Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Υπερκαινοφανής-Supernova

Υπερκαινοφανή φαινόμενα / οι κοινωνικές συνθήκες και η χαρακτική

Το metamatic:taf παρουσιάζει την έκθεση Υπερκαινοφανής-Supernova που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 28 Οκτωβρίου 2012.
Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του 2ου φεστιβάλ χαρακτικής και εικαστικών εκτυπώσεων, Athens Print Fest, που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών.
Η χάραξη, από τη στιγμή που ξεκινάει, σηματοδοτεί την αρχή μιας ιστορίας η οποία από εκεί και πέρα εξελίσσεται μέχρι να καταστραφεί και να δημιουργήσει κάτι νέο, έναν καινούριο τόπο. Υπάρχει ένας διαρκής παραλληλισμός ανάμεσα στη χαρακτική και την ιστορία του supernova, αυτός του «υπερκαινοφανούς φαινομένου», ο οποίος μάλιστα σχετίζεται άμεσα με τα σημερινά κοινωνικά δεδομένα. Είναι σαν δυο φωνές που ψιθυρίζουν η μια στην άλλη δυο εκδοχές της ίδιας ιστορίας.
Ταυτόχρονο διακύβευμα αποτελεί η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας μέσα από τη θορυβώδη καταστροφή του παρελθόντος. Είτε αναφερόμαστε σε ιδέες είτε σε τρόπους ζωής, είναι σαφής η έμμεση αναφορά στη σημερινή κατάσταση, στις συνθήκες που επικρατούν μετά την κατάρρευση της καθημερινότητας όπως την ξέραμε μέχρι τώρα. Καλούμαστε, λοιπόν, να προσαρμοστούμε δίνοντας λύσεις σε ζητήματα που δημιουργήθηκαν από αυτήν την κατάρρευση.
Τον Ιούλιο του 185 μ.Χ. οι αστρονόμοι παρατηρητές του ουρανού στην Κίνα παρατήρησαν και κατέγραψαν ένα καινούριο αστέρι, το οποίο ύστερα από οκτώ μήνες έπαψαν να εντοπίζουν στο ουράνιο στερέωμα. Ένα γιγαντιαίο άστρο είχε εκραγεί και η λάμψη αυτής της έκρηξης έφτασε μέχρι τη Γη αφού ταξίδεψε στο διάστημα μερικές χιλιάδες χρόνια. Ήταν ένα σουπερνόβα, το πρώτο σουπερνόβα που παρατήρησε και κατέγραψε ο άνθρωπος. «Έζησε» όσο καιρό κράτησε η κυρίως έκρηξη και μετά «εξαφανίστηκε» από τα μάτια των ανθρώπων, αφήνοντας ένα αποτύπωμα που έγινε γνωστό ως το Νεφέλωμα του Κενταύρου.
Επιμέλεια: Παρασκευή Παπαδημητρίου
Συμμετέχοντες: Μαριλένα Συνοδινού, Νίκος Σταυρακαντωνάκης, Ματίνα Γεωργά, Παρασκευή Παπαδημητρίου, Ορέστης Συμβουλίδης, Μιλτιάδης Πεταλάς, Κλέβες Κρίσικο
Εγκαίνια: Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012, 20:30
Είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια Έκθεσης: 27.09-28.10.2012
Ώρες λειτουργίας: Δευ-Παρ 12:00-21:00, Σαβ-Κυρ 12:00-17:00
Διεύθυνση: Νορμανού 5, Αθήνα 105 55, μετρό Μοναστηράκι
Πηγή:http://theartfoundation.metamatic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου