Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Σημαντική προβολή της Ελλάδας μέσω ενδιαφέρουσας έκθεσης

Σε τέσσερα Μουσεία του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών

Έκθεση με τίτλο «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» («Τhe Greeks: Agamemnon to Alexander the Great») θα πραγματοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2016, σε τέσσερα Μουσεία του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών, προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο την χώρα μας στο εξωτερικό.
Προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας
 Η δομή της αθηναϊκής δημοκρατίας τεκμηριώνεται από επιγραφές, ανάγλυφα, όστρακα οστρακισμού, δικαστικές ψήφους, νομίσματα και προπλάσματα.


 Περισσότερα από 560 αρχαία έργα αλλά και κάποια προπλάσματα, εκμαγεία και αντίγραφα από ελληνικά Μουσεία, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Νομισματικό, το Επιγραφικό, το Μουσείο Ακρόπολης, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, θα ταξιδέψουν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού με σκοπό να συμπεριληφθούν στην έκθεση, η οποία θα προβάλει με μοναδικό τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και δη της Μακεδονίας.
Τα εκθέματα θα καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από την προϊστορία ως τους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους, η δε διάρθρωση της έκθεσης σε εννέα ενότητες έχει ως στόχο την εξοικείωση του επισκέπτη με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Οι ενότητες της έκθεσης

«Προοίμιο: Ο άνθρωπος στο προϊστορικό Αιγαίο» τιτλοφορείται η πρώτη ενότητα, η οποία επικεντρώνεται σε έργα από τη νεολιθική εποχή στον ελλαδικό χώρο, την παρουσία των Κυκλαδιτών εμπόρων και ναυτικών με ταφικά ευρήματα από την Αμοργό, τη Νάξο και την Πάρο αλλά και από τον κόσμο των Μινωιτών, που θα αναδείξουν χάλκινα και πήλινα ειδώλια, κεραμικά αγγεία κ.ά..

Ο μυκηναϊκός κόσμος

«Ο Αγαμέμνων και ο κόσμος των Μυκηναίων», όπως ονομάζεται η δεύτερη ενότητα, επικεντρώνεται όχι μόνον στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν αρχικά με τον μινωικό πολιτισμό, αλλά και στους βασιλικούς τάφους των Μυκηνών του 16ου αιώνα, καθώς και στα διοικητικά, οικονομικά και θρησκευτικά κέντρα που αναπτύχθηκαν την περίοδο αυτή στην κυρίως Ελλάδα.

Ίδρυση αποικιών και νέων οικονομικών κέντρων
 Η ενότητα «Ήρωες και αριστοκράτες» διηγείται κάποια από τα γεγονότα που οδήγησαν στη μετάβαση από το ανάκτορο στην «πόλη - κράτος», στις μετακινήσεις ελληνικών φύλων, στην ίδρυση αποικιών και νέων οικονομικών κέντρων.
Οι υπόλοιπες ενότητες, «Αθλητές και Ολυμπιακοί Αγώνες» και «Κούροι και Κόραι» μιλούν από μόνες τους ως προς τη θεματολογία που αναπτύσσουν, το ίδιο και η έκτη ενότητα «Λεωνίδας, ο βασιλιάς της Σπάρτης», όπου περίοπτη θέση θα έχει το γλυπτό του οπλίτη «Λεωνίδα» (480-470 π. Χ.) από το Μουσείο της Σπάρτης.

Η δομή της αθηναϊκής δημοκρατίας

Στους Αθηναίους είναι αφιερωμένες οι δύο επόμενες ενότητες («Αθηναίοι και Δημοκρατία» και «Οι Αθηναίοι και τα επιτεύγματά τους»), όπου η δομή της αθηναϊκής δημοκρατίας τεκμηριώνεται από επιγραφές, ανάγλυφα, όστρακα οστρακισμού, δικαστικές ψήφους, νομίσματα και προπλάσματα.






Στην έκτη ενότητα της έκθεσης με τίτλο «Λεωνίδας, ο βασιλιάς της Σπάρτης», περίοπτη θέση θα έχει το γλυπτό του οπλίτη «Λεωνίδα» (480-470 π. Χ.) από το Μουσείο της Σπάρτης.

