Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020
Ψηφιακός μετασχηματισμός σε πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς
Online Σεμινάριο
Πώς ο χώρος του Πολιτισμού και των Τεχνών μπορεί να ανταποκριθεί σε συνθήκες που τον περιορίζουν σε αποκλειστικά online δράσεις;
Με ποιους τρόπους μπορούν να συνεργάζονται και παραμένουν παραγωγικοί εξ’ αποστάσεως οι επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου;
Ποια εργαλεία και πλατφόρμες είναι απαραίτητες για την online παρουσία πολιτιστικών δράσεων και προϊόντων, αλλά και για την ενίσχυση των ψηφιακών κοινοτήτων;
Η εποχή μετά το lockdown έκανε ορατή, ακόμα πιο έντονα, την ανάγκη για επένδυση σε ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες μας επιτρέπουν να παραμένουμε παραγωγικοί, να συνεργαζόμαστε, αλλά και να διαχειριζόμαστε κοινότητες από απόσταση. Στο σεμινάριο, που συντονίζει η Λήδα Τσενέ, εξετάζονται οι προκλήσεις της εποχής και οι αλλαγές που φέρνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στα πεδία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης και παρουσιάζονται εργαλεία και πλατφόρμες που βοηθούν τους επαγγελματίες να ανταποκριθούν στο νέο αυτό περιβάλλον.
→Διάρκεια Σεμιναρίου: 10 Νοεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου 2020 (1 μήνας)
→ Πλήρως ONLINE: Παρακολούθησε το σεμινάριο απ’ όπου κι αν βρίσκεσαι! Χρειάζεται μόνο υπολογιστής με σύνδεση στο internet.
→ Ευέλικτο: Δεν απαιτείται παρακολούθηση συγκεκριμένες μέρες και ώρες! Κανόνισε μόνος σου τον χρόνο απασχόλησής σου, μελέτης και πραγματοποίησης των ασκήσεων ανάλογα με το προσωπικό και επαγγελματικό πρόγραμμά σου.
→ Αξιόπιστο: Βεβαίωση παρακολούθησης εφόσον συμπληρωθεί τουλάχιστον το 70% των ασκήσεων.
→ Σύγχρονο: Με χρήση της e-learning πλατφόρμας Blackboard. Δεν απαιτείται εγκατάσταση νέου λογισμικού. Δεν απαιτείται εξειδικευμένη γνώση υπολογιστών παρά μόνο βασικές γνώσεις πλοήγησης στο διαδίκτυο (internet) και χρήσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Απαιτείται καλή γνώση Αγγλικών για την ανάγνωση μέρους της βιβλιογραφίας.
→ Συμμετοχή: 160€
Αίτηση συμμετοχής & Διαδικασίες εγγραφών (194KB)
Eνότητες:
Εισαγωγή στην έννοια του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Διαχείριση virtual ομάδων σε περιβάλλοντα εργασίας.
Εργαλεία και πλατφόρμες συνεργασίας.
Εργαλεία και πλατφόρμες διαχείρισης έργων από απόσταση.
Επικοινωνία και διαχείριση virtual κοινοτήτων.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε φοιτητές και αποφοίτους σχολών πολλών κλάδων και κυρίως σε σπουδαστές τμημάτων ανθρωπιστικών, κοινωνικών και οικονομικών επιστημών. Σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης και επιθυμούν να αποκτήσουν περισσότερες ψηφιακές δεξιότητες και να κατανοήσουν την επίδραση και την ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού στο πεδίο στο οποίο δραστηριοποιούνται.
Τo online σεμινάριο "Ψηφιακός μετασχηματισμός σε πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς" πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Hellenic American College / Hellenic American University. Παρέχεται από την Ελληνοαμερικανική Ένωση με άδεια λειτουργίας Κέντρου Δια Βίου Μάθησης
Επιπέδου Δύο από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προγραμματισμού (ΕΟΠΠΕΠ).
H Λήδα Τσενέ είναι διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου σε θέματα κοινωνικών μέσων και κοινωνικής ευθύνης. Διδάσκει επικοινωνία στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πολιτιστική Επικοινωνία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στον τομέα της επικοινωνίας, της δημοσιογραφίας, της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, της πολιτιστικής διαχείρισης και έχει διοργανώσει φεστιβάλ, εκθέσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια. Από το 2005 είναι Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της Comicdom Press. Με την Ελληνοαμερικανική Ένωση συνεργάζεται στην διοργάνωση του Comicdom Con Athens που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω από 15.000 άτομα, ενώ συντονίζει επίσης τα online σεμινάρια «Social Media και Πολιτιστική Διαχείριση» και «Πολιτιστική επιχειρηματικότητα: Σχεδιασμός και ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων στο πεδίο των πολιτιστικών βιομηχανιών».
· Η Λήδα Τσενέ βουτάει στα βαθιά για να βγάλει το μαργαριτάρι (Συνέντευξη στην Γεωργία Δρακάκη, Η Πόλη Ζει, 14/6/2019)
· Η Λήδα Τσενέ εξηγεί πώς μπορείς να μάθεις πράγματα απ΄τα κόμικς! (Συνέντευξη στον Δημήτρη Κυριαζή, LiFO, 10/12/2014)
Πληροφορίες
Κωδικός Μαθήματος CU1001
Μονάδα/Πρόγραμμα Πολιτιστικό
Καθηγητής Λήδα Τσενέ
Γλώσσες EL
Επίπεδο Εισαγωγικό
Σε ποιον απευθύνεται Φοιτητές και αποφοίτους ανθρωπιστικών, κοινωνικών και οικονομικών σχολών. Επαγγελματίες του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.
Βεβαίωση Παρακολούθησης Ναι
Προσφέρεται Online Ναι
Συμμετοχή €160,00
Προγράμματα
Ημέρες και Ώρες Ημ/νία Έναρξης Ημ/νία Λήξης Ώρες ανά εβδομάδα
Online 10/11/2020 10/12/2020
Πηγή:https://www.hau.gr
dada – η αναρχία στην τέχνη (αυτοτελές μάθημα)
Μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης στο Cinemarian
Με τον Ανδρέα Κατσικούδη
dada – η αναρχία στην τέχνη (αυτοτελές μάθημα)
Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020, 7:00 – 9:00 μ.μ.
Σε αυτή το μάθημα θα μιλήσουμε για το κίνημα που προσπάθησε να καταστρέψει την τέχνη, που έβγαλε γλώσσα σε όλες τις αξίες του πολιτισμού, που πρότεινε ριζοσπαστικές μορφές έκφρασης και η επιρροή του φτάνει μέχρι τις μέρες μας.
Ποια είναι η σχέση του DADA με κινήματα σαν το σουρεαλισμό, τον αμερικάνικο αφηρημένο εξπρεσιονισμό, την pop art, το σουρεαλισμό, την εννοιολογική τέχνη; Πώς επηρεάστηκαν από τις τεχνικές του καλλιτέχνες όπως ο W. Burroughs, o Frank Zappa, o David Bowie και πώς ο τρόπος σκέψης του έφτασε στο punk;
Με παραδείγματα από τις εικαστικές τέχνες, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, τη φωτογραφία και άλλες τέχνες θα συζητήσουμε για τη φιλοσοφία του κινήματος μα περισσότερο για την επίδρασή του σε αυτές τις τέχνες, τις αισθητικές που εισήγαγε και την επιρροή του σε συγκεκριμένους καλλιτέχνες της εποχής μας. Ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης τέχνης («Μα είναι τέχνη αυτό;») έχει τις ρίζες του εδώ!
Το DADA ήταν μεν βραχύβιο κίνημα, αλλά τόσο ριζοσπαστικό που οι καλλιτεχνικές πρακτικές του (τις περισσότερες τις συναντάμε και στο σουρεαλισμό που ακολούθησε) δίνουν έμπνευση σε καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, αλλά και κάθε άνθρωπο που τον ενδιαφέρει η δημιουργικότητα. Στην παρουσίασή μας θα δοκιμάσουμε με το κοινό μερικές από αυτές.
Είστε όλοι κατηγορούμενοι, σηκωθείτε πάνω
Τι κάνετε εδώ, μαντρωμένοι σαν σοβαρά στρείδια
Το Νταντά δεν αισθάνεται τίποτα, είναι τίποτα, τίποτα, τίποτα
Είναι σαν τις ελπίδες σας, τίποτα
Σαν το παράδεισό σας, τίποτα
Σαν τους καλλιτέχνες σας, τίποτα
Σαν τη θρησκεία σας, τίποτα
Φρανσίς Πικαμπιά, απόσπασμα από το Κανιβαλικό Μανιφέστο
Προσοχή:
Η παρουσίαση αυτή είναι δυνατόν να θίξει θρησκευτικά συναισθήματα, ηθικές και κοινωνικές αξίες! Ελάτε με ανοιχτό μυαλό και ήρεμη διάθεση… Δεν χρειάζονται όμως προηγούμενες γνώσεις και η γλώσσα που χρησιμοποιούμε είναι απλή και κατανοητή.
Πληροφορίες:
Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020, 7:00 – 9:00 μ.μ.
Cinemarian, Σισμάνη 16, Νέος Κόσμος (πλησίον μετρό ΦΙΞ)
Είσοδος: 5 ευρώ
Τηρούμε όλες τις οδηγίες του που αφορούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες σύμφωνα με το έγγραφο: «Οδηγίες εφαρμογής νέας ΚΥΑ υπ Αριθμ Δ1α_ΓΠοικ 69543 για λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης δημόσιων και ιδιωτικών εργαστηριακών κέντρων και σχολικών εργαστηρίων φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών»
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι τα καθίσματα θα είναι με αποστάσεις μεταξύ τους, θα υπάρχουν αντισηπτικά στο χώρο, φυσικός αερισμός (προτείνουμε μπουφάν ακόμη μέσα στην αίθουσα!) και φυσικά φοράμε διαρκώς και σωστά τις μάσκες μας.
Κρατήσεις θέσεων με email: akatsikoudis@yahoo.com – αναφέροντας στο θέμα του μηνύματος DADA και γράφοντας μέσα όνομα και κινητό τηλέφωνο. Επίσης στο μήνυμα μπορείτε να γράψετε αν συναινείτε να σας ενημερώνουμε κάθε μήνα για ότι οργανώνουμε.
Παρακαλούμε να είστε τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την εκδήλωση, για να εξασφαλίσετε θέση και να ξεκινήσουμε την ώρα μας.
Η ιστορία της τέχνης μπορεί να μας κάνει να απολαμβάνουμε καλύτερα την τέχνη, να βρούμε δημιουργικές ιδέες και έμπνευση για ότι κάνουμε στη ζωή μας (ειδικά αν είμαστε οι ίδιοι καλλιτέχνες), να δούμε τις ιστορικές μας γνώσεις από μια νέα οπτική και να καταλάβουμε καλύτερα τον κόσμο γενικότερα. Η ιστορία τέχνης είναι ένας πλούσιος κόσμος συναισθημάτων, ιδεών, αισθητικών, τεχνικών, τεχνολογιών, τρόπων ζωής και ιστορικών στιγμών που επηρέασαν τον πολιτισμό μας.
