Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

γιώργος ΤΣΑΚΙΡΗΣ + έλλη ΧΡΥΣΙΔΟΥ | Όλα στο Κόκκινο


«… Αν κάποιος έχει μπροστά του τη μορφή ενός στερεού αντικειμένου, ο Γιώργος Τσακίρης μπορεί να το φανταστεί ως ένα τυχαίο σχηματισμένο σώμα από σωστά πλεγμένες κόκκινες κλώστες, μέχρι να γεννηθεί χώρος και το αντικείμενο να λειτουργήσει ως χρηστικό εργαλείο-αργαλειός. Αν εμβαθύνει κάποιος σ’ αυτό, μπορεί να δει ως μορφές μιας κλάσης σωμάτων τις κατοικίες ζώων ή ανθρώπων. Τις μορφές μιας άλλης κλάσης, ως προπλάσματα χωρικών τοπίων. Αυτά είναι οι ανυποχώρητοι θαρραλέοι τόποι της Έλλης Χρυσίδου, αιματωμένοι, ξέσαρκοι στο χρόνο, μέχρι εκεί που μπορεί να δοθεί νόημα σε μια δίχως νόημα μορφή.
Στα χαρτιά της Χρυσίδου και στους αργαλειούς του Τσακίρη, συναντιούνται η ομοιοχρωμία συνειρμών του κόκκινου, του πάθους, του θανάτου, της παπαρούνας, του σταυρού και της ημισελήνου…»

 Χάρης Κοντοσφύρης Αλληλεπιδραστής / gestalter

 Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου και ώρα 20:00 εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής – γλυπτικής των Θεσσαλονικιών καλλιτεχνών Γιώργου Τσακίρη και Έλλης Χρυσίδου με αλληλεπιδραστή το Χάρη Κοντοσφύρη.

 Ο Γιώργος Τσακίρης γεννήθηκε στα Γιαννιτσά το 1955. Σπούδασε ανώτερα ηλεκτρονικά και σε συνέχεια στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας ζωγραφική με καθηγητή τον Farulli και χαρακτική με καθηγητή τον Vizzano.
 Είναι αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και συμμετοχή σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων σε αίθουσες τέχνης, ιδρύματα και μουσεία εντός και εκτός Ελλάδος.

 Η Έλλη Χρυσίδου γεννήθηκε το 1956. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Νανσύ στην Γαλλία. Από το 1991 μέχρι το 2006 υπήρξε καθηγήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών St Etienne της Γαλλίας. Στη Θεσσαλονίκη συνεργάζεται με τη γκαλερί “Lola Nikolaou”. Στη Γαλλία διατηρεί συνεργασία με τη γκαλερί ''Depardieu'' στη Nίκαια και την Αίθουσα Τέχνης ''Talents video'' στο Παρίσι.
 Έχει στο ενεργητικό της 12 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Γεωργία, Ουζμπεκιστάν, Βουλγαρία, Κριμαία και Βραζιλία και συμμετοχή σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων σε αίθουσες τέχνης, ιδρύματα και μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη γκαλερί «Λόλα Νικολάου» της Θεσσαλονίκης.
 Τη βραδιά των εγκαινίων θα συνοδέψουν τα εξαιρετικά κρασιά του κτήματος Μίγας Δημήτρης.

Διάρκεια έκθεσης: 20 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 2013

 Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
 Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
 Κυριακή 15 Δεκεμβρίου: 11:00-15:00
Κυριακή, Δευτέρα: Μόνο με τηλεφωνικό ραντεβού

 Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη 117 42, Αθήνα
 Μετρό Ακρόπολη
 Τηλέφωνο 211 182 38 18
 www.technohoros.org

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

40 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου σε... αφίσες

Έκθεση αφίσας και ντοκουμέντων για τα 40 χρόνια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (1973 – 2013) φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» από 12 έως 24 Νοεμβρίου.

Οι αφίσες της έκθεσης καλύπτουν τις εξής χρονικές περιόδους:
• 1966 - 67 με δύο αφίσες ντοκουμέντα της 4ης μαραθώνιας πορείας, αφιερωμένης στον αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη

1967 - 74 αφίσες στη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό
• 1974—2012 αφίσες από το σύνολο των δημοκρατικών πολιτικών νεολαιών

Μία έκθεση - σήμαντρο του μεγαλείου που δεν οριοθετείται αλλά διαχέεται, ένας σύνδεσμος που προβάλει την ενιαία αποδοχή της ιστορίας και καταξιώνει στις συνειδήσεις το ηρωικό περιεχόμενο, έτσι όπως εκφράστηκε μέσα από την αφίσα.

Στην έκθεση συμμετέχει ο γλύπτης Χρήστος Τσιμπουρλάς.
Την αφίσα της έκθεσης φιλοτέχνησε ο σκιτσογράφος Σπύρος Ορνεράκης.

ΙΝFO:
Εγκαίνια: Τρίτη 12 Νοεμβρίου, ώρα 19:30
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»: Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο τηλ. 210 3452150, στάση Μετρό: Κεραμεικός
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10.00 - 20.00, Κυριακή 10.00 - 14.00

*Είσοδος ελεύθερη
Πηγή:http://www.e-go.gr

Εκπληκτικοί αρχαίοι χώροι κάτω από τον έναστρο ουρανό

Η έκθεση φωτογραφίας «Ναοί στο σχήμα του ουρανού…» του Λουκά Χαψή άνοιξε τις πύλες του ουράνιου θόλου της αρχαιότητας, την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013 στο Ίδρυμα Ευγενίδου και υποδέχεται το κοινό σε μια μοναδική διαδρομή φωτισμένη από αστρικές «ανταύγειες» πάνω στα αρχετυπικά μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας.


Aστρικές τροχιές, αστερισμοί, νεφελώματα και ο Γαλαξίας με το λεπτό, μυστηριακό φως τους διασχίζουν το νυκτερινό ουρανό και πλαισιώνουν την αρχαία μας κληρονομιά. Από την Ολυμπία ως τη Δήλο και από το Δίον ως την Κνωσό, ο φωτογράφος Λουκάς Χαψής μάς παρασύρει σε μια ονειρική όσο και πρωτότυπη επίσκεψη σε δεκατέσσερεις σημαντικές τοποθεσίες, όπου πάλαι ποτέ έλαμψε ο ελληνικός πολιτισμός.
Η πρωτότυπη αυτή φωτογραφική δουλειά, είναι αποτέλεσμα του έργου, που υλοποιήθηκε μέσα σε 14 μήνες, με αποστολές και πολυήμερες παραμονές στους αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ευγενίδου και του διευθυντή του Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι «η δεδομένη συλλογή φωτογραφιών είναι πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα, αφού εμφανίζονται για πρώτη φορά 14 αρχαιολογικοί χώροι της χώρας μας φωτογραφημένοι την νύχτα για τις ανάγκες της παράστασης του Ευγενιδείου Πλανηταρίου με τίτλο «Ο Ουρανός των Αρχαίων». Οι πολύτιμες όσο και εντυπωσιακές αυτές φωτογραφίες του γνωστού φωτογράφου Λουκά Χαψή μάς παρουσιάζουν τον έναστρο νυχτερινό ουρανό που απλώνεται πάνω από τους σημαντικούς αρχαιολογικούς μας χώρους σήμερα».

 ΔΗΛΟΣ©Λουκάς Χαψής

 ΚΝΩΣΣΟΣ©Λουκάς Χαψής


Με τους «Ναούς στο σχήμα του ουρανού…» εκπληρώνεται το όραμα του φωτογράφου να ερμηνεύσει με το ξεχωριστό του ύφος και άποψη τα αρχαιοελληνικά μνημεία, έχοντας ως συνδετικό ιστό τον έναστρο ουρανό και το φωτισμό με την τεχνική light paint την οποία ανάγει σε ιδιαίτερη τέχνη ανάδειξης της υφής και της επιφάνειας κάθε περιλαμβανόμενου αρχιτεκτονικού στοιχείου. Η έκθεση αυτή ήλθε ως φυσική συνέχεια της έκθεσης «Παρατηρητές του χρόνου» (2011) και από τη μακρινή Νήσο του Πάσχα το θέμα μεταφέρθηκε στην αρχαία Ελλάδα, λίκνο της παγκόσμιας τέχνης και σκέψης, και μάλιστα σε μερικά από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της εποχής εκείνης.

Εκτός από τη διάσταση της αστροφωτογραφίας, που αποτελεί προσωπικό του στοίχημα και ενασχόληση, έχοντας φωτογραφήσει εκλείψεις και αστρονομικά φαινόμενα στον παγκόσμιο χάρτη, ο Λουκάς Χαψής έχει στο ενεργητικό του σημαντικό επαγγελματικό portfolio με πορτρέτα επωνύμων, δημιουργική και εμπορική φωτογραφία και δημοσιεύσεις στα γνωστότερα περιοδικά και ειδικά έντυπα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή της δουλειάς του αφορά στη φωτογραφία φύσης και οικοσυστημάτων, ενώ για παράδειγμα φωτογραφίες αρχείου του διανέμονται από γνωστές φωτοθήκες.


Info:
«Ναοί στο σχήμα του ουρανού...»
Αρχαίοι χώροι κάτω από τον έναστρο ουρανό της Ελλάδας
Έκθεση Φωτογραφίας του Λουκά Χαψή, στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά (με ελεύθερη είσοδο) από 6 Νοεμβρίου 2013 και ώρες 9:30 έως 20:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).
Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387,
175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).
Πηγή: http://www.e-go.gr

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Έκθεση με γλυπτά και κοσμήματα του Γιώργου Ζογγολόπουλου


Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου σε συνεργασία με τη Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζουν έκθεση με πιστά αριθμημένα αντίγραφα γλυπτών και κοσμήματα – μικρογραφίες γλυπτών του Γ. Ζογγολόπουλου. Την έκθεση συνοδεύουν πρωτότυπα γλυπτά και ζωγραφικά έργα του καλλιτέχνη.

O Γιώργος Ζογγολόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1903. Σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Θ. Θωμόπουλο (1924 - 1930). Το 1937 ταξιδεύει στο Παρίσι. Εκεί γνωρίζει και μελετά το έργο του Ch. Despiau. Μελετά έργα ρωμανικής, γοτθικής και σύγχρονης γλυπτικής. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Biennale της Βενετίας (1940, 1956, 1964, 1991, 1993, 1995,1997, 1999, 2001), στη Biennale του Καΐρου (1946) και στη Biennale του Sao Paulo (1957). Συμμετείχε σε όλες τις Πανελλήνιες εκθέσεις εκτός από την περίοδο της Δικτατορίας 1967-1974.
Τον Φεβρουάριο του 2004 συνέστησε το κοινωφελές «Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου» με έδρα την κατοικία του, όπου βρισκόταν και το εργαστήριό του. Πέθανε τον Μάιο του ίδιου έτους.


Info:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Έκθεση αριθμημένων γλυπτών και κοσμημάτων
Εγκαίνια Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013, 20.00
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20
www.zoumboulakis.gr
Διάρκεια έκθεσης: 21 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2013
Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέ. & Παρ. 11.00 -15.00 και
17.00–20.00, Τετ. και Σάβ. 11.00-15.00,
Κυριακή & Δευτέρα κλειστά.
Πηγή: http://www.e-go.gr
 

Συνομιλήστε με τον Καβάφη και σπάστε τα "Τείχη"


Οι Εικαστικοί Διάλογοι 2013 σπάνε τα «τείχη» και μεταμορφώνουν το Πάρκο Αναψυχής της Ακαδημίας Πλάτωνος σε ιδανικό εκθεσιακό χώρο για έργα εμπνευσμένα από τον σπουδαίο Έλληνα ποιητή Κ.Π. Καβάφη.

Πιο συγκεκριμένα, σε διάλογο με ψηφιακά έργα τέχνης που έχουν ως αφετηρία την ποίηση του Κ.Π. Καβάφη καλούνται να έρθουν οι Αθηναίοι στους φετινούς Εικαστικούς Διαλόγους που για τρίτη χρονιά διοργανώνει η Στέγγη Γραμμάτων και Τεχνών.

 Δέκα σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες προσκλήθηκαν να δημιουργήσουν, μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών (προβολές βίντεο, ηλεκτρονικών εικόνων ή φωτογραφιών, animation κ.λπ.) νέα, εντελώς πρωτότυπα έργα, με αφορμή την έκθεση, τα οποία παρουσιάζονται μέσα σε ειδικές αρχιτεκτονικές κατασκευές.

Με επιδίωξη τη δημιουργία ενός διαλόγου ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, και ταυτόχρονα με σεβασμό απέναντι στον κοσμοπολιτικό χαρακτήρα της ζωής και του έργου του ποιητή, στους εικαστικούς που συμμετέχουν εφέτος στη δράση συγκαταλέγονται τρεις ξένοι και αρκετοί Έλληνες που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό.

Οι Εικαστικοί Διάλογοι 2013 προσκαλούν τους Αθηναίους σε ένα περίπατο μέσα στο Πάρκο Αναψυχής της Ακαδημίας Πλάτωνος. Η περιήγηση στο Πάρκο γίνεται ταξίδι ανάμεσα σε έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων εικαστικών, που πραγματεύονται την παρουσία της αρχαίας ελληνικής σκέψης στο έργο του Κ. Π. Καβάφη.

 Αναλυτικά, θα παρουσιαστούν τα έργα:
Αθανάσιος Αργιανάς, Πίννα
Μαρία Βαρελά, Και τόση έντασις σ' ελληνική φρασιολογία
Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Αντιόχεια
Rick Myers, Ενώπιον του αγάλματος του Ενδυμίωνος
Θοδωρής Προδρομίδης, Προς την Τράπεζα του Μέλλοντος
Έρικα Σκούρτη, Aπ' τον Καιρό
Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Χρησμός
Joana Hadjithomas – Khalil Joreige , Την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα
Μαριάννα Χριστοφίδου, Εδώ ας σταθώ
Βασίλης Ψαρράς, Αστικό Φωτοστέφανο
iNFO:
Που: Πάρκο Αναψυχής Ακαδημίας Πλάτωνος
Επιμέλεια: Μαριλένα B. Καρρά
Διάρκεια έκθεσης: 7 Νοεμβρίου 2013 – 7 Ιανουαρίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 12.00-18.00
Είσοδος δωρεάν
Πηγή:http://www.e-go.gr