δάφνη Αγγελίδου παρουσιάζει τα νέα της έργα στην έκθεση, με τίτλο «Διαδρομές», η οποία εγκαινιάζεται στην γκαλερί «7», σήμερα, Τρίτη 3 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 4 Ιανουαρίου.
 Στον βαθμό που ο εαυτός έχει πλέον πραγματωθεί


Το «επίμονα» ορισμένο πλαίσιο και η επαναληπτικότητα του κόκκινου χρώματος στα 17 ψηφιδωτά και στα 44 μικρά κόκκινα έργα ζωγραφικής, στα οποία εικονίζονται ανθρώπινες μορφές, μοναχικές ή σε ομάδες, παραπέμπουν στην κοινή ανθρώπινη μοίρα, διανοητική και βιολογική. Η ανθρώπινη φιγούρα γίνεται πλέον τρισδιάστατη, σάρκινη. Καθίσταται παρουσία και όχι αφαιρετική ένδειξη. Η ομπρέλα, κύριο χαρακτηριστικό της δουλειάς της καλλιτέχνιδας, μέχρι τώρα κάλυπτε ολόκληρο το πρόσωπο του μοναχικού ανθρώπου, σχεδόν σαν προσωπείο.

Τώρα, το αφήνει πλέον ακάλυπτο, κάνει χώρο και για την παρουσία του άλλου, ενώ λιγότερο συγκαλύπτει και περισσότερο αποκαλύπτει και προστατεύει. Ανθρώπινες μορφές κάθε ηλικίας και φύλου κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις και συναντώνται με άλλες. Στην προηγούμενη δουλειά της, η αφαιρετική και σχηματοποιημένη ανθρώπινη φιγούρα παρέπεμπε στην αναμονή της πραγμάτωσης του εαυτού της. Στα νέα της έργα, η τρισδιάστατη και περισσότερο σάρκινη μορφή, καθώς και ο τρόπος συνύπαρξης με τις άλλες, υποβάλλει τη συνάντηση με τον άλλον, στον βαθμό που ο εαυτός έχει πλέον πραγματωθεί.





 Η καλλιτέχνις

Η Δάφνη Αγγελίδου γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1962. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ με δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη και Δημήτρη Μυταρά και ψηφιδωτό με τον Γιάννη Κολέφα. Διδάσκει στην ΑΣΚΤ, στο

τμήμα του ψηφιδωτού, από το 1987. Από το 1986 έως σήμερα, έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, το Βέλγιο, την Αγγλία, την Ιταλία, την Αμερική και την Κίνα. Έργα της υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, μουσεία και πινακοθήκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πληροφορίες
Γκαλερί «7»: Σόλωνος 20 - Αθήνα, τηλ.: 210 3612050. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 11.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00, Τετάρτη και Σάββατο: 11.00 - 15.00.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου