Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

«Ανθρώπων Λέξεις»



.. μέχρι 20 Οκτωβρίου

Η Ζωή είναι ένα κορίτσι που πρωταγωνιστεί μεταφέροντας τις πιο αληθινές έννοιες.

Είναι δυναμική, ζει τη ζωή της, ερωτεύεται, γυρνάει γύρω από τη γη, φαντάζεται , ονειρεύεται μα πάνω απ όλα, είναι ελεύθερη. Η ιστορία της βασίζεται στο δικό της αλφάβητο από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα. Η ζωή όμως δεν είναι μόνο γλυκιά έχει και τις ανατροπές της το παν είναι να ακολουθεί το γνωστό μότο -κάθε εμπόδιο για καλό - που λέγανε και οι πρόγονοι της.

Η Σοφία Γαϊτάνη παρουσιάζει την ατομική της έκθεση «Ανθρώπων Λέξεις» στην Eleni Marneri Galerie το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012 παράλληλα με το Lembessiart 2012, ένα δημιουργικό πολιτιστικό διήμερο για παιδιά και ενήλικες, που διοργανώνεται στην οδό Λεμπέση, γεμάτο δραστηριότητες, μουσική και εικαστικές performances.

Εγκαίνια: Σάββατο 6 Οκτωβρίου
... στις 12.00

Ώρες λειτουργίας:

  • Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00 - 20.00
  • Τετάρτη, Σάββατο: 10.00 - 18.00
  • Κυριακή και Δευτέρα: Κλειστά
5-7 Lebessi & 16 Porinou St
11742 Makriyanni, metro Akropoli
tel. +30 210 8619488, fax. +30 210 8668195
www.elenimarneri.com
info@elenimarneri.com

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας
Πηγή: http://www.zougla.gr

Εκδηλώσεις σε 60 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους


Για δέκατη όγδοη συνεχή χρονιά, Μουσεία και Αρχαιολογικοί Χώροι σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν για το κοινό στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου, γιορτάζοντας τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Με θέμα την κρίση
Θέμα των φετινών εκδηλώσεων είναι οι κρίσεις, τα αίτια που τις προκαλούν, οι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνονται και τα ίχνη που αφήνουν. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΠΑ) προσκαλεί το κοινό σε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων σε 60 Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους, σε όλη την Ελλάδα.

Ελεύθερη είσοδος
Η Παρασκευή 28/9 είναι αφιερωμένη κυρίως στα σχολεία, ενώ το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί (29-30/9), η είσοδος στους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα Μουσεία όλης της χώρας θα είναι ελεύθερη.
Πολιτισμός, το πιο ισχυρό αντίδοτο στην κρίση
Υπογραμμίζοντας τη σημασία των εκδηλώσεων, ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, κ. Κώστας Τζαβάρας, δήλωσε: «Το θέμα των φετινών εορτασμών μάς αγγίζει όλους, όχι μόνον εμάς τους Έλληνες, αλλά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες - γιατί η κρίση δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο. Τα τελευταία χρόνια, ο ελληνικός λαός δοκιμάζει τις αντοχές του, στηρίζοντας την τιτάνια προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για να φτάσει στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου και να βγει ξανά στο φως. Σ' αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν πρέπει να ομφαλοσκοπούμε και να δαιμονοποιούμε την πραγματικότητα. Οφείλουμε να κοιτάζουμε μπροστά προβάλλοντας δημιουργικές ιδέες και αξιοποιώντας το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε, με όχημα τον πολιτισμό, το πιο ισχυρό αντίδοτο στην κρίση. Επιβάλλεται να αγωνιστούμε για την προβολή της υλικής και άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να αποδείξουμε ότι μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία για την ανάπτυξη του πολιτισμού».
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

"Λούμποκ" από το ΚΜΣΤ στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών


 Με την έκθεση «ΛΟΥΜΠΟΚ» – Η ρωσική λαϊκή ξυλογραφία και η σύγχρονη εκδοχή της από τη συλλογή Κωστάκη» συμμετέχει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πανελλήνιο 2o Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών “Athens Print Fest/ Second Edition-Plan B”, από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2012, στη Νέα Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, ενώ την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελητής του ΚΜΣΤ.
Όπως αναφέρει ο ίδιος «Ο συλλέκτης Γιώργος Κωστάκης (Μόσχα, 1913-Αθήνα, 1990), με το αλάνθαστο ένστικτο και τη διαισθητική του ικανότητα, δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων της ρωσικής πρωτοπορίας, διασώζοντάς τα, σε κρίσιμες εποχές, από την αφάνεια και την καταστροφή.
Ανάμεσα στα έργα της συλλογής του που ανήκουν στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, υπάρχει και ένα μικρό σώμα από «λουμπκί». Οι καλλιτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας δεν αρκούνται στην κατανόηση και επανάληψη της λαϊκής τέχνης. Επιδιώκουν μέσα από την ζωγραφική και την εφαρμοσμένη τέχνη της λαϊκής παράδοσης να βρουν τις φόρμες και τις τεχνικές που θα αποτελέσουν το αλφαβητάρι της νέας τέχνης. Το «λουμπόκ» (στον πληθυντικό “λουμπκί”) πρωτοεμφανίστηκαν τον 16ο αιώνα στη Ρωσία και ήταν ξυλογραφίες με λαϊκές αναπαραστάσεις που είχαν θρησκευτικό, επιμορφωτικό και διακοσμητικό χαρακτήρα.
Τα λεγόμενα “σύγχρονα λουμπκί” απεικόνιζαν πατριωτικές παραστάσεις από τους Κριμαϊκούς πολέμους, τον Ρωσο-Ιαπωνικό Πόλεμο και τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα μοτίβα και η θεματογραφία, η έλλειψη προοπτικής, τα διακοσμητικά στοιχεία και ο συνδυασμός εικόνας και κειμένου είναι μερικά από τα στοιχεία που επηρέασαν καλλιτέχνες όπως ο Μιχαήλ Λαριόνοφ, η Νατάλια Γκοντσαρόβα, η Όλγα Ρόζανοβα, ενώ «σύγχρονα λουμπκί” για λόγους προπαγάνδας φιλοτέχνησαν μεταξύ άλλων ο Καζιμίρ Μαλέβιτς, ο Αριστάρχ Λεντούλοφ και ο Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι.
»
INFO:

Τι: «ΛΟΥΜΠΟΚ» – Η ΡΩΣΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΞΥΛΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΩΣΤΑΚΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πότε: 28 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2012
Χώρος: Νέα Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών
 Πηγή:http://www.e-go.gr

Sanatorioproject στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών


To Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών υποδέχεται με μεγάλη χαρά στους χώρους του, την εικαστική δράση sanatorioproject.
Πρόκειται για την ολοκλήρωση της εικαστικής δράσης, η οποία ξεκίνησε in situ στο πρώτο Σανατόριο ύψους (1909-1966) στα Χάνια του Πηλίου, που ίδρυσε ο ιατρός Γιώργος Καραμάνης (1873-1964), απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ιδέα και ο σχεδιασμός του sanatorioproject ανήκει στους εικαστικούς Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου και Νίκο Ποδιά, οι οποίοι, μετά από επιτόπια έρευνα που έκαναν τόσο στο κτήριο, όσο και στα αρχεία μιας ολόκληρης εποχής, προσκάλεσαν και άλλους δεκαοχτώ καλλιτέχνες για να πραγματοποιήσουν έργα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Σανατορίου.
Η συλλογική αυτή βιωματική εμπειρία μεταφέρεται τώρα στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου οι καλλιτέχνες επέλεξαν επιστημονικά, καλλιτεχνικά ή ιστορικά τεκμήρια των συλλογών και δημιούργησαν πρωτότυπα έργα ειδικά για το Μουσείο, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο της εικαστικής δράσης sanatorioproject.
Ο άμεσος και συχνά ποιητικός διάλογος των έργων των καλλιτεχνών με τα εκθέματα προσκαλεί τον επισκέπτη σε μια πολύπλευρη εμπειρία, η οποία ελπίζουμε να φέρει ξανά στην επιφάνεια την ουσιαστική έννοια της ψυχαγωγίας : «αγωγή της ψυχής».
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γεροδήμος Βασίλης, Ζαφειρόπουλος Θοδωρής, Ζαφειρόπουλος Βαγγέλης, Καπέλλος Γιάννης, Λύρα Ελένη, Μαντίκου Λίνα, Μπελημπασάκης Γιάννης, Μπουρίκα Μαρία, Πάσχου Ισιδώρα, Παπαδημητρίου Νίκος, Παπαδοπούλου Γιούλα, Παπαδοπούλου Καλυψώ, Ποδιάς Νίκος, Σταυράκη Μαργαρίτα, Τοπτσίδου Ολυμπία, Χατζηνικολάου Μαρία Ανδρομάχη, Χριστόπουλος Κώστας.
Συμμετέχουν οι: Καγιά Σοφία-μεσόφωνος, Σάλεμ Πέπο-φλάουτο, Καγιά Μαρίνη-ηθοποιός.
Συμμετέχουν οι φορείς: Γενικά Αρχεία του Κράτους- Ν. Μαγνησίας, Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Eπιμέλεια, συντονισμός έκθεσης για το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών: Ειρήνη Σαββανή, Ιστορικός Τέχνης.
Εγκαίνια : Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012, ώρα: 20:00
Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί μουσική performance

Διάρκεια έκθεσης 1 Οκτωβρίου-23 Νοεμβρίου 2012
Ημερίδα:«Τέχνη, Αρχεία και το Σανατόριο του Γ. Καραμάνη», 27 Οκτ. 2012
Συνέντευξη Τύπου: Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 12:00-14:00 (στο Μουσείο)

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα-Παρασκευή : 9:30-14.30
Δευτέρα & Παρασκευή 18:00-21:00, Κυριακή 7 Οκτ. & Κυριακή 4 Νοεμ. 11:00-16:00
Ξεναγήσεις για το κοινό: Κυριακή 7 Οκτ. & Κυριακή 4 Νοεμ. 13.00.
Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών,
Θόλου 5, Πλάκα.
Τηλ.: 210 3689502-5
www.history-museum.uoa.gr,
http://www.interel.uoa.gr/dpt-museum.html
Πηγή: http://www.e-go.gr

Υπερκαινοφανής-Supernova

Υπερκαινοφανή φαινόμενα / οι κοινωνικές συνθήκες και η χαρακτική

Το metamatic:taf παρουσιάζει την έκθεση Υπερκαινοφανής-Supernova που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 28 Οκτωβρίου 2012.
Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του 2ου φεστιβάλ χαρακτικής και εικαστικών εκτυπώσεων, Athens Print Fest, που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών.
Η χάραξη, από τη στιγμή που ξεκινάει, σηματοδοτεί την αρχή μιας ιστορίας η οποία από εκεί και πέρα εξελίσσεται μέχρι να καταστραφεί και να δημιουργήσει κάτι νέο, έναν καινούριο τόπο. Υπάρχει ένας διαρκής παραλληλισμός ανάμεσα στη χαρακτική και την ιστορία του supernova, αυτός του «υπερκαινοφανούς φαινομένου», ο οποίος μάλιστα σχετίζεται άμεσα με τα σημερινά κοινωνικά δεδομένα. Είναι σαν δυο φωνές που ψιθυρίζουν η μια στην άλλη δυο εκδοχές της ίδιας ιστορίας.
Ταυτόχρονο διακύβευμα αποτελεί η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας μέσα από τη θορυβώδη καταστροφή του παρελθόντος. Είτε αναφερόμαστε σε ιδέες είτε σε τρόπους ζωής, είναι σαφής η έμμεση αναφορά στη σημερινή κατάσταση, στις συνθήκες που επικρατούν μετά την κατάρρευση της καθημερινότητας όπως την ξέραμε μέχρι τώρα. Καλούμαστε, λοιπόν, να προσαρμοστούμε δίνοντας λύσεις σε ζητήματα που δημιουργήθηκαν από αυτήν την κατάρρευση.
Τον Ιούλιο του 185 μ.Χ. οι αστρονόμοι παρατηρητές του ουρανού στην Κίνα παρατήρησαν και κατέγραψαν ένα καινούριο αστέρι, το οποίο ύστερα από οκτώ μήνες έπαψαν να εντοπίζουν στο ουράνιο στερέωμα. Ένα γιγαντιαίο άστρο είχε εκραγεί και η λάμψη αυτής της έκρηξης έφτασε μέχρι τη Γη αφού ταξίδεψε στο διάστημα μερικές χιλιάδες χρόνια. Ήταν ένα σουπερνόβα, το πρώτο σουπερνόβα που παρατήρησε και κατέγραψε ο άνθρωπος. «Έζησε» όσο καιρό κράτησε η κυρίως έκρηξη και μετά «εξαφανίστηκε» από τα μάτια των ανθρώπων, αφήνοντας ένα αποτύπωμα που έγινε γνωστό ως το Νεφέλωμα του Κενταύρου.
Επιμέλεια: Παρασκευή Παπαδημητρίου
Συμμετέχοντες: Μαριλένα Συνοδινού, Νίκος Σταυρακαντωνάκης, Ματίνα Γεωργά, Παρασκευή Παπαδημητρίου, Ορέστης Συμβουλίδης, Μιλτιάδης Πεταλάς, Κλέβες Κρίσικο
Εγκαίνια: Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012, 20:30
Είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια Έκθεσης: 27.09-28.10.2012
Ώρες λειτουργίας: Δευ-Παρ 12:00-21:00, Σαβ-Κυρ 12:00-17:00
Διεύθυνση: Νορμανού 5, Αθήνα 105 55, μετρό Μοναστηράκι
Πηγή:http://theartfoundation.metamatic.gr

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Black Square της Τάριν Σάιμον στη γκαλερί Gagosian

Η γκαλερί Gagosian παρουσιάζει μια σειρά από φωτογραφίες της Taryn Simon (Τάριν Σάιμον) στην έκθεση Black Square.
Τα τελευταία πέντε χρόνια η Simon αναζητά και φωτογραφίζει θέματα που αποπροσανατολίζουν για να υπογραμμίσει μία συγκεκριμένη πολιτιστική πολυπλοκότητα, κατάρρευση ή αμφισημία, χρησιμοποιώντας πάντα τις ακριβείς διαστάσεις πλαισίου του εμβληματικού έργου Black Square που δημιούργησε το 1915 ο Kazimir Malevich, ιδρυτής του Σουπρεματισμού (Suprematism). Ο πίνακας αυτός, ένα στοιχειώδες μαύρο τετράγωνο ζωγραφισμένο σε καμβά με ένα λευκό πλαίσιο, συμβόλιζε τόσο μια αρχή όσο και ένα τέλος στην ιστορία της τέχνης: ήταν μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα νέο είδος αφαίρεσης, χωρίς κανένα προφανές κοινωνικό ή πολιτικό σχόλιο, με συγκλονιστική όμως επίδραση στην αναπαραστατική εικόνα. Στον σύγχρονο φόρο τιμής της, η Simon χρησιμοποιεί την αισθητική πρόθεση του Malevich και τον βαθύ αντίκτυπο που είχε στην ιστορία της τέχνης και στην οπτική επικοινωνία, εξελίσσοντας όμως αυτή την πρωτοβουλία για να την προσαρμόσει στο σύγχρονο πλαίσιο.
Τα έργα της έκθεσης Black Square αποτελούν συνέχεια προηγούμενων σειρών έργων της Simon, και ειδικότερα της σειράς An American Index of the Hidden and Unfamiliar (2007), η οποία διερευνούσε το συγκαλυμμένο πεδίο όπου συναντώνται ο ιδιωτικός και ο δημόσιος χώρος∙ αλλά και της σειράς A Living Man Declared Dead and Other Chapters (2008–11), για τη δημιουργία της οποίας ταξίδεψε εκτενώς ώστε να διερευνήσει και να καταγράψει το γενεαλογικό δέντρο και τις ιστορίες διάφορων οικογενειών. Εδώ, εξακολουθεί να μελετά τη σχέση μεταξύ εικόνας και κειμένου, την πρόσβαση στην πληροφορία, και την ενασχόληση με την ιστορία. Η θεματολογία της, από μία ευρεία γκάμα πολιτιστικών υποκατηγοριών, μεταξύ των οποίων η φύση, η επιστήμη, η κυβέρνηση και η θρησκεία, κινείται από το εκκεντρικό μέχρι το εμμονικό – ένα βιβλίο που περιλαμβάνεται σε επίσημη αμερικανική διαστημική κάψουλα με ιστορικά ντοκουμέντα, το οποίο διδάσκει στο απώτερο μέλλον μία γλώσσα που ονομάζεται «αγγλικά»∙ ένας μπλε και πορτοκαλί παπαγάλος Macaw που υποφέρει από σύνδρομο καταστροφής του φτερώματός του λόγω ανίας και έλλειψης συντρόφου κατά την αιχμαλωσία∙ το τελευταίο γράμμα που συνέταξαν η Ethel και ο Julius Rosenberg, το οποίο απευθυνόταν στα παιδιά τους την ημέρα που εκτελέστηκαν στο αναμορφωτήριο Sing Sing.
Η Simon χρησιμοποιεί φωτογραφική μηχανή μεγάλου φορμάτ -όποτε οι συνθήκες το επιτρέπουν- και οι περισσότερες συνθέσεις της συνοδεύονται από ένα κείμενο-κλειδί, σχετικό με το οπτικό θέμα και την περίσταση. Ο συνδυασμός της εικόνας και του κειμένου υπογραμμίζει τον διπλό ρόλο της Simon ως αυτόπτη μάρτυρα και πληροφοριοδότη. Οι φωτογραφίες της σειράς Black Square, πλαισιωμένες με ένα ζωηρό, αδιαπέραστο μαύρο φόντο, αναδεικνύονται με μια σαγηνευτική θεατρικότητα. Στο έργο Black Square II μια μετέωρη τεχνητή καρδιά, λευκή σαν στοιχειωμένη, αναδεικνύει το εύθραυστο της ζωής καθώς και την εξάρτησή της από την τεχνολογία, ίσως ακόμη την παροδική φύση του έρωτα.
Black Square της Τάριν Σάιμον στη γκαλερί Gagosian
Στο Black Square IV, μία λήψη που έγινε στη Νότια Αφρική, τρομακτικές φλόγες ξεπετάγονται από μία Toyota Corolla, στο πλαίσιο της δοκιμής ενός παράδοξα βίαιου συστήματος ενάντια στις ληστείες αυτοκινήτων. Στο Black Square Ι εμφανίζεται ο Bill Gates σαν στοιχειωμένο ολόγραμμα πάνω σε φόντο από μελάνι, φύλακας του μεγαλύτερου φωτογραφικού αρχείου στον κόσμο, το οποίο έχει θαφτεί κάτω από το έδαφος και δεν είναι πλέον προσβάσιμο για έρευνες. Η ωχρή, νεκρική φιγούρα του είναι μία εύγλωττη αναφορά στο επισφαλές μέλλον της πολιτιστικής κληρονομιάς κατά την εποχή που επικρατούν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Με την οξεία και προκλητική ματιά της μέσα από τη φωτογραφική μηχανή, η Simon διερευνά τα κενά και τα επίκεντρα της προσοχής μεταξύ εικόνας και κειμένου, αναδεικνύοντας το «γεγονός» ως ένα πεδίο για το οποίο δεν είναι δυνατή η απόλυτη κατανόηση, ένα πεδίο όπου κυριαρχεί απολύτως η αμφισημία.
Taryn Simon: Black Square
25 Σεπτεμβρίου – 7 Δεκεμβρίου 2012

