Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

REM BRAND NAME project

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος μας καλεί να παίξουμε ένα επιτοίχιo art-παιχνίδι από τις 11 έως και τις 30 Δεκεμβρίου. Με την τελευταία έκθεση  για το 2014 με τίτλο “Rem Brand Name – Η γνησιότητα του καλλιτέχνη”,  ένα εικαστικό project των φοιτητών του 3ου εργαστηρίου Ζωγραφικής ΤΕΕΤ Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μπορούν όλοι να αποκτήσουν ένα έργο τέχνης δίνοντας, γιατί όχι, έστω και  5 ευρώ!
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το project, που υποστηρίζεται στην Αθήνα από την αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και στη Θεσσαλονίκη από την γκαλερί Λόλα Νικολάου, είναι προ των πυλών. Νέοι εικαστικοί, κυρίως τελειόφοιτοι και απόφοιτοι από τις σχολές καλών της Ελλάδας καλούνται να δημιουργήσουν έργα με σκοπό να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του φιλότεχνου κοινού και να «ανεβάσουν» τη Φήμη τους ως καλλιτέχνες.
Όποιος εισέρχεται στο χώρο της γκαλερί θα βλέπει κρεμασμένο ένα αντίγραφο του πορτραίτου του Ρέμπραντ (αυτοπορτραίτο με τραγιάσκα) να δεσπόζει στο χώρο. Τα υπόλοιπα έργα τα οποία έχουν δημιουργήσει 60 νέοι καλλιτέχνες θα βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο, ένα ιδιότυπο ντεπό, μια τράπεζα φύλαξης έργων τέχνης .

Οι όροι για αυτό το επιτοίχιο art- παιχνίδι λειτουργούν ως εξής:
Ο καθένας από εμάς μπορεί να «παίξει» δοκιμάζοντας την τύχη του και να κερδίσει ένα έργο πιθανά με ελάχιστα χρήματα.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πλειοδοτήσει για κάθε ένα από τα έργα αγοράζοντας ΦΗΜΕΣ (λαχνούς), κόστους 5€ η μία και στη συνέχεια να τοποθετήσει το έργο που επέλεξε στο ισόγειο της γκαλερί σε θέση επιλογής του σε σχέση με το πορτραίτο του Ρέμπραντ, δίνοντας του ιδιαίτερη αξία.
Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα να αγοράσει κάποιος ένα έργο στην προκαθορισμένη τιμή του (οι τιμές των έργων είναι ιδιαίτερα προσιτές).
Σε περίπτωση που ένα έργο αποκτηθεί στην αρχική του τιμή και ενώ έχει ήδη πλειοδοτηθεί με κάποιες ΦΗΜΕΣ από άλλους ενδιαφερόμενους, εκείνοι θα πρέπει να μεταφέρουν τις πλειοδοτήσεις τους (ΦΗΜΕΣ) σε άλλα έργα.
Γνωστοί ιστορικοί τέχνης, θα επισημάνουν πριν το άνοιγμα της έκθεσης τα έργα της προτίμησής τους.
Στο τέλος της έκθεσης στις  30 Δεκεμβρίου,  όλα τα έργα για τα οποία αγοράστηκαν Φήμες θα κληρωθούν ένα- ένα, μεταξύ εκείνων που έχουν αγοράσει ΦΗΜΕΣ για αυτά, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάποιον τυχερό να αποκτήσει ένα εικαστικό έργο πιθανά και με 5€. Βέβαια όσες περισσότερες ΦΗΜΕΣ δώσει κάποιος για ένα έργο τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να το αποκτήσει. Η κλήρωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω Internet από το site του Τεχνοχώρου.


Ο Χάρης Κοντοσφύρης υπεύθυνος καθηγητής του 3ου εργαστηρίου Ζωγραφικής ΤΕΕΤ Φλώρινας γράφει σχετικά:
«Με αφορμή το αυτοπορτραίτο του Rembrandt με τραγιάσκα θα διερευνήσουμε στιγμές υποκειμενικότητας και αυθεντικότητας στην  εικαστική καθημερινή ζωή. Ζωγράφος, γλύπτης ή καλλιτέχνης. Η γνήσια ατομικότητα δεν μπορεί παρά να είναι η σύνθεση μιας συγκεκριμένης ιδιαιτερότητας με το καθολικό. Για να μπορέσει το υποκείμενο ζωγράφος-γλύπτης να εμφανιστεί ως καλλιτέχνης πρέπει ταυτόχρονα να είναι πλούσιο σε ένα περιεχόμενο ιδιότυπο και ωστόσο γενικεύσιμο. Αυτή η ολοκλήρωση έρχεται με μια σειρά ενδιάμεσων δραστηριοτήτων που μας προμηθεύει η αισθητική. Τι εκκλήσεις εκπέμπει μέσα στην κοινωνία ο καλλιτέχνης; Η Αγορά της τέχνης τι συνδιαμορφώνει; Παραμένει ανάρμοστη ως προς τον καλλιτέχνη;  Θα ενδώσουμε στις πλάνες της χαμένης παράδοσης ή θα σταθούμε στο επίπεδο της πρόκλησης που εκτοξεύει η απόσυρση του καταναλωτικού κόσμου; Πώς ένας καλλιτέχνης βλέπει τον καλλιτέχνη-εαυτό;»

 Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Δημήτρης Ανδρεοσόπουλος, Katarina Vasickova, Βασίλης Αλεξάνδρου, Ελευθερία Ανδριανοπούλου, Νικόλας Αντωνίου, Νικόλαος Βουτσέλας, Πηνελόπη Γαΐτη, Aναστασία Γιοβάνογλου, Αφροδίτη Γκρίζη, Τζίνα Δελλασούδα, Μάρα Δημοπούλου, Κωνσταντίνος Δρούκας, Ελωίζος Θεμιστοκλέους, Μαρί Θεοφίλου, Ευαγγελία Καραστέργιου, Γιώργος Κορμπάκης, Δέσποινα Κοταλακίδου, Μαρία Κωνσταντινοπούλου, Σοφία Λιβανού, Άννα Λιόκα, Ανδριάννα Μαλτέζου, Χαράλαμπος Μαργαρίτης, Έλενα Μαρίνου, Θεόδωρος Μαυρίδης, Ευαγγελία Μενούνος, Ειρήνη Μνατσακανιάν, Δήμητρα Μπαϊρακτάρη, Θανάσης Μπλιούμης, Όλγα Μπογδάνου, Άννα Μπονάρου, Κυριάκος Μπουρνάς, Αλεξάνδρα Νάκου, Περσεφόνη Νικολακοπούλου, Κατερίνα Ξαρχοπούλου, Χρυσούλα Ξυνέλη, Αγγέλα Παναγιώτου, Μαρία Παναγιώτου, Γιώργος Πανταζής, Κορίνα Παπαφράγκου, Ελένη Παρχαρίδου, Eιρήνη Πουλιάσση, Έλενα Προβατά, Αργύρης Ρήμος, Άννα-Μαρία Σαμαρά, Βίκη Σαμουηλίδου, Ίριδα Σπίνουλα, Χριστίνα Τζάνη, Αικατερίνη Τουρτούρα, Αναστασία Τρυγούτη, Νικολέτα Τσαντίκη, Μάνθα Τσιάλιου, Παναγιώτης Τσίκος, Μαρία Τσινιά, Αλεξάνδρα Τσιτσιντά, Ιωάννα Τσόγκου, Παναγιώτης Φερεντίνος, Γαβριήλ Φτελκόπουλος, Γεσθημανή Χατζή, Λίλια Χατζηγεωργίου, Χαρίτα Χατζηνεοφύτου, Μάγδα Χριστοπούλου. 


Μπορείτε να βρείτε το πρωτότυπο έργο του Rembrandt στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.rembrandtpainting.net/slf_prtrts/gorget.htm

 Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη  11 Δεκεμβρίου 2014, 20:00
Διάρκεια Έκθεσης:  11-30 Δεκεμβρίου 2014
Κλήρωση έργων: Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014, 15:00
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Παρασκευή 12 και Τρίτη 16 έως Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 11:00-14:30 και 17:30-20:30
Δευτέρα και Τρίτη 22,23 και 29,30 Δεκεμβρίου 11:00-20:30
Σάββατα, Κυριακές και Παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς 11:00-17:00


Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

«Toy Stories» στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Μια έκθεση σπάνιων και πολύτιμων παιχνιδιών, από τις 10 Δεκεμβρίου
Μια έκθεση σπάνιων και πολύτιμων παιχνιδιών απ' όλο τον κόσμο, με τίτλο «Τοy Stories» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η έκθεση ξεκινά στις 10 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 100 σπάνια και μοναδικά παιχνίδια από τη συλλογή του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. (Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων), μία από από τις μεγαλύτερες συλλογές παιχνιδιών του κόσμου. 

Η έκθεση που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην ιστορία μέσα από παιχνίδια που άλλοτε συντρόφευαν μικρά παιδιά και άντεξαν στο χρόνο ή παιχνίδια που διατηρήθηκαν σε μετακινήσεις πληθυσμών, επιβίωσαν από πολέμους και καταστροφές και έγιναν συλλεκτικά. Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται παιχνίδια από άσημους κατασκευαστές που αργότερα κατέκλυσαν τον κόσμο, ή παιχνίδια κατασκευασμένα στο χέρι από ευτελή υλικά που όμως διατηρούνται σε άρτια κατάσταση. Παράλληλα τίθενται μια σειρά ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη των παιχνιδιών:Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες, όταν μεγάλωναν, αφιέρωναν στις θεές τις κούκλες με τις οποίες έπαιζαν; Ποιος είναι ο teddybear; Τι σχέση είχε ο Τιτανικός με την κατασκευή παιχνιδιών; Πότε η Barbie ερωτεύτηκε τον Ken; Πότε τα στρατιωτάκια από μολυβένια έγιναν πλαστικά; Πόσο γρήγορα τρέχει ένα matchbox και από πότε το ποδόσφαιρο δεν παίζεται σε γήπεδο; 

Στην έκθεση, τα παιχνίδια παρουσιάζονται ως εργαλείο εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας των παιδιών αλλά και ως βασικός συνοδοιπόρος στα στάδια της ανάπτυξης και της εξέλιξής τους. Παράλληλα αναπτύσσεται η ιστορία των παιχνιδιών στο χώρο,επιτρέποντας τη γνωριμία με άλλους πολιτισμούς και κοινωνίες αλλά και στο χρόνο: Τα παιχνίδια που έπαιζαν οι πρόγονοί μας παρουσιάζουν ομοιότητες με τα δικά μας, όμως τα υλικά κατασκευής διαφέρουν ανά εποχή. Καθοριστικός επίσης είναι ο ρόλος της τεχνολογίας αφού, για παράδειγμα, μέχρι να ανακαλυφθεί το αυτοκίνητο δεν υπήρχαν αυτοκινητάκια.

 Με αφορμή την έκθεση «ΤοyStories», ο «Ελληνικός Κόσμος» θα οργανώσει επίσης μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις ώστε να προβληθεί το δικαίωμα του παιδιού στο παιχνίδι και να ενημερωθούν οι γονείς για τρόπους επιλογής παιχνιδιών των παιδιών τους, ενώ θα υπάρξουν και αφιερώματα σε ιδιαίτερες κατηγορίες παιχνιδιών. Τέλος, τέχνη και παιχνίδια θα συνδυαστούν αρμονικά σε ένα ξεχωριστό γλυπτό του Βαγγέλη Λιουδάκη, το πρώτο μιας σειράς έργων τέχνης που θα εκτεθούν με αφορμή τη συγκεκριμένη έκθεση.


Στις 10 Δεκεμβρίου στον «Ελληνικό Κόσμο» ανοίγουν σεντούκια και μπαούλα και σπάνια, σημαντικά, μοναδικά παιχνίδια φορούν τα καλά τους, γυαλίζουν τις ρόδες τους, τινάζουν τα φτερά τους, ανοίγουν τα παραθυρόφυλλά τους, δένουν τα κορδόνια τους και κουρδίζουν το ένα το άλλο για να μας δώσουν τη μοναδική ευκαιρία να γίνουμε πάλι παιδιά... 

 Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α.

Το Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α. διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές παιχνιδιών στον κόσμο, αρχεία, βιβλία, περιοδικά, πλούσιο συλλεκτικό υλικό και μοναδικά ιστορικά κειμήλια. O Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων φιλοδοξεί, μέσα από τις συλλογές του, να συντελέσει ως φορέας πολιτισμού στη διεύρυνση της μελέτης και της έρευνας και να αποτελέσει πόλο έλξης ακαδημαϊκών, συλλεκτών, φίλων των τεχνών και των γραμμάτων. Ένας από τους βασικούς στόχους του Ιδρύματος είναι η προσφορά στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς μέσα από τεκμήρια και διδάγματα της ιστορίας καθώς και η προαγωγή της δημιουργικής και ελεύθερης έκφρασης των παιδιών. 

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος
Τηλ. 212 254 0000

ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
- Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000
- Στα καταστήματα Public

Ατομική έκθεση του Kreuz στο Γκρι Καφέ

Η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Kreuz (Σταύρου Ζώτου), με τίτλο «Άσπρο/Μαύρο Δίπολο» εγκαινιάζεται την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου στο Γκρι Καφέ, στην πλατεία Εξαρχείων.

Πρόκειται για εικοσιτέσσερις  ευρηματικές εικαστικές συνθέσεις, ιδιόμορφης τεχνικής, οι οποίες απαρτίζουν δύο κύκλους δουλειάς του ζωγράφου. Ο πρώτος κύκλος, με δώδεκα έργα μεγάλων διαστάσεων και τίτλο «2_ _ _», είναι ένα είδος ημερολογίου που διαπραγματεύεται τον έρωτα, υπό το ερώτημα «Δημιουργούμε εμείς τον έρωτα ή αυτός δημιουργεί εμάς;».
Ο δεύτερος κύκλος, με δέκα έργα μικρότερων διαστάσεων και τίτλο «Α-ρυθμοί», καταγράφει εσωτερικές καταστάσεις, συμπλέκοντας με τρόπο απρόσμενο τέσσερα στρώματα εικόνων: αριθμούς, οργανικά συστήματα, ζώα και χωρικά περιβάλλοντα. Η έκθεση ολοκληρώνεται με δύο ακόμη έργα που αναφέρονται στο «Δάσος Παραμυθιών» και στους «Έρωτες του Νίκου».
Πληροφορίες
Γκρι Καφέ, Θεμιστοκλέους 80, πλατεία Εξαρχείων, εγκαίνια: Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου.
Διάρκεια έκθεσης: 3 - 20 Δεκεμβρίου 2014.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

H Μαρία Παπαδημητρίου εκπρόσωπος της Ελλάδας στην 56η Μπιενάλε

Η επιμελητική πρόταση των θεωρητικών τέχνης Γκάμπι Σκάρντι και Αλεξίου Παπαζαχαρία επελέγη ομόφωνα 


Το έργο της Μαρίας Παπαδημητρίου, με τον γενικό τίτλο «Why Look at Animals? Αγριμικά» θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 56η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 9 Μαΐου έως 22 Νοεμβρίου 2015.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η επιμελητική πρόταση των θεωρητικών τέχνης Γκάμπι Σκάρντι και Αλεξίου Παπαζαχαρία επελέγη ομόφωνα ανάμεσα σε έντεκα υποψηφιότητες.

Έκθεση σχετικά με τη ζωή και την επανεξέταση της τέχνης
Το έργο της Μαρίας Παπαδημητρίου επαναδιαπραγματεύεται τη σχέση ζώου και ανθρώπου σε μια σύγχρονη μη - ανθρωποκεντρική συνθήκη.

 Αφορά ένα κατάστημα - εργαστήριο δερμάτων και γουναρικών ξεχασμένων στον χρόνο. Ανάμεσα σε ταριχευμένα ζώα, ακατέργαστα δέρματα από αγριογούρουνα, λύκους, αρκούδες, κουνάβια, αντικείμενα και εργαλεία, φωτογραφίες και συνθέσεις αρχειακού υλικού γύρω από την έννοια του κυνηγιού, των παγίδων, του δολώματος, το έργο θα παρουσιάσει στους επισκέπτες της Μπιενάλε την αρχετυπική σχέση των ανθρώπων με τα ζώα. Σχέση που βρίσκεται μεταξύ αγάπης και μίσους, φόβου και γοητείας, τρυφερότητας και αποστροφής.

Η έκθεση θέτει ευρύτερα ζητήματα σχετικά με το παρόν και τη σκληρότητα, την κουλτούρα των ερειπίων και την «άγρια σκέψη», τη διάχυση του φόβου και την πολιτική αλληγορία. Πρόκειται για ένα είδος μικρόκοσμου που αντανακλά τον πραγματικό κόσμο ο οποίος κυριαρχείται από μια αίσθηση απειλής και αυξανόμενης βίας. Υπ' αυτήν την έννοια, είναι μια έκθεση σχετικά με τη ζωή και την επανεξέταση της τέχνης.

Επαναξιολόγηση της σχέσης μεταξύ τέχνης και καλλιτεχνών
Το θέμα της φετινής διοργάνωσης, όπως αυτό ορίστηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Όκουι Ένβεζορ, είναι «All the World's Futures» και αφορά την επαναξιολόγηση της σχέσης μεταξύ τέχνης και καλλιτεχνών στο υφιστάμενο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον. Την ευθύνη και τον συντονισμό για θέματα σχετικά με την ελληνική συμμετοχή στη Μπιενάλε της Βενετίας έχει η Διεύθυνση Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής / Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Σχεδίου της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ.


Η εικαστικός
Η Μαρία Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε στο Παρίσι στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ENESBA 1981 - 1986. Είναι καθηγήτρια στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Είναι γνωστή ως καλλιτέχνης για την ικανότητά της να ενεργοποιεί συνεργασίες και συλλογικές δραστηριότητες που συνδέουν άμεσα την τέχνη με την κοινωνία. Το έργο της είναι διαδραστικό, ποικιλόμορφο με κοινωνικοπολιτικές αναφορές και κύριο άξονα τον τόπο και τον άνθρωπο. Το 1998 ίδρυσε το «Προσωρινό Αυτόνομο Μουσείο για Όλους» (Temporary Autonomous Museum for All). Το 2003 της απονεμήθηκε το Βραβείο ΔΕΣΤΕ για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη.

 Μαρία Παπαδημητρίου.

 Η χώρα μας συμμετέχει στην Μπιενάλε Βενετίας από το 1934 έως σήμερα, με καλλιτέχνες που σφράγισαν την εικαστική ιστορία του τόπου, μεταξύ των οποίων ο Φώτης Κόντογλου, ο Γιώργος Μπουζιάνης, ο Γιάννης Μόραλης, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Κεσσανλής, ο Λουκάς Σαμαράς, ο Γιώργος Ζογγολόπουλος και ο Κώστας Τσόκλης.
Πηγή:naftemporiki.gr