Ο Ανδρέας Κατσικούδης είναι εκπαιδευτικός, φωτογράφος και σκηνοθέτης. Διδάσκει φωτογραφία (σε αρχάριους και προχωρημένους), κινηματογράφο (μαθήματα σκηνοθεσίας) και ιστορία τέχνης στο Cinemarian. Είναι επίσης συγγραφέας και επιμελητής σε εκθέσεις φωτογραφίας και φεστιβάλ τέχνης.
www.andreaskatsikoudis.com
www.cinemarian.gr
Θωμάς Μακινατζής -Daydreaming
Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος: Θωμάς Μακινατζής | Daydreaming | Διάρκεια έκθεσης: 31 Οκτωβρίου έως 27 Νοεμβρίου 2020
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θωμά Μακινατζή με τίτλο “Daydreaming”, από το Σάββατο 31 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου. Όπως λέει ο ίδιος ο καλλιτέχνης: «Προσωπικά, ζωγραφίζω τις πλάνες μου, ασαφείς σκέψεις οπτικοποιούνται μέσα από σαφείς εικόνες παρμένες σκόρπια από το αχανές διαδίκτυο, το οποίο λειτουργεί σαν πρώτη ύλη, μπολιάζοντας παράλληλα τις ατομικές εμμονές. Προεκτάσεις εικόνων οι εικόνες μου, δεν το κρύβω όμως. Μέσα από μια διαδικασία παρατήρησης και ονειροπόλησης, μεταποιώ την αρχική οπτική θέασης και, σκηνοθετώντας διαμέσου προσωπικών φίλτρων, αλλάζω την κατάληξη. Η διαρκής αναζήτηση εικόνων από πράξεις και στιγμές ανθρώπων, ενστικτωδώς με κάνουν και λειτουργώ σαν αρχειοθέτης αλλά και σα διασώστης από κάτι το οποίο παράλληλα είναι καταδικασμένο να χαθεί σε ένα σύμπαν ψηφιακού κώδικα. Το πέρασμα από τον ψηφιακό στον ζωγραφικό κόσμο πραγματώνεται μέσω μιας συνθήκης “daydreaming”, που συχνά καταλήγει στη δημιουργία υπερβατικών ζωγραφικών μικρόκοσμων με σημείο αναφοράς τον άνθρωπο.».
Ο Θωμάς Μακινατζής γεννήθηκε το 1981. Το 2012 αποφοίτησε από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με κατεύθυνση τη ζωγραφική και καθηγητές τους Χάρη Κοντοσφύρη και Μανώλη Πολυμέρη. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ομαδικές εκθέσεις μεταξύ των οποίων είναι: “Generations 1960-2019”, εικαστική ομάδα ΔΙΠΟΛΑ, Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου – Τύλισος, Κρήτη, 2019. «Σαφές το ασαφές», γκαλερί Λόλα Νικολάου, Θεσσαλονίκη, 2019. «Θέα Εντός», Τρένο στο Ρουφ, (πρωτοβουλία Γιάννη Ψυχοπαίδη), Αθήνα, 2018. “Art Thessaloniki” με την αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, Θεσσαλονίκη, 2017. «Θεσσαλονίκη Έρημη πόλη», gallery Λόλα Νικολάου, Θεσσαλονίκη, 2013. «Εικαστικά ρεπορτάζ εν Αθήναις -21ος αιώνας», αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, Αθήνα, 2013. «Θυμάσαι;» (ερευνητική έκθεση με αφορμή κείμενα του φιλοσόφου Walter Benjamin), Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton 7, Αθήνα, 2012. Επιπλέον, το 2013 συμμετείχε σε ομαδική έκθεση αναφορικά με τον Κ. Π. Καβάφη στην νέα βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο (συνδιοργάνωση Σχολή Καλών Τεχνών Αλεξάνδρειας, Εικαστικού Επιμελητηρίου Κύπρου και αίθουσας τέχνης Τεχνοχώρος). Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητήριου Τεχνών Ελλάδας και της εικαστικής ομάδας ΔΙΠΟΛΑ. Ζει και εργάζεται στις Σέρρες. Αυτή είναι η πρώτη του ατομική έκθεση.