Εγκαίνια: 25 Σεπτεμβρίου, 7-9 μ.μ.
Στα εγκαίνια θα παραστεί η καλλιτέχνις.
Gagosian Αθήνας, Μέρλιν 3, 10671 Αθήνα
Τηλ.: 210.36.40.215
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 π.μ.–6:00 μ.μ.
-------------------------------------------------------------
Η Taryn Simon γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1975. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Brown και έχει πάρει υποτροφία από το Guggenheim. Έργα της ανήκουν στις συλλογές του Μουσείου Metropolitan, της Tate Modern στο Λονδίνο, του Κέντρου Pompidou στο Παρίσι, του Museum of Fine Arts στο Χιούστον, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Λος Άντζελες, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Σαν Ντιέγκο, του High Museum of Art στην Ατλάντα, και του Μουσείου Αμερικανικής Τέχνης Whitney στη Νέα Υόρκη. Το 2010 της απονεμήθηκε το Rencontres d'Arles Discovery Award. Στις πιο σημαντικές της εκθέσεις συγκαταλέγονται οι εξής: The Innocents, Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης Kunst-Werke, Βερολίνο (παρουσιάστηκε το 2003 και στη συνέχεια ταξίδεψε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης P.S.1 στη Νέα Υόρκη, στο Μουσείο Σύγχρονης Φωτογραφίας στο Σικάγο, και στο High Museum of Art στην Ατλάντα, έως το 2006). An American Index of the Hidden and Unfamiliar, στο Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Whitney στη Νέα Υόρκη (παρουσιάστηκε το 2007 και στη συνέχεια ταξίδεψε στη Photographer's Gallery στο Λονδίνο, στο Museum für Moderne Kunst στη Φρανκφούρτη, και στο Foam_Fotografiemuseum στο Άμστερνταμ, έως το 2008). Photographs and Texts στο Μουσείο Milwaukee στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν (παρουσιάστηκε το 2011 και στη συνέχεια ταξίδεψε στο House of Photography της Μόσχας και στο Museum of Art στο Ελσίνκι, έως το 2012). A Living Man Declared Dead and Other Chapters, που ξεκίνησε από την Tate Modern του Λονδίνου το 2011 και στη συνέχεια παρουσιάστηκε στη Neue Nationalgalerie στο Βερολίνο, και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη, όπου παρέμεινε έως τις 3 Σεπτεμβρίου. Η περιοδεία θα συνεχιστεί φέτος στην Corcoran Gallery of Art στην Ουάσινγκτον, και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Λος Άντζελες.
 Πηγή:http://www.e-go.grhttp://www.e-go.gr

Ο Γιώργος Ξένος στήνει «Πύλες» στους Δελφούς

Εναν διάλογο ανάμεσα στα κλασικά αριστουργήματα της τέχνης και τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία θα επιχειρήσει ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Γιώργος Ξένος σε έκθεσή του στους Δελφούς. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συμφώνησε πρόθυμα. Ο διάλογος αυτός είναι μέγα ζητούμενο, όπως τόνισε η πρόεδρος του ΚΑΣ, γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Η περιοδική έκθεση, μέρος της οποίας είχε φιλοξενηθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία πριν από έναν χρόνο και στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών, θα παρουσιαστεί από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τις 30 Απριλίου.

Στον αρχαιολογικό χώρο θα «υποδέχονται» τον επισκέπτη τα «Ανθρώπινα περιγράμματα», δηλαδή συστάδες ανθρώπινων σχηματοποιημένων μορφών από μέταλλο.

Στον αύλειο χώρο του μουσείου θα τοποθετηθεί η σιδερένια εγκατάσταση «Επτά Πύλες». Μέσα στο μουσείο (προθάλαμοι και επιγραφική στοά) θα παρουσιαστούν η εγκατάσταση «Μάθημα γραφής», το έργο από ακρυλικό σε χαρτί «Χρησμοί- τετράπτυχο», το έργο «Πάπυρος» (μελάνι σε χαρτί), η εγκατάσταση «Ο ίσκιος του ανθρώπου είναι ο πολιτισμός του», η εγκατάσταση από πλεξιγκλάς «Κιβωτός πληροφορίας», καθώς και μερικά από τα «Ανθρώπινα περιγράμματα» του Γιώργου Ξένου.

Το έργο που θα εκτεθεί στην αίθουσα του Αντίνοου έχει τίτλο «Πύλη γραφής» (μελάνι σε χαρτί). «Μέταλλο, φως, σκιές, οι γρίφοι του Λοξία και οι χρησμοί, που τους διαβάζει κανείς ανάλογα με όσα κουβαλάει μέσα του, όλα δένουν το έργο του Ξένου με τους Δελφούς» είπε ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης.

Με δεδομένη την υψηλή αισθητική αξία του έργου του Γιώργου Ξένου και τη διεθνή φήμη του η έκθεση αναμένεται να συμβάλει στην τόνωση της επισκεψιμότητας και στην εξωστρέφεια του μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου.
Πηγή:http://www.e-go.gr

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Mischa Kuball και ο Καθρέφτης του Πλάτωνα στο ΚΜΣΤ


Τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Mischa Kuball φιλοξενεί το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με το έργο του “Platon's Mirror_Ο καθρέφτης του Πλάτωνα”.
Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει από τις 19 Σεπτεμβρίου έως και τις 25 Οκτωβρίου 2012, στους χώρους του ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Θεσσαλονίκη είναι ένας από τους δεκαπέντε σταθμούς της διεθνούς περιοδείας της συγκεκριμένης έκθεσης।

Η έκθεση πλαισιώνεται επίσης από μία ημερίδα, την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 11:30, με τίτλο «Ο ρόλος της δημόσιας τέχνης στον αστικό μετασχηματισμό. Πολιτικές, διεκδικήσεις και αντιφάσεις» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι). Η συμμετοχή για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η έκθεση
Η αλληγορία του σπηλαίου, στο 7ο βιβλίο της «Πολιτείας» του Πλάτωνα, παραμένει ένα από τα κείμενα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία και την πολιτική θεωρία. Ο Πλάτωνας διατυπώνει τη διαφοροποίηση μεταξύ δύο μορφών πραγματικότητας: της φαινομενικής και της (αληθινής) πραγματικότητας των Ιδεών. Αυτή η διαφοροποίηση ανάμεσα σε μια ψεύτικη, προσβάσιμη στο βλέμμα πραγματικότητα που είναι μόνο φαινομενική και στην αληθινή πραγματικότητα, στην οποία πρόσβαση έχει μόνο ο μυημένος, είχε αποφασιστική επιρροή στη φιλοσοφία του χριστιανισμού και της Αναγέννησης.
Για έναν καλλιτέχνη, όπως ο Mischa Kuball, που αξιοποιεί στο έπακρο το φαινόμενο του φωτός, η αλληγορία του σπηλαίου υπήρξε μία σημαντική πρόκληση. Οι εγκαταστάσεις του, απλές στη σύλληψή τους αλλά εξαιρετικά εντυπωσιακές, με προβολείς και ανακλώσες ασημένιες μεμβράνες, με φωτογραφίες και βίντεο, δημιουργούν μία αλληγορική εικόνα του πλατωνικού σπηλαίου.
Επιμέλεια για το ΚΜΣΤ: Αγγελική Χαριστού, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια ΚΜΣΤ.

Ο καλλιτέχνης
Ο Mischa Kuball δημιουργεί εγκαταστάσεις με φως και video, σε συγκεκριμένους τόπους. Οι δουλειές του έχουν σαν κεντρικό σημείο τον τρόπο που βαθειά ριζωμένες θεωρίες για το δημόσιο και το ιδιωτικό, αποτυπώνονται, ενισχύονται, ή ακόμη διαστρέφονται στους σύγχρονους δημόσιους χώρους. Συχνά χρησιμοποιεί το φως ως μέσο, με στόχο να μπερδέψει ή να καταρρίψει συμβατικές διακρίσεις, όπως εσωτερικό/εξωτερικό, δημόσιο/ιδιωτικό, αρχιτεκτονική/μη αρχιτεκτονική.
Ο Mischa Kuball γεννήθηκε στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας το 1959 και δουλεύει από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, εξελίσσοντας τις εγκαταστάσεις του σε μία μεγάλη ποικιλία μέσων και πλαισίων. Έχει δημιουργήσει και εκθέσει τα έργα του διεθνώς για πολλά χρόνια (Βενετία, Τορόντο, Βέρνη, Ιερουσαλήμ, Κατοβίτσε, Βουκουρέστι, Σόφια, μεταξύ άλλων), ενώ από το 2007 είναι καθηγητής νέων Μέσων στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Κολωνία. www.mischakuball.com

Η ημερίδα
Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, 11:30
«Ο ρόλος της δημόσιας τέχνης στον αστικό μετασχηματισμό. Πολιτικές, διεκδικήσεις και αντιφάσεις»
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)
Η τέχνη στο δημόσιο χώρο αντιμετωπίζεται ως ένα διευρυμένο πεδίο δράσεων και συνθηκών που μπορεί να συμπεριλάβει από φεστιβάλ περφόρμανς και παροδικές παρεμβάσεις, μέχρι αστικές αναπλάσεις, πάρκα γλυπτικής και μνημονικούς τόπους. Στόχος της ημερίδας είναι να εξετάσει το ρόλο της δημόσιας τέχνης σ' ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο αστικό τοπίο. Παράγοντες όπως η όξυνση της οικονομικής ύφεσης, το μεταναστευτικό ζήτημα, τα προγράμματα ανάπλασης των κέντρων των πόλεων και οι εθελοντικού χαρακτήρα συλλογικές δράσεις που αναπτύσσονται εν μέσω κρίσης συνδιαμορφώνουν νέες αντιλήψεις για το ρόλο, αλλά και τις μορφές που ενδύεται η δημόσια τέχνη αναπτύσσοντας παρεμβατικές στρατηγικές.
Στο πλαίσιο της συνάντησης θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν παραδείγματα και πρακτικές από τη διεθνή και την ελληνική εμπειρία με στόχο να διερευνηθούν ποικίλες και αντικρουόμενες συχνά αντιλήψεις για το ρόλο και τις εφαρμογές της τέχνης στο δημόσιο χώρο.

Ομιλητές
Prof. Mischa Kuball (Ακαδημία Καλών Τεχνών, Κολωνία)
Prof. Dr. Florian Matzner (Ακαδημία Καλών Τεχνών, Μόναχο)
Dr. Carina Plath (Μουσείο Sprengel, Ανόβερο)
Σωτήρης Μπαχτσετζής (Συγγραφέας και επιμελητής, Αθήνα/Βερολίνο)
Συραγώ Τσιάρα (Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη)

Επιμέλεια-συντονισμός: Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια ΚΣΤΘ
Η συμμετοχή για το κοινό είναι ελεύθερη.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση γερμανικά-ελληνικά / ελληνικά γερμανικά.

INFO:

Που: ΚΜΣΤ, στη Μονή Λαζαριστών

Πότε: 19 Σεπτεμβρίου έως και τις 25 Οκτωβρίου 2012

Eγκαίνια: Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, 20:00

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00

Εισιτήρια: 3 ευρώ ολόκληρο, 1,5 ευρώ φοιτητικό-μαθητικό, 1 ευρώ ομαδικό.

Ελεύθερη είσοδος για συγκεκριμένες ομάδες, με την επίδειξη σχετικού εγγράφου

Πηγή:http://www.e-go.gr





Η Αθήνα πλημμυρίζει... χαρακτικά


Με χαρακτικά θα πλημμυρίσει η Αθήνα στο πλαίσιο του Athens Print Fest/ Second Edition – Plan B, τη 2η Έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων από 1η έως 28 Οκτωβρίου 2012 σε διάφορα σημεία της πόλης।
Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 19.00 στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο (Λεωνίδου & Μυλλέρου) με τις εκθέσεις «Λουμπόκ»: η ρωσική λαϊκή ξυλογραφία και η σύγχρονη εκδοχή της από τη Συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, την οποία παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και «CY Print it» της Εταιρείας «Κύπριοι Χαράκτες».
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το Athens Print Fest Party στις 20.00 στην Πλατεία Δούρου Δουρούτη (Μυλλέρου) με δράσεις από την ομάδα Εν Φλω. Στα deck η Dj Ν. Ζ.

To Athens Print Fest είναι ένα Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης, το μοναδικό στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με σκοπό να εστιάσει όχι μόνο στο σήμερα της ελληνικής χαρακτικής μέσα από τις προτάσεις και τις ποικίλες δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη χαρακτική τέχνη, αλλά να παρακολουθήσουμε την εξέλιξή της σε διεθνές επίπεδο. Μια συνάντηση πολιτιστικών φορέων με έμφαση στην Χαρακτική και τις εκτυπώσεις με νέες και καινοτόμες δημιουργίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας διεθνής εικαστικός διάλογος γύρω από τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις της Σύγχρονης Χαρακτικής τόσο σε αισθητικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο.
Η Αθήνα πλημμυρίζει... χαρακτικά

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις, παρουσιάσεις, ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και ανοικτά εργαστήρια καλλιτεχνών.
Σ' αυτή τη γιορτή της χαρακτικής θα παρουσιαστούν σε όλη την Αθήνα περισσότερα από 500 έργα διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν με εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις εκτός από την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, το Ινστιτούτο Θερβάντες, o Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσ/νίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο, η Alpha Bank, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, το Ίδρυμα Πολιτισμού Παναγιώτης Γιαννάκος – Xotaris, το Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, το Νομισματικό Μουσείο, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, το Εργαστήριο Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η καλλιτεχνική εταιρία «Κύπριοι Χαράκτες» , η ομάδα Dictum Factum, η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, η Πρεσβεία της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Αθήνα, καθώς και ομάδες Ελλήνων και ξένων Χαρακτών.


Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή πληροφοριών για το κοινό: 210 6421881 & 210 6421890

Πηγή:http://www.e-go.gr

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

«Στο βυθό του χρόνου»


Σαράντης Γκάγκας [Θεσσαλονίκη] - Anne Thulin [Στοκχόλμη-Ν. Υόρκη]

Εγκαίνια: Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012, 20:00
Διάρκεια: 26 Σεπτεμβρίου -20 Οκτωβρίου 2012

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει τον Σαράντη Γκάγκα και την Anne Thulin στην πρώτη έκθεση της εικαστικής χρονιάς. Οι δύο καλλιτέχνες ζώντας σε διαφορετικά μήκη και πλάτη της γης εμπνευσμένοι από τον Επίκουρο χρησιμοποιούν την γραφή για να εκφραστούν με έναυσμα την επιστολή του Επίκουρου προς τον Ηρόδοτο σχετικά με το χρόνο.

Ο Σαράντης Γκάγκας γεννημένος στην Θεσσαλονίκη είναι ένας διεθνής καλλιτέχνης με σειρά ατομικών εκθέσεων και με πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό όπως στην Αίγυπτο, Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία, Τουρκία, Βουλγαρία, Κροατία, Γαλλία, Μεξικό, Ιαπωνία, ΗΠΑ (Νέα Υόρκη), Πολωνία και άλλες χώρες. Επίσης έχει λάβει μέρος σε πολλές biennale και art fairs. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία παγκοσμίως.

Ο Σαράντης Γκάγκας γράφει για τη δουλειά του: «Η τελική μορφή του έργου είναι αποτέλεσμα γραφής, η διαδικασία επαναλαμβάνεται τόσες φορές όσο χρειάζεται να δώσει το αποτέλεσμα που θέλω. Αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει στο τέλος τού έργου είναι μια αισθητική πρόταση, μια "νέα" γραφή-να "χαθεί" το αρχικό κείμενο. Την ίδια στιγμή "μετρώ" τον χρόνο που χρειάζομαι για να αποδώσω εικαστικά τον χρόνο. Αυτός είναι ο "πραγματικός χρόνος" (π.χ. 18ώρες 34 λεπτά καθαρού γραψίματος) που έρχεται να συμπληρώσει το εικαστικό έργο, την αποτύπωση του βιωματικού μου χρόνου.
Η όλη διαδικασία γραφής-που γίνεται χειρονομιακά- τονίζει επίσης και την προσπάθεια απόκτηση γνώσης μέσω της γραφής και της επανάληψης, κάτι που γινόταν επί αιώνες».

Η Anne Thulin Σουηδέζα, ζει και εργάζεται μεταξύ Στοκχόλμης και Νέας Υόρκης. Έχει στο ενεργητικό της πληθώρα ατομικών εκθέσεων και συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις σε πολλά μέρη του πλανήτη. Ενδεικτικά αναφέρονται, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία, Σουηδία, Βερολίνο, Γερμανία, Μαϊάμι, Πολωνία και αλλού. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία στο εξωτερικό. Έχει τιμηθεί αρκετές φορές στη Σουηδία και τη Νέα Υόρκη.

Η Anne Thulin εμπνεόμενη αρχικά από την επιστολή του Επίκουρου προς τον Ηρόδοτο, μπήκε στη διαδικασία να ψάξει κείμενα που είχε γράψει ο Επίκουρος αλλά και κείμενα που τον αφορούσαν. Έτσι τη γοήτευσε ιδιαίτερα το ποίημα του αρχαίου Ρωμαίου ποιητή και φιλοσόφου Λουκρήτιου «De Rerum Natura», («Περί της φύσεως των πραγμάτων»), στο οποίο αναπτύσσει διεξοδικά τις θέσεις του Επίκουρου για τη μεταφυσική, την υλιστική ατομική θεωρία και, γενικότερα, την υπεροχή των φυσικών φαινομένων ως κεντρικής ερμηνείας της λειτουργίας του κόσμου.

Ιδιαίτερα την απασχόλησε το θέμα των ατόμων, πως αυτά εκτρέπονται και συγκρούονται. Όπως γράφει η ίδια: «Αυτή είναι η ιδέα που με τράβηξε. Η απρόβλεπτη εκτροπή των ατόμων, μια μικρή στροφή και αλλάζουν τα πάντα. Κατά τη σύγκρουση ξεκινά η δημιουργία. Σύγκρουση σκέψεων και ιδεών, σύγκρουση ιδεών και υλικών, σύγκρουση του χώρου και του χρόνου.. Στα έργα μου γράφω τα κείμενα του Επίκουρου στην Ελληνική γλώσσα και του Λουκρήτιου στην λατινική χρησιμοποιώντας μελάνι, χαρτί και plexi glass. Διαφορετικό είδος χαρτιού δέχεται το μελάνι, το κείμενο, την ιδέα με διαφορετικό τρόπο, λεπτό χαρτί και πιο χοντρό χαρτί και plexi glass που έχει το δικό του χαρακτήρα. Τοποθετώ σε στρώματα το ποίημα του Λουκρήτιου πάνω από τα κείμενα του Επίκουρου, τη σκέψη που ήταν πίσω από τη δημιουργία του ποιήματος».

Ο Μάνος Στεφανίδης, ιστορικός και κριτικός της τέχνης γράφει για την έκθεση: «Η Anne Thulin μοιράζοντας τη ζωή της ανάμεσα στη Στοκχόλμη και την Ν. Υόρκη ανάλογα μοιράζει και το ενδιαφέρον της ανάμεσα στην ελληνική και τη λατινική γραμματεία επιμένοντας σαν μοναχός σε σκριπτόριο σε δύο φιλοσοφικά αποσπάσματα του Δημόκριτου και του Λουκρητίου που αναφέρονται διεξοδικά στη "φύση των πραγμάτων" όπως θα λεγε και ο Κορνάρος. Τα δύο αυτά κείμενα τ'αποδομεί, τ' αντιγράφει, τα διασταυρώνει, τα συστοιχίζει, τα αναμορφώνει ώστε να προκύψουν εικόνες γραμμικές, σύνθετες, ανεστραμμένες στο πλαίσιο ενός πειράματος εννοιολογικού - μινιμαλιστικού.

Μοιάζουν τα αποσπάσματα αυτά να κρύβουν για τη δημιουργό ένα τέτοιο μυστικό, μια τέτοια ερμηνεία ζωής που να μας αφορούν όλους. Εξ ου και η εμμονή της στην μορφοπλαστική ανάδειξη, στη μεταμόρφωση τους.

Ο Θεσσαλονικιός Σαράντης Γκάγκας επιμένει περισσότερο στη φόρμα που προκύπτει από τη γραφή μεταμορφώνοντας το κείμενο σε μία ρέουσα μορφή, σε μίαν αφηρημένη εικόνα. Εκεί που ήταν το κείμενο, εν προκειμένω ένα Επικούρειο απόσπασμα, τώρα είναι ένα σύμφυρμα γραμμάτων τα οποία μοιάζουν ν' απεκδύονται τον επικοινωνιακό τους ρόλο και ν' αποδέχονται αποκλειστικά τον συμβολικό. Μέσα από την πολύωρη "επανεγγραφή" του κειμένου πολλά χάνονται, πολλά ανακαλύπτονται και απ' αυτό το παλίμψηστο ασφαλώς προκύπτει μια νέα αισθητική μορφή».

Διάρκεια Έκθεσης: 26 Σεπτεμβρίου έως 20 Οκτωβρίου 2012
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 - 14.30 & 17.30 - 20.30
Τετάρτη, Σάββατο: 11.00 - 16.00
Κυριακή, Δευτέρα: κλειστά

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18 www.technohoros.org
info@technohoros.org

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης
Πηγή:http://www.zougla.gr

«Η είδηση υπό διωγμό» σε έκθεση φωτογραφίας


Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η είδηση υπό διωγμό» διοργανώνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών ΕΣΗΕΑ και την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) από 18 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2012 στο νέο χώρο της Γκαλερί «7».

Βία κατά τη διάρκεια εργασίας

Σε σειρά χαρακτηριστικών φωτογραφιών καταγράφεται η βία που αντιμετωπίζουν οι έλληνες φωτορεπόρτερ των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην άσκηση των καθηκόντων τους. Σήμερα πλέον, δεν χρειάζεται να είσαι πολεμικός ανταποκριτής για να βιώσεις προσωπική βία κατά τη διάρκεια της εργασίας σου.


Η μηχανή αποτελεί στόχο

Αλλωστε, όπως διαφαίνεται και στις φωτογραφίες της έκθεσης, οι συνθήκες φωτογράφησης μιας διαδήλωσης στην Αθήνα, είναι πιο δύσκολες από το να καλύψει κανείς πολεμικό ρεπορτάζ. Ο Έλληνας φωτορεπόρτερ βιώνει όλο και πιο συχνά τέτοια φαινόμενα στον τόπο του όταν φωτογραφίζει συλλαλητήρια, αθλητικούς αγώνες, ελεύθερο ρεπορτάζ ή ακόμη και φωτογραφία δρόμου, μια που με τη μηχανή του αποτελεί στόχο για όλους.

Φόρος τιμής στους φωτορεπόρτερ

«Η είδηση υπό διωγμό» παρουσιάζει στο ευρύ κοινό τους κινδύνους που εμπεριέχει μία δημοσιευμένη - ή μη- φωτογραφία. Πολλές από τις φωτογραφίες δεν έχουν δημοσιευθεί και γι' αυτό το λόγο η έκθεση αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους φωτορεπόρτερ, που καθημερινά προσπαθούν να αποτυπώσουν την αλήθεια με οποιοδήποτε κόστος και σε πολύ δύσκολες συνθήκες, είτε είναι οι ίδιοι πρωταγωνιστές της φωτογραφιζόμενης σκηνής, είτε αυτόπτες μάρτυρες ενός ντοκουμέντου που για το «κλικ» που τράβηξαν τους ασκήθηκε βία, αλλά κανένας φακός δεν ήταν παρών για να αποτυπώσει τη σκηνή. Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από στοιχεία έρευνας της ΕΦΕ σχετικά με τη βία που ασκείται κατά των φωτορεπόρτερ.

Οι φωτορεπόρτερ

Στην έκθεση - που θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Οκτωβρίου- συμμετέχουν οι φωτορεπόρτερ Παύλος Αναγνωστόπουλος, Αλέξανδρος Βλάχος, Δημήτρης Θεοδόσης, Βασίλης Κουτρουμάνος, Στέλιος Ματσάγγος, Αλέξανδρος Μπελτές, Γιάννης Μπεχράκης, Γιώργος Νικολαΐδης, Αντώνης Νικολόπουλος, Ορέστης Παναγιώτου, Συμέλα Παντζαρτζή, Χρύσα Πανουσιάδου, Λευτέρης Πιταράκης, Παντελής Σαΐτας, Πάρης Σαρρηκώστας, Αλέξανδρος Σταματίου και Γρηγόρης Χρυσοχοΐδης.

Πληροφορίες

Γκαλερί «7», Σόλωνος 20 και Βουκουρεστίου, εγκαίνια την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου στις 7 μ।μ., επιμέλεια έκθεσης: Χριστίνα Ζαχοπούλου.

http://www.naftemporiki.gr

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΩΣ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΟΥΜ ΕΝΑ ΣΚΥΛΟ /HOW WE DRAW A DOG


από τις 19 Σεπτεμβρίου στις 8:00 μ.μ. μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου στις 9:00 μ.μ.

ΠΩΣ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΟΥΜ ΕΝΑ ΣΚΥΛΟ
Ειρήνη Ευσταθίου, Κοσμάς Νικολάου, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Σοφία Σιμάκη, Γιάννης Χατζηασλάνης, ομάδα Νova Melancolia

εγκαίνια: Τετάρτη 19.09.2012/ 20.00
ώρες λειτουργείας: καθημερινά 17:30 - 21:00
διεύθυνση: 3 137, Μαυρομιχάλη 137, Αθήνα

Το 3137 προσκαλεί την Μυρτώ Ξανθοπούλου να ενορχηστρώσει μια ομαδική έκθεση με δικούς της κανόνες. Στο “πως να σχεδιασουμ ενα σκυλο” η Μυρτώ Ξανθοπούλου επιχειρεί να συσχετίσει τη δουλειά της με πρακτικές άλλων καλλιτεχνών.

Η περιοχή που ορίζεται χοντρικά από τη Ασκληπιού και τη Ζωοδόχου Πηγής και από τη Σόλωνος μέχρι την Αλεξάνδρας είναι ένα μικρό οικοσύστημα μέσα στην Αθήνα. Δεν είναι Εξάρχεια, ούτε και Λυκαβηττός, έχει μαγαζιά αλλά δεν είναι εμπορική περιοχή, είναι πυκνοκατοικημένη αλλά παραμένει και πέρασμα, που ενώνει το κέντρο με την Αλεξάνδρας. Η οικειότητα της γειτονιάς συνυπάρχει με την ερημιά του περάσματος. Οι καθημερινές διαδρομές από σπίτι σε σπίτι, από σπιτι σε εργαστήριο, από σπίτι σε περίπτερο, από εργαστήριο σε σουπερ μαρκετ και αντιστρόφως, είναι εμποτισμένες στο τοπίο αυτό. Όσο ζούμε, δουλεύουμε ή κυκλοφορούμε εδώ, το τοπίο γίνεται κομμάτι της ταυτότητας μας, εμπνέοντας μια σχεδόν συλλογικότητα, ένα περίπου εμείς.

Ο σκύλος γνωρίζει καλά την περιοχή του. Μας μυρίζεται κάπου στη Σόλωνος, μας ακολουθεί στη Χαριλάου Τρικούπη, μας περίμενει έξω από το ψιλικατζίδικο, μας συνοδεύει μέχρι την είσοδο της πολυκατοικίας, όπου κοντοστεκόμαστε κοιτώντας τον στα μάτια και κάνοντας ακατάληπτους μορφασμούς για να του εξηγήσουμε πως έτσι έχουν τα πράγματα. Ο σκύλος είναι αμείλικτος. Μας μιλάει για την απώλεια, τη χαρά, το θρήνο, την αγάπη. Ένα σχέδιο που το ξέρουμε αλλά μας διαφεύγει.

Οι καλλιτέχνες είναι γείτονες, έχουν βρεθεί σε κάποιο φάσμα αυτής της διαδρομής. Τα έργα ακολουθούν τα βήματα του σκύλου στο πεζοδρόμιο της Ιπποκράτους.