Έμφαση στη Μακεδονία


Αργυρά σκεύη από τον τάφο του Φιλίππου Β΄(φωτογραφία), χρυσά στεφάνια από τις Αιγές, το χρυσό μετάλλιο της Ολυμπιάδος και άλλα σημαντικά ευρήματα πλαισιώνουν την πολύ σημαντική ενότητα «Φίλιπππος Β΄ και Μέγας Αλέξανδρος».

Οι δύο τελευταίες ενότητες δίνουν έμφαση στη Μακεδονία. Έργα πλαστικής, ζωγραφικής, κοροπλαστικής, κοσμηματοτεχνίας και τορευτικής από τα αρχαιολογικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης, Αιγών και Πέλλας, αργυρά σκεύη από τον τάφο του Φιλίππου Β΄, χρυσά στεφάνια από τις Αιγές, το χρυσό μετάλλιο της Ολυμπιάδος και άλλα σημαντικά ευρήματα πλαισιώνουν την πολύ σημαντική ενότητα «Φίλιπππος Β΄ και Μέγας Αλέξανδρος». Τέλος, η νέα εποχή των διαδόχων του Μεγάλου Αλέξανδρου θα παρουσιαστεί στην τελευταία ενότητα «Αυγή ενός νέου κόσμου», όπου θα εκτεθούν ελληνιστικά ειδώλια από τα αρχαιολογικά Μουσεία της Πέλλας και της Βέροιας.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Παθιασμένες πινελιές εικονικής αρμονίας στη Σύρο

Στην Έπαυλη Τσιροπινά στη γραφική Ποσειδωνία


Ατενίζοντας με δέος την ομορφιά της φύσης και της ζωής, με τους  απαράβατους νόμους της τελειότητας και της αρμονίας να διέπουν ολόκληρη την ύπαρξη, εικόνες γεννημένες από τα αγγίγματα του χρωστήρα χρησιμοποιούν την πραγματικότητα σαν άλλοθι για το ακατάσχετο πάθος της ευσεβούς φαντασίας.
Φανερώνοντας την αμετακίνητη θέση του εμπνευσμένου δημιουργού απέναντι στη ζωγραφική απόδοση της γαλήνιας ενατένισης της ζωής και του έρωτα, η αναδρομική έκθεση του  ζωγράφου Μιχάλη Μακρουλάκη, με τίτλο «Μακρουλάκης. Η αρμονία των εικόνων 1956 - 2013», μετά τη μεγάλη της επιτυχία στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Θεοχαράκη, ταξιδεύει κατά ένα μέρος της στη γενέτειρα του καλλιτέχνη, τη Σύρο, και συγκεκριμένα στην Έπαυλη Τσιροπινά στη γραφική Ποσειδωνία, όπου θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 4 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ.
Εκπέμποντας το ελληνικό φως

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου και διοργανώνεται με πρωτοβουλία και επιμέλεια του γνωστού συλλέκτη έργων τέχνης, επίτιμου δημότη Ερμούπολης, Κώστα Ιωαννίδη, ο οποίος είχε και την ιδέα για τη μεταφορά της, περιλαμβάνει χαρακτηριστικά έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων της εξελικτικής πορείας του ζωγράφου από το 1956 έως το 2013, φιλοτεχνημένα στην Αθήνα, τη Σύρο, αλλά και την Τεχεράνη, όπου έζησε ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του. Πρόκειται για έργα που εκπέμπουν το ελληνικό φως, έτσι όπως το απαθανατίζει ο Μιχάλης Μακρουλάκης στα μοναδικά τοπία του από νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα των Κυκλάδων, αλλά και στις νεκρές φύσεις, τα πορτρέτα, τα γυμνά ή τις εικόνες της καθημερινότητας που αποκαλύπτουν την ομορφιά της ζωής, συνθέτοντας τη ζωγραφική κοσμογραφία του, που αποκτά ζωή από άλογα, σκυλιά, λουλούδια, φυτά, πεταλούδες και φρούτα. Από εκείνες τις πρώτες εικόνες της ζωής του
 Η σχέση του Μιχάλη Μακρουλάκη με τη Σύρο ήταν καθοριστική, αφού όπως λέει χαρακτηριστικά: «Γεννήθηκα στην Ερμούπολη, στις 31 Μαΐου του 1940, λίγους μήνες πριν από την είσοδο της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επειδή βομβαρδιζόταν το λιμάνι, ανεβήκαμε στο εξοχικό της οικογένειας της μητέρας μου, στην Παρακοπή, και μείναμε εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου, περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Πιστεύω ότι η έμφαση στην παρατήρηση της φύσης και η εμμονή μου στην ερμηνεία της προέρχονται από εκείνες τις πρώτες εικόνες της ζωής μου στην ύπαιθρο. Όσο μεγαλώνω, τόσο πιστεύω πως οι πρώτες εμπειρίες είναι πολύ πιο καθοριστικές από αυτές που έχει κανείς στην ενήλικη ζωή του».
Μια δεύτερη πνευματική πατρίδα

Από την πλευρά του, ο πιστός λάτρης του νησιού και της τέχνης, Κώστας Ιωαννίδης, σημειώνει: «Η Σύρος είναι για μένα μια δεύτερη πνευματική πατρίδα. Με τον Μιχάλη Μακρουλάκη, μας συνδέει βαθιά φιλία ετών. Θεώρησα απαραίτητο η ιδιαίτερη πατρίδα του να έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το έργο του μέσα από τη μεταφορά μέρους της έκθεσης από το Ίδρυμα Θεοχαράκη και ευχαριστώ τόσο τον Βασίλη όσο και την Μαρίνα Θεοχαράκη, που μας έδωσαν το πράσινο φως. Επιλέξαμε την Έπαυλη Τσιροπινά, η οποία  - μετά την ανακαίνισή της - αποτελεί ιδανικό χώρο φιλοξενίας της έκθεσης, αλλά και γιατί η Ποσειδωνία είναι ο τόπος, που ο Μιχάλης Μακρουλάκης διαμένει σχεδόν μόνιμα εδώ και χρόνια,  ενώ εγώ επιστρέφω εδώ και πολλά καλοκαίρια».  Πληροφορίες
Έπαυλη Τσιροπινά: Ποσειδωνία Σύρος, τηλ.:  22813 61418. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά: 18.00  - 22.30.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Θαλασσινό αεράκι στο Μπενάκη

Θαλασσινό αεράκι θα φυσήξει το φθινόπωρο στο Μουσείο Μπενάκη, όπου οι ελληνικές θάλασσες θα παρουσιαστούν σε μία ιδιαίτερη έκθεση.
Στο πέρασμα των αιώνων η ελληνική θάλασσα άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του τόπου και με τη ζωή των κατοίκων του δεν έπαψε να εμπνέει ποιητές και καλλιτέχνες. Μετά την εφεύρεση της φωτογραφίας στα μισά περίπου του 19ου αιώνα και ως σήμερα, στις ζωγραφικές αναπαραστάσεις του ελληνικού θαλασσινού τοπίου προστέθηκαν αναρίθμητες φωτογραφικές εικόνες του ίδιου θέματος.
Στην έκθεση «Ελληνικές Θάλασσες: Ένα φωτογραφικό Ταξίδι μέσα στο Χρόνο» παρουσιάζονται 350 περίπου φωτογραφίες χωρισμένες σε 5 χρονολογικές ενότητες: δεύτερο μισό του 19ου αιώνα - οι πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, μεσοπόλεμος - μεταπολεμική περίοδος - εποχή της μεταπολίτευσης έως σήμερα.

Η επιλογή τους πραγματοποιήθηκε από την Φανή Κωνσταντίνου και την Αλίκη Τσίργιαλου (επιμελήτριες του Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη), καθώς και από τον Κωστή Αντωνιάδη (καθηγητή φωτογραφίας στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του T.E.I. Aθήνας) μετά από συστηματική αναδίφηση σε αρχεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Θαλασσινό αεράκι στο Μπενάκη
Κριτήριο αξιολόγησης κάθε επιλεγμένου θέματος υπήρξε αφενός το καθαρά φωτογραφικό του ενδιαφέρον σε σχέση με την εξέλιξη του μέσου και τη διαδοχή των καλλιτεχνικών ρευμάτων στην πορεία της φωτογραφίας, αφετέρου η αντιπροσωπευτική του θέση μέσα στο ιστορικό, ιδεολογικό και αισθητικό πνεύμα της εποχής του. Αν και η θεματογραφία των εικόνων δεν καθόρισε από μόνη της την επιλογή τους, εντούτοις μέσα από το πλούσιο οπτικό θησαυρό που συγκεντρώθηκε ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα, τον τρόπο ζωής στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές, την ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας καθώς και τον περίπλου των ελληνικών νησιών από τους πρώτους περιηγητές έως τον μαζικό τουρισμό.
Θαλασσινό αεράκι στο Μπενάκη

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης των Επιμελητών Φωτογραφικών Συλλογών και Μουσείων, γνωστή ως Oracle.
Επιμέλεια έκθεσης: Αλίκη Τσίργιαλου, Φανή Κωνσταντίνου, Κωστής Αντωνιάδης
ΙΝFO:
Που: Κτήριο οδού Πειραιώς
Εγκαίνια: 3 Οκτωβρίου 2013
Διάρκεια έκθεσης: 4 Οκτωβρίου 2013 – 5 Ιανουαρίου 2014
Γ.Οικονόμου


Πηγή:http://www.e-go.gr

Το διεθνές βραβείο Pictet στο Μουσείο Φωτογραφίας

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζει έκθεση φωτογραφίας με τα έργα από τις φωτογραφικές αποστολές των Munem Wasif, Ed Kashi, Chris Jordan, Simon Norfolk, που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του διεθνούς βραβείου Prix Pictet, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με την ελβετική τράπεζα Pictet και την Candlestar (Λονδίνο).
 Παράλληλα, παρουσιάζονται σε βιντεοπροβολή τα έργα των 12 φωτογράφων (Robert Adams, Daniel Beltrá, Mohamed Bourouissa, Philippe Chancel, Edmund Clark, Carl De Keyzer, Luc Delahaye, Rena Effendi, Jacqueline Hassink, An-My Lê, Joel Sternfeld, Guy Tillim) που επιλέχθηκαν στην τελική φάση του τέταρτου βραβείου Pictet με θέμα «Power / Δύναμη».

Το Βραβείο Pictet (Prix Pictet, www.prixpictet.com) αποτελεί ένα παγκόσμιο βραβείο για τη φωτογραφία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σκοπός του βραβείου είναι να επιστήσει την προσοχή του κοινού παγκοσμίως στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις της νέας χιλιετίας, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της φωτογραφίας.

Ο πρώτος κύκλος του βραβείου είχε ως θέμα του το «Νερό (Water)», ο δεύτερος τη «Γη (Earth)», ο τρίτος την «Ανάπτυξη (Growth)» και ο τέταρτος τη «Δύναμη (Power)».
Το βραβείο αποτελείται από δύο μέρη: ένα χρηματικό έπαθλο (100.000 ελβετικά φράγκα) που απονέμεται σε εκείνον φωτογράφο ο οποίος, σύμφωνα με τη γνώμη μιας ανεξάρτητης επιτροπής, παρήγαγε μια σειρά έργων που ανταποκρίνεται πιο πειστικά στο εκάστοτε θέμα του βραβείου, και τη φωτογραφική αποστολή (commission), η οποία αποτελεί μια μορφή πρόσκλησης από τους μετόχους της Τράπεζας Pictet & Cie σε έναν από τους φωτογράφους της τελικής φάσης του κάθε βραβείου να ταξιδέψει και να φωτογραφίσει μια συγκεκριμένη περιοχή, όπου η Τράπεζα υποστηρίζει ένα σχέδιο βιωσιμότητας.

Το Βραβείο Pictet στο ΜΦΘ

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι εργασίες των Munem Wasif, Ed Kashi, Chris Jordan και Simon Norfolk, στους οποίους ανατέθηκε να φωτογραφίσουν στο Μπαγκλαντές, τη Μαδαγασκάρη, την Κένυα και το Αφγανιστάν αντίστοιχα στους τέσσερις κύκλους του Βραβείου.

Σημειώνεται ότι η εργασία του πολυβραβευμένου δημιουργού Simon Norfolk, που παρουσιάζεται σε προβολή, παρουσιάστηκε επίσης σε προβολή στο φεστιβάλ φωτογραφίας “Les Rencontres d'Arles” στη Γαλλία τον Ιούλιο του 2013 και προγραμματίζεται να εκτεθεί στο Somerset House στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 2013.

Η έκθεση του ΜΦΘ περιλαμβάνει επίσης και βιντεοπροβολή με τα έργα των φωτογράφων (Robert Adams, Daniel Beltrá, Mohamed Bourouissa, Philippe Chancel, Edmund Clark, Carl De Keyzer, Luc Delahaye, Rena Effendi, Jacqueline Hassink, An-My Lê, Joel Sternfeld, Guy Tillim) που επιλέχθηκαν στην τελική φάση του τέταρτου βραβείου Pictet με θέμα τη «Δύναμη».

Η έκθεση αυτή δεν αποτελεί την πρώτη συνεργασία του ΜΦΘ με το διεθνές Βραβείο Pictet. Το ΜΦΘ, στο πλαίσιο του εκθεσιακού του κύκλου «Τα τέσσερα στοιχεία της Φύσης και ο άνθρωπος», παρουσίασε τις εκθέσεις «Νερό-Ρεύματα» (2008-2009) και «Γη-Ίχνη» (2009-2010), το ένα μέρος των οποίων περιελάμβανε τα έργα των φωτογράφων που επιλέχθηκαν στην τελική φάση του Βραβείου Pictet και το άλλο – παραγωγή του Μουσείου – έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Παράλληλα, το 2011 παρουσίασε την έκθεση «Ανάπτυξη», η οποία δεν εντάχθηκε στο συγκεκριμένο κύκλο του Μουσείου και περιελάμβανε μόνο τα έργα του Βραβείου Pictet.
Munem Wasif – Αλμυρά Δάκρυα: Ζωές ξεχασμένες στη Σαθκίρα του Μπανγκλαντές
Φωτογραφική αποστολή: Νερό

Οι εικόνες του Munem Wasif (www.munemwasif.com) είναι από την περιοχή της Σαθκίρα του νοτιοδυτικού Μπανγκλαντές.
 Eκεί κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το νερό, οι οποίες θα μπορούσαν εύκολα να αποφευχθούν. Ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της ανεξέλεγκτης καλλιέργειας γαρίδας, η περιοχή μαστίζεται συχνά από φυσικές καταστροφές, υφίσταται ακανόνιστες, ζημιογόνες βροχοπτώσεις, και μία σταθερή αύξηση στην αλμυρότητα των υδάτινων πόρων της. Οι καθιερωμένες δομές εργασίες και οι κοινωνικοί ιστοί που βασίζονταν άλλοτε σε αυτές, έχουν καταστρατηγηθεί. Η αγροτική εργασία έχει υποβαθμιστεί σε εποχιακή ενασχόληση και πολλοί είναι εκείνοι που επιχειρούν να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις προς εύρεση πόσιμου νερού, ψαριών και οικοδομικών υλικών – «ανέσεις» που μπορούσαν να βρουν πολύ ευκολότερα στο παρελθόν. Αναγκασμένοι σε ένα τέτοιο τρόπο ζωής εκτίθενται σε μία τρομακτική σειρά, ασυνήθιστων ίσως, κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων από σκυλόψαρα, βασιλικές κόμπρες αλλά ακόμη και από την υπό εξαφάνιση τίγρη της Βεγγάλης.
Το φωτογραφικό αποτέλεσμα αποτελεί ένα σπαρακτικό, αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητο κάλεσμα για δράση.

Ed Kashi - Μαδαγασκάρη: Μια χώρα εκτός ισορροπίας
Φωτογραφική αποστολή: Γη

Η Μαγαδασκάρη ανήκει, σύμφωνα με επιστήμονες, στις τρεις σημαντικότερες, όσον αφορά τη βιοποικιλότητά της, περιοχές του πλανήτη. Ταυτόχρονα, βρίσκεται και στη λίστα με τις πιο φτωχές και περιβαλλοντικά προβληματικές χώρες στον κόσμο. Μέσα από τις εικόνες του Ed Kashi (www.edkashi.com) μπορεί κανείς να δει την απειλούμενη ομορφιά του νησιού αυτού. «Η αποστολή αυτή για το Βραβείο Pictet βρίσκεται σε ευθεία σχέση με την κραυγή που ακούγεται παγκοσμίως ζητώντας να σταματήσουμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, όπως ορίζονται από τους αξιοπρεπείς και γεμάτους ζωντάνια κατοίκους της νοτιοανατολικής Μαγαδασκάρης», λέει o Kashi.
Chris Jordan – Ushirikiano: Χτίζοντας ένα Βιώσιμο Μέλλον στη Βόρεια Κένυα
Φωτογραφική αποστολή: Ανάπτυξη

Ο Chris Jordan (www.chrisjordan.com) ονομάζει τη σειρά φωτογραφιών του στην Κένυα, Ushirikiano.
 Η λέξη σημαίνει «συνεργασία» στα σουαχίλι. Το έργο του επικεντρώνεται στην επισφαλή ύπαρξη και διαβίωση των κοινοτήτων της βόρειας Κένυας, η οποία μαστίζεται από καταστροφική ξηρασία. Ο ίδιος εξηγεί: «Η ανάθεση του Prix Pictet ήταν ένα σαφάρι χιλίων μιλίων σε μορφή φωτο-ντοκιμαντέρ και σε μέρη της Κένυας όπου σπάνια βλέπουν οι τουρίστες. Εκεί συνάντησα μη-κυβερνητικούς οργανισμούς να δουλεύουν με τις τοπικές φυλές, για να δημιουργήσουν έναν βιώσιμο τρόπο ζωής, βασισμένο στη μέριμνα και την διάσωση του περιβάλλοντος, την προστασία της άγριας ζωής και την ειρήνη. Παρά τις τεράστιες αντιξοότητες – μεταξύ των οποίων η φτώχεια, η ξηρασία, το παράνομο κυνήγι άγριων ζώων – καθώς και την εισβολή αμφίβολης ποιότητας θρησκευτικής, εμπορικής και εκπαιδευτκής κουλτούρας, αυτή η ήσυχη, μικρής εμβέλειας επανάσταση, της οποίας ηγούνται οι γέροντες των φυλών, φέρνει σταδιακά ειρήνη και σταθερότητα σε μία μεγάλη περιοχή της Κένυας.
Αποτελεί ίσως ειρωνεία το ότι οι πιθανότητες επιτυχίας τους μακροπρόθεσμα, εξαρτάται κυρίως από εμάς, τον υποτιθέμενο ανεπτυγμένο κόσμο και το κατά πόσο μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό το κομμάτι της Κένυας ρημάζεται ολοένα και περισσότερο από τις συνέπειες της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.»

Simon Norfolk – Η εποχή της καταστροφής
Φωτογραφική αποστολή: Δύναμη

Οι φωτογραφίες του Simon Norfolk (www.simonnorfolk.com) είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς ταξιδιών στο Αφγανιστάν, στην περιοχή Bamyan, τα οποία υποστηρίχθηκαν από την ανθρωπιστική οργάνωση “Medair” που έχει την έδρα της στην Ελβετία και αποτελεί εταίρο του Prix Pictet για τον τέταρτο κύκλο του βραβείου.

Η “Medair” δραστηριοποιείται στο Αφγανιστάν από το 1996, βοηθώντας τις τοπικές κοινότητες να μάθουν τεχνικές επιβίωσης απέναντι σε φυσικές καταστροφές. Επίσης, διδάσκει και εφαρμόζει στρατηγικές Μείωσης Ρίσκου Καταστροφής, όπως είναι η δημιουργία υποδομών πρόληψης πλημμύρας, έτσι ώστε οι κοινότητες να έχουν τη δύναμη να προστατευθούν από μελλοντικές απειλές.


Info:
13/08-30/09/13
Prix Pictet Commissions
Φωτογραφικές αποστολές Munem Wasif – Water 2009
Ed Kashi – Earth 2010
Chris Jordan – Growth 2011
Simon Norfolk – Power 2013
Prix Pictet Power / Δύναμη (βιντεοπροβολή)
Robert Adams, Daniel Beltrá, Mohamed Bourouissa, Philippe Chancel, Edmund Clark, Carl De Keyzer, Luc Delahaye, Rena Effendi, Jacqueline Hassink, An-My Lê, Joel Sternfeld, Guy Tillim.
 Πηγή:http://www.e-go.gr