Ο εικαστικός και επίκουρος καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Χάρης Κοντοσφύρης, αναφέρει: «Ο Μακινατζής επιπλήττει την αυξανόμενη αταξία των σχηματισμών και των διεγερμένων αναμνήσεων των θεατών που βλεμματίζουν στο διαδίκτυο. Προκαλεί ζωγραφικές συγκρούσεις ή, αποτυγχάνοντας σε αυτό, εξαπολύει καταιγίδες σε χρωματικούς κάμπους, με ένα πανδαιμόνιο χειρονομιών κάθε λογής και περιγραφών που συγκεντρώνονται γύρω από τα ξέφωτα των στρωμένων και καλοσκουπισμένων χρωμάτων, ωθώντας στην ανάγκη για διέγερση του βλέμματος. Ημιτελείς συντέλειες, κομματιασμένες ολότητες, σπαράγματα φαντασμαγορίας, ονειροπόληση, εφιάλτες και γαλήνιες σκέψεις, βόλτες σε ένα πάρκο ανυπαρξίας, όπου ηδονή και οδύνη, ματζόρε και μινόρε, μικρογραφία και μεγέθυνση, ένα κυανό που σε μεθάει όπως το κόκκινο, συνυπάρχουν και αναδύουν τις παραισθήσεις τους. Ο κόσμος κατασπαράζεται από μια νέα αεικινησία, το διαδίκτυο. Ο Μακινατζής, ως πνευματικός επιχειρηματίας, σπεύδει, μαζεύει, τακτοποιεί διαδικτυακές εικόνες ανοικονόμητες και πλέουσες, για να ακινητοποιήσει ζωγραφικά μια νέα τάξη αντίληψης, εκείνης που διεργάζεται τον υπεράνθρωπο και τον υπάνθρωπο καθισμένους στην υπερταχεία αργών ταχυτήτων ενός μαγνητικού συρμού. Τι να προλάβεις να ονειρευτείς ως επιβάτης μιας τέτοιας αργοκίνητης ταχείας μηχανής. Το σόλο του Μακινατζή απέναντι στις συγχορδίες κάποιου άλλου συγκρούεται ανεπιτήδευτα, σε μια θαυμαστή ασυμφωνία; «Ένα πράσινο είναι τόσο λαχταριστό που σε πονάει», ομολογεί ο Μποντλέρ. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για πλεκτό αισθήσεων, όπου η ξινίλα θα τυλιχτεί γύρω από ένα γαλάζιο, το βεραμάν θα σφίξει γύρω από ένα κόκκινο τρίγωνο, ένα γλυκό άρωμα τριαντάφυλλου θα εκλύεται από μια σκοτεινή όμπρα Σκωτίας και το καμένο κρεμμύδι θα τυλίγεται στον πράσινο του χαλκού μίσχο μιας λαγοκερασιάς, η σύσφιξη της ασφάλτου θα έχει να κάνει με ένα τζούφιο μαύρο μυκητιασμένο καρύδι».
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή, Δευτέρα: κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού
Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργεί η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας η είσοδος στο χώρο της έκθεσης θα γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα και τρέχουσα νομοθεσία.
Κατά την είσοδο και παραμονή σας στο χώρο απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση των προτεινόμενων από τον ΕΟΔΥ αποστάσεων.
Η πρώτη ατομική έκθεση του πολλά υποσχόμενου καλλιτέχνη Θωμά Μακινατζή ξεκίνησε το Σάββατο 31 Οκτωβρίου και συνεχίζεται έως 27 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την προστασία μας από τον covid-19 καθώς και τη μείωση της διασποράς αυτού,
οι αίθουσες τέχνης ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΕΣ, εν αντιθέση με άλλους χώρους πολιτισμού όπως τα μουσεία, τα θέατρα κλπ.
Θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Η ασφάλεια τόσο των εργαζομένων μας όσο και των επισκεπτών μας είναι το σημαντικότερο μέλημα μας.
Σας ευχαριστούμε για τη στήριξη σας και σας περιμένουμε για όσο διάστημα παραμένουμε ανοιχτά!
Πηγή:Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 12, Αθήνα
metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | info@technohoros.org
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)