HOW WE DRAW A DOG
Eirene Efstathiou, Kosmas Nikolaou, Myrto Xanthopoulou, Sophia Simaki,Yiannis Hadjiaslanis, Νova Melancolia group

opening: Wednesday 19.09.2012/ 20.00
opening hours: daily 17:30 - 21:00
address: 3 137, Mavromichali 137, Athens

3 137 invites Myrto Xanthopoulou to create a group show based on her own rules. The area of Athens roughly defined by Asklipiou and Zoodochou Pigis streets, and from Solonos all the way to Alexandras Avenue, is a small ecosystem within the city. It is not Exarcheia nor Lycabetus. There are stores, but it is not a commercial center. It is densely populated, but it remains a passage connecting the very center of
Athens with Alexandras avenue. The intimacy of the neighborhood coexists with the deserted feeling of a passage. Everyday routes from house to house, from house to
studio, to the kiosk or the supermarket are saturated in this landscape. While we live, work, and circulate here, the landscape becomes part of our identity, inspiring an
almost collectivity, an almost “us”.

The dog knows its area. He sniffs us somewhere in Solonos Street. He follows us down Harilaou Trikoupi, he waits for us outside the little shop, and accompanies us to
the entrance of our building, where we stop, we look at him in the eye and make incomprehensible gestures to explain to him that this is the way things are. The dog is ruthless. He speaks of loss, joy, grief, love. A plan we know but eludes us.

The artists are neighbors, having been at some spectrum of this common course. The works follow the dogs footsteps on the pavement of Ippokratous.

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Μουσική και Αισχύλειος Λόγος έπειτα από 2.500 χρόνια στην Ακρόπολη


Ο Αισχύλειος Λόγος και η μουσική θα ακουστούν μετά από 2.500 χρόνια, για πρώτη φορά, στο χώρο της νότιας κλιτύος της Ακροπόλης, κοντά στο Αρχαίο θέατρο του Διονύσου. Πρόκειται για μια συναυλία-σταθμό που παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής, σε συνεργασία με το μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Διάζωμα», το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

Η συναυλία, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, στον αρχαιολογικό αυτό χώρο, είναι αφιερωμένη στους θεματοφύλακες των αρχαίων μνημείων της χώρας μας: τους αρχαιολόγους αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους στη συντήρηση και την αποκατάσταση των αρχαίων θεάτρων.

Τα έργα που θα ακουστούν

Στο πρόγραμμα που έχει επιλεγεί για την ιδιαίτερη αυτή βραδιά θα ακουστούν, σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση, το έργο του Γιώργου Κουρουπού «Μονόλογος» -βασισμένο σε δύο μονολόγους του «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, και τα έργα των Ιάνη Ξενάκη «Ψάπφα» (Psappha) για σόλο κρουστά και Αντόνιο Βιβάλντι «Συμφωνία για έγχορδα RV 149» σε σολ μείζονα. Από την όπερα Ορφέας και Ευρυδίκη του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ, η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη θα ερμηνεύσει τη δημοφιλέστατη άρια «Che faro senza Euridice», που δεν είναι άλλη από το θρηνητικό τραγούδι του Ορφέα, όταν συνειδητοποιεί ότι δεν θα ξαναδεί την αγαπημένη του Ευρυδίκη. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με τις δύο μονωδούς Μυρσίνη Μαργαρίτη και Ειρήνη Καράγιαννη να τραγουδούν το δραματικό ντουέτο «Vieni, segui I miei passi».

Οι μουσικοί

Την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής θα διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου. Συμμετέχουν οι σολίστ: Δημήτρης Δεσύλλας (κρουστά), Τάσος Αποστόλου (μπασοβαρύτονος), Ειρήνη Καράγιαννη (μεσόφωνος), Μυρσίνη Μαργαρίτη (υψίφωνος).

Με σεβασμό στο χώρο


Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί με ιδιαίτερο σεβασμό στο χώρο –οι θεατές θα είναι σε περιορισμένο αριθμό, εκείνον που ορίζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο , όχι πάνω από 500 συνολικά, ενώ ο ήχος και ο λόγος θα ακούγονται και έξω από τον αρχαιολογικό χώρο, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου।

Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο θα επιτραπεί μόνον στους θεατές που θα έχουν στην κατοχή τους δελτία εισόδου που θα έχουν προμηθευτεί από τα εκδοτήρια του Μεγάρου (από την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου)। Στον αρχαιολογικό χώρο θα υπάρχουν καθίσματα για τους θεατές, ενώ σύμφωνα με τους κανονισμούς που διέπουν τους αρχαιολογικούς χώρους, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα και η είσοδος τροφίμων και ποτών. Η συνολική διάρκεια των έργων που θα παρουσιαστούν είναι περίπου 1 ώρα.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr


Ιδιόλεκτοι ζωγραφικοί κώδικες προς αποκρυπτογράφηση


Με το παιχνίδισμα των χρωμάτων, του φωτός και της σκιάς να συνθέτει μια ακατάληπτη γραφή που θυμίζει μυστικό κώδικα, η έκθεση ζωγραφικής «Ιδιόλεκτα» της Μαρίας Κομπατσιάρη παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, στη Θεσσαλονίκη.


Εικόνες με τάσεις φυγής

Τα δαιδαλώδη φανταστικά τοπία της Μαρίας Κομπατσιάρη μοιάζουν σαν να θέλουν να ξεφύγουν από τα όρια του έργου και να καταλάβουν όλο τον χώρο, σαν να αποτελούν στιγμιότυπα ενός φανταστικού κόσμου –εξωτερικού-φυσικού ή εσωτερικού - νοητικού - που επίμονα η καλλιτέχνις προσπαθεί να καταγράψει και να αποκρυπτογραφήσει.

Η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια, Μαρία Κενανίδου, σημειώνει: «Με αφετηρία το παραστατικό ιδίωμα, η ζωγράφος Μαρία Κομπατσιάρη ακολουθεί με συνέπεια μία διαδρομή, που την οδηγεί στη συγκρότηση ενός ιδιόμορφου αφηρημένου εικαστικού ιδιώματος, μέσω απρόσκοπτων προσωπικών πειραματισμών και αναζητήσεων, τόσο όσον αφορά στο χρώμα, όσο και στην τεχνική.

Τα αφηρημένα τοπία της αποτελούν εγκεφαλικές και πνευματικές διεργασίες, που ενέχουν υπαρξιακές καταστάσεις και αποδράσεις και μένουν ανοιχτά σε πολλαπλές αναγνώσεις. Την εικαστική της γλώσσα διακρίνει ένα τρυφερό, αλλά ταυτόχρονα βίαιο εκφραστικό ιδιόλεκτο. Τρυφερό, λόγω του τρόπου που διαπραγματεύεται τη θεματική της και βίαιο, εξαιτίας των έντονων χρωματικών αντιθέσεων. Με τις διαδρομές της, περιπέτειες της ύλης και της φόρμας και μέσω μιας προσωπικά επίπονης διεργασίας-αναζήτησης, στοχεύει σε μια εικαστική εκμυστήρευση που, τελικά, ανακουφίζει».


«Φαρμακευτική» παλέτα

Η Μαρία Κομπατσιάρη σπούδασε Φαρμακευτική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και χρώματος και σπούδασε, επίσης, χαρακτική και λιθογραφία.

Έχει πραγματοποιήσει 21 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και περισσότερες από 100 ομαδικές σε πολλές χώρες. Έχει βραβευτεί για το έργο της στην Ιαπωνία και τιμήθηκε στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές, δημόσιες συλλογές και Mουσεία.

Παράλληλα με την έκθεση «Ιδιόλεκτα» στη Θεσσαλονίκη, η Μαρία Κομπατσιάρη συμμετέχει για δεύτερη φορά στη διεθνή έκθεση γλυπτικής και εγκαταστάσεων OPEN στη Βενετία, με ένα έργο - σημαία, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της διοργάνωσης για αυτήν τη χρονιά.

Πληροφορίες

Βιβλιοπωλείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Τσιμισκή 11 - Θεσσαλονίκη, τηλ।: 2310 288036. Διάρκεια έκθεσης: έως 6 Οκτωβρίου. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00 - 15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 - 21:00. Είσοδος ελεύθερη

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Αλογα και Αναβάτες στο Ίδρυμα Θεοχαράκη


H νέα δουλειά του διακεκριμένου γλύπτη και Ακαδημαϊκού, Γιάννη Παρμακέλη, με το δηλωτικό τίτλο «Άλογα και Αναβάτες 2000-2012» παρουσιάζεται από τις 27 Σεπτεμβρίου στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β। & Μ. Θεοχαράκη.
Η πρόσφατη δουλειά του περιλαμβάνει 60 περίπου γλυπτά, επιτοίχια και σχέδια, από το 2000 έως το 2012, με έμφαση στη γεωμετρική τους απόδοση, χωρίς λεπτομερή και σχηματοποιημένη απόδοση των ανατομικών λεπτομερειών, με εξάρσεις και κοιλότητες, οι οποίες φαίνονται ρευστές-ευκίνητες και τονίζουν το περίγραμμά τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο επιμελητής της έκθεσης, κ. Τάκης Μαυρωτάς: «Ο Παρμακέλης στην τωρινή του δουλειά εγκαταλείπει την πλαστική των χάλκινων γλυπτών που τόσο καλά γνωρίζει αφού από τα φοιτητικά του χρόνια είχε εντρυφήσει στη σπουδή των αριστουργημάτων της χαλκοπλαστικής των κλασικών χρόνων. Τα «Άλογά» του δεν αντλούν τη σχέση τους από τα αετώματα του ναού του Διός στην Ολυμπία (400-456 π.Χ.), με τον αξεπέραστο αγώνα αρματοδρομίας του Πέλοπος και του Οινομάου, ούτε από τη ζωφόρο του Παρθενώνα με την πομπή των Παναθηναίων (447-432 π.Χ.), αν και η Ελλάδα για τον ίδιο σημαίνει το αιώνιο πνεύμα και οι διαχρονικές της μορφές την αξεπέραστη τελειότητα της έκφρασης… Ο Παρμακέλης σήμερα συνεχίζει, μ' ένα διαφορετικό πλαστικό λεξιλόγιο που έχει κατακτήσει περίπου από το 1985, να διερευνά την άλλη όψη του πραγματικού. Πρόκειται, όπως ο ίδιος επιγραμματικά τονίζει, για μία έκφραση που συνδυάζει γλυπτική και χρώμα. «Πιστεύω ότι η γλυπτική έχει χρώμα, όχι με την έννοια της επιχρωμάτισης ενός γλυπτού, αλλά με τον τρόπο που επεξεργάζεται και βλέπει ο γλύπτης τα υλικά του. Άχρωμα είναι τα ερασιτεχνικά έργα. Το έργο ενός γλύπτη ακόμα και αν είναι άσπρο έχει μέσα του χρώμα.» Δουλεύει ασταμάτητα με ετερόκλητα υλικά: μέταλλο, ξύλο, αλουμίνιο, ορείχαλκο και μάρμαρο οικειοποιούμενος βασικά ελληνικά χρώματα, όπως το χονδροκόκκινο, το μπλε, το άσπρο και τους ενδιάμεσους τόνους. Τα χρώματά του είναι πλακάτα και λειτουργούν στις έντονες αντιπαραθέσεις τους. Δεν τα αξιοποιεί όπως οι ζωγράφοι γιατί εκείνο που προτάσσεται στη δημιουργική του δράση είναι να αναδείξει τον όγκο και τη διαφορά των αντιθετικών του υλικών. Η απλότητα και η ουσία, η γλυπτική και το χρώμα ορίζουν την πολυπλοκότητα της δουλειάς του. Τώρα, δουλεύει με ακτίνες laser λυγίζοντας με ευκολία την ευθεία γραμμή. Παλαιότερα, είχε την ανάγκη μιας πολύμοχθης επεξεργασίας, μιας χειρώνακτης δουλειάς με τη βοήθεια του κόφτη, της πρέσας, του τρυπανιού, της λίμας ή του κατσαβιδιού, μεταξύ των άλλων. Τα «Άλογά» του κουβαλούν την τεχνογνωσία του σήμερα και είναι ενταγμένα στους προβληματισμούς της σύγχρονης τέχνης…»।

Αλογα και Αναβάτες στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
Ο Γιάννης Παρμακέλης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1932. Σπούδασε Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με Α' κρατική υποτροφία και με καθηγητές τον ζωγράφο Γιάννη Μόραλη και τον γλύπτη Γιάννη Παππά. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διακρίθηκε με δύο βραβεία και πέντε επαίνους στη Γλυπτική και στο Σχέδιο. Συνέχισε τις σπουδές του για τρία χρόνια (1961-64) με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) στην École des Beaux-Arts του Παρισιού, κοντά στους γλύπτες Zadkine και Couturier. Δίδαξε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο γλυπτικής του Γιάννη Παππά. Από το 1968 έως το 1976 δίδαξε ελεύθερο σχέδιο στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο (Δοξιάδη) στις Σχολές Διακοσμητών. Επίσης, δίδαξε γλυπτική στη σχολή ζωγραφικής Βακαλό από το 1995 έως το 1999. Υπήρξε καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο τμήμα Ανθρωπιστικών και Καλλιτεχνικών σπουδών της Σχολής των Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών, από το 2000 έως το 2006. Έργα του υπάρχουν στο Μουσείο Βορρέ στην Παιανία, στο Μουσείο Γουλανδρή στην Άνδρο, στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, στην Πινακοθήκη Ρόδου, στο Ίδρυμα Πιερίδη, στη συλλογή της Baukunste Galerie στην Κολωνία Γερμανίας, στη συλλογή της Galleria Pagani στο Μιλάνο και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Επίσης, έχει βραβευθεί με είκοσι πρώτα και δεύτερα βραβεία σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό για το νόμισμα του ευρώ. O Παρμακέλης, αναγορεύθηκε Ακαδημαϊκός τον Νοέμβριο του 2011 από την ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα γλυπτικής που κατείχε ο δάσκαλός του στην Α.Σ.Κ.Τ., Γιάννης Παππάς.

Η έκθεση συνοδεύεται από τον κατάλογο «Γιάννης Παρμακέλης: Άλογα και Αναβάτες 2000-2012» με κείμενα των: Χρύσανθου Χρήστου, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, Άγγελου Δεληβορριά και Τάκη Μαυρωτά. Η έκθεση πραγματοποιείται με τη χορηγία της REVOIL Α.Ε. και την υποστήριξη της μεταφορικής εταιρείας έργων τέχνης «Αθανάσιος Μπεργελές».

Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς

Διάρκεια έκθεσης: 27 Σεπτεμβρίου – 4 Νοεμβρίου 2012

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00
Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-20:00
Πηγή:http://www.e-go.gr

«Αυλαία» με 70 θησαυρούς


Περίπου δύο μήνες πριν πέσει η αυλαία για την Εθνική Πινακοθήκη και αρχίσει το έργο της επέκτασης, το μουσείο αποχαιρετά το κοινό με μία έκθεση που τιμά τους δωρητές του। Περίπου 70 έργα, επιλεγμένα από μεγάλες δωρεές, με υπογραφές των Παρθένη, Γκίκα, Μόραλη, Στάμου, Τέτση, Μυταρά, Φασιανού, Δανιήλ, Δρούγκα κ.ά., απαρτίζουν την έκθεση, η οποία αρχίζει τη Δευτέρα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, πάντως με καθυστέρηση από την αρχική αναγγελία, και θα διαρκέσει έως τις 4 Νοεμβρίου, οπότε θα αρχίσει η μετακόμιση της Πινακοθήκης.

Ισως αυτή η έκθεση να άξιζε μεγαλύτερης προσοχής και προβολής, καθώς στην ιστορία της Εθνικής Πινακοθήκης οι δωρεές αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για τον εμπλουτισμό των συλλογών της. Διακρίνονται διαφόρων ειδών δωρεές, από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, τις οικογένειές τους, το υπουργείο Πολιτισμού, διάφορα ιδρύματα, ιδιώτες, καθώς και κληροδοτήματα ή ακόμη και κληροδοσίες σε έργα αντί φόρου κληρονομιάς, σαν αυτή του Νικολάου Παρθένη, γιου του Κωνσταντίνου Παρθένη.

Η ανάδειξη των δωρεών και γενικά των συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης, που κρύβουν πράγματι θησαυρούς, αναμένεται να γίνει με την επέκταση του μουσείου, η οποία σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί γύρω στο 2015। Τότε το κτίριο θα έχει αποκτήσει έναν ακόμη όροφο και συνολικά 20.760 τ.μ. Στα υφιστάμενα 9.720 τ.μ. θα προστεθούν 11.040 τ.μ. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με 32 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθενται 13 εκατ. ευρώ, χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που πιστώνεται στις προσπάθειες της διευθύντριας Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα.

Πηγή:http://www.e-go.gr


Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Gilbert & George εκθέτουν κλεμμένα πρωτοσέλιδα εφημερίδων


Οι εφημεριδοπώλες του Λονδίνου δεν θα μπορούσαν ποτέ να υποπτευτούν ότι ο καλοντυμένος κύριος, γύρω στα 70, που αγόραζε τακτικά τσίχλες, στην πραγματικότητα φρόντιζε να αποσπάσει την προσοχή προκειμένου να μην αποκαλυφθεί ο άλλος κομψός κύριος, ίδιας ηλικίας, ο οποίος έκλεβε απέξω μια εφημερίδα।
«Είχαμε ένα συρτάρι γεμάτο τσίχλες», έχει πει ο George, το έτερον ήμισυ του δαιμόνιου καλλιτεχνικού διδύμου «Gilbert & George». Αυτή η συστηματική κλοπή, «πρότζεκτ» για τους ίδιους, κράτησε γύρω στα έξι χρόνια, μέχρι να συγκεντρωθούν 3.712 πρωτοσέλιδα εφημερίδων, τις οποίες οι δύο εικαστικοί καλλιτέχνες έκλεβαν από τη δυτική κυρίως πλευρά του Λονδίνου.

Το αποτέλεσμα ήταν μια νέα ενότητα δουλειάς, με τίτλο «London pictures», η οποία παρουσιάστηκε στη βρετανική πρωτεύουσα κι αλλού, ενώ ένα μέρος της θα δούμε στην Αθήνα, μεταξύ 4 Οκτωβρίου και 15 Νοεμβρίου, πάντα στην γκαλερί «Bernier / Eliades» (Επταχάλκου 11, Θησείο), τρία χρόνια μετά την προηγούμενη έκθεση των Gilbert & George.

