Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

«Αυλαία» με 70 θησαυρούς


Περίπου δύο μήνες πριν πέσει η αυλαία για την Εθνική Πινακοθήκη και αρχίσει το έργο της επέκτασης, το μουσείο αποχαιρετά το κοινό με μία έκθεση που τιμά τους δωρητές του। Περίπου 70 έργα, επιλεγμένα από μεγάλες δωρεές, με υπογραφές των Παρθένη, Γκίκα, Μόραλη, Στάμου, Τέτση, Μυταρά, Φασιανού, Δανιήλ, Δρούγκα κ.ά., απαρτίζουν την έκθεση, η οποία αρχίζει τη Δευτέρα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, πάντως με καθυστέρηση από την αρχική αναγγελία, και θα διαρκέσει έως τις 