To μεγαλείο, το δράμα και το μυστήριο του Λονδίνου κέντριζαν πάντα, εδώ και πέντε δεκαετίες, την έμπνευση του φοβερού αυτού διδύμου στην τέχνη και τη ζωή. Οι άγρυπνες αρτηρίες της μεγαλούπολης και οι πτυχές της σύγχρονης κοινωνίας σκιαγραφούνται στην ατμοσφαιρική δουλειά τους. Τα «London pictures» έρχονται να αποκαλύψουν το νευρικό σύστημα της πόλης, μέσα από γεγονότα τρομοκρατικά και πένθιμα, μέσα από τις παρορμήσεις, τις λύπες και τις ελπίδες της καθημερινής αστικής ζωής. Μετά τη συγκέντρωση των εφημερίδων, που στο σύνολό τους αντανακλούν την κοινωνία, ακολούθησε η ταξινόμηση των πρωτοσέλιδων κατά θέμα. Ετσι, μέσα από τη γλώσσα των 3.712 πόστερ εφημερίδων προέκυψε η μεγαλύτερη σειρά των Gilbert & George, αποτελούμενη από 292 έργα που επιτρέπουν στην πόλη να μιλήσει από μόνη της. Κυριαρχούν δρόμοι, κουρτίνες, αντανακλάσεις σε παράθυρα αυτοκινήτων, ενώ οι λεπτομέρειες είναι ελάχιστες.

Πίσω από τα London pictures διακρίνονται οι δύο καλλιτέχνες σαν φαντάσματα ή μάντεις, σαν τα πνεύματά τους να στοιχειώνουν αυτά που περιγράφουν οι εικόνες. Η ενότητα αυτή μοιάζει με ένα μεγάλο οπτικό μυθιστόρημα της πόλης. Η αθηναϊκή παρουσίαση θα πλαισιωθεί και με μια σειρά έργων που δημιουργήθηκαν ειδικά.

Οι Gilbert & George έχουν κερδίσει το βραβείο Τέρνερ (1986), έχουν εκπροσωπήσει την Βρετανία στην Μπιενάλε της Βενετίας (2005), έχουν κάνει αναδρομική έκθεση στην Τέιτ Μόντερν (2007) κι έχουν εκθέσει στις σημαντικότερες γκαλερί και τα μεγαλύτερα μουσεία σ' όλο τον κόσμο.

Δ.Ρ.

Πηγή:http://www.e-go.gr

O Ελ Γκρέκο στην Κύπρο


Μια ενδιαφέρουσα έκθεση για τον Ελ Γκρέκο θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο στην Κύπρο। Συγκεκριμένα, από την 1η Οκτωβρίου και για δύο μήνες, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ, θα πραγματοποιηθεί στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας η έκθεση «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Από τον Χάνδακα στο Τολέδο. Στα βήματα μιας ''ευρωπαϊκής'' διαδρομής».

Τα επτά έργα που θα εκτεθούν προέρχονται από συλλογές της Αθήνας και του Λονδίνου, ενώ η έκθεση θα διανθιστεί με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και συνοδευτικά κείμενα.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για να πάνε στη Λευκωσία τρία έργα του Ελ Γκρέκο: Η «Προσκύνηση των Μάγων», από τη Βυζαντινή Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, που χρονολογείται μεταξύ 1565-1567 και έχει διαστάσεις 56Χ62 εκ., η «Βάφτιση του Χριστού» από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (διαστάσεων 23,6Χ18 εκ.), που φιλοτεχνήθηκε από τον μεγάλο δημιουργό μεταξύ 1566 και 1567, ιδιοκτησίας σήμερα του Δήμου Ηρακλείου, και η «Αποκαθήλωση» του 1566 (διαστάσεων 0,69Χ0,45 μ.), που ανήκει στον Αιμίλιο Μαργαρίτη (συλλογή Βελιμέζη). Το τελευταίο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που ανήκει στην πρώιμη εποχή του ζωγράφου, όταν ακόμα ζούσε στην Κρήτη, είναι γνωστό και ως «το Πάθος του Χριστού - Πιετά με Αγγέλους».

  • Η ζωή του
    Ο Ελ Γκρέκο έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του, την Κρήτη, όπου εκπαιδεύτηκε ως αγιογράφος. Το κύριο μέρος του έργου του το δημιούργησε στην Ιταλία και στην Ισπανία, όπου έζησε από το 1577 μέχρι το τέλος της ζωής του (Τολέδο).
Πηγή:http://www.e-go.gr

FRED LUPO

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ FRED LUPO

Μια performance κίνησης και λόγου για το αίσθημα του φόβου βασισμένη σε τρία κλασσικά παραμύθια. Η Κοκκινοσκουφίτσα, η Χιονάτη και η μικρή Γοργόνα μετασχηματίζονται από παραμυθικές ηρωίδες σε ανθρώπινες φιγούρες, βασανισμένες από διογκωμένα πάθη με κοινό παρονομαστή τον F…όβο.

Video Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=0MLr9ihXm1Q

Συντελεστές:

Κείμενο: Βελέντζα Καλλιρρόη

Σκηνοθεσία: Βελέντζα Καλλιρρόη, Σοφία Ορφανού

Παίζουν: Καλλιρρόη Βελέντζα, Βερόνικα Τουρσιάδου, Βασιλική Λαθύρη, Νίκος Λεκάκης

Μουσική: Ιωάννης Παπαϊωάννου

Σκηνικά-κοστούμια-φώτα: Καλλιτεχνική ομάδα ΖΙΖ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΒΟΟΖΕ COOPERATIVA:

Άρτεμις Λειβαδάρου / Artemis Livadarou

Οργάνωση πολιτιστικών δρώμενων / Administrative department

Κοπερατίβα Τέχνης / Booze Cooperativa

Κολοκοτρώνη 57 Αθήνα / 57 Kolokotroni Str. Athens

Τηλ./Tel.: 2103240944

www.boozecooperativa.com

Ωράριο Λειτουργίας Γραφείου / Office Timetable

Δευτέρα με Παρασκευή 11πμ - 5μμ / Monday to Friday from 11am to 5pm

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣHΣ:

Ημέρες παράστασης: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη

Ημερομηνίες: Από 10 Σεπτεμβρίου έως 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ώρα έναρξης 9:30μμ

Διάρκεια: 45 λεπτά

Είσοδος: 10 ευρώ, Φοιτητικό 7 ευρώ

Τηλ. Κρατήσεων: 694-8930181

Booze Cooperativa, 2ος όροφος, Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα (Το φουαγιέ του θεάτρου ανοίγει 1 ώρα πριν την παράσταση)

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Στην Ιαπωνία το Χρυσό Λιοντάρι της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής


Ένα εφήμερο μικρό σπίτι για όλους όσοι επέζησαν από το τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011 κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στη 13η Διεθνή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία।

Πρόκειται για το «Architecture Possible Here? Home-for-All», με το οποίο εκπροσωπείται η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου στη μεγάλη διεθνή διοργάνωση. Ενα έργο, ποιητικό και ψυχολογικά ευαίσθητο, που επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας Τόγιο Ιτο (Toyo Ito), ο οποίος εμπνεύστηκε μια αιθέρια κατασκευή που να συγκεντρώνει αυτούς που έχασαν τα πάντα στη φυσική καταστροφή.

Με την πρότασή του, ο Ιτο θέτει το θεμελιώδες ερώτημα εάν είναι εφικτή η αρχιτεκτονική στην προκειμένη περίπτωση, αυτή του κατεπείγοντος. «Η συνηθισμένη σχέση αρχιτέκτονα - πελάτη καταργείται και αρχιτέκτονας με κάτοικο γίνονται ένα», δήλωσε ο ίδιος।

Πηγή:http://www.e-go.gr


Έκθεση Χαρακτικής «Θαύμα Ιδέσθαι»


Από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012, η Γκαλερί XOTARIS παρουσιάζει θεματική έκθεση χαρακτικής τμήμα της συλλογής που διαθέτει, με τίτλο: "Θαύμα Ιδέσθαι", υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Πολιτισμού «Παναγιώτης Γιαννάκος»।
Η Έκθεση περιλαμβάνει κυρίως χαλκογραφίες 32 καλλιτεχνών από Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Πολωνία. Πρωτοπαρουσιάστηκε στις Αρχάνες (Κρήτη) και μετά το ΙΜΚ τα έργα θα εκτεθούν σε Βελιγράδι, Βαρέζε (Ιταλία), Μινσκ και Αγία Πετρούπολη. Πολλά από τα έργα πωλούνται.

Το θέμα της έκθεσης είναι εμπνευσμένο από τα Ομηρικά Έπη, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, τα οποία έως και σήμερα εμπνέουν καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα έργα, που θα εκτεθούν, είναι παραγγελίες του Ιδρύματος Πολιτισμού «Παναγιώτης Γιαννάκος», σε μια προσπάθεια να δεθεί η τέχνη της χαρακτικής με την Ελληνική μυθολογία και να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την ανάδειξη και των δύο ταυτόχρονα.

Ο τίτλος της Έκθεσης "Θαύμα Ιδέσθαι" προέρχεται από την Οδύσσεια του Ομήρου και αφορά στο θαυμασμό του Οδυσσέα όταν αντίκρισε τις Νύμφες Ναϊάδες να υφαίνουν στους λίθινους αργαλειούς τους. Επιπλέον η έκθεση, με το συγκεκριμένο της θέμα, συνταιριάζει με την παρουσία του Πανεπιστήμιου Στάνφορντ στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης με την παράστασή του ¨Περιπλανήσεις του Οδυσσέα" τα σεμινάρια και τα εργαστήρια με αφορμή το ίδιο θέμα.

Info:

Δευτέρα 3 έως Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012
Έκθεση Χαρακτικής "Θαύμα Ιδέσθαι"
από την Γκαλερί XOTARIS
Εγκαίνια: Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012, στις 20:30
Αίθουσες: Εκθεσιακοί χώροι 1ου & 2ου ορόφου
Ώρες Λειτουργίας 18:00 – 22:00 Δευ - Κυρ

Είσοδος Ελεύθερη

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα: www.mcf.gr
Πηγή:http://www.e-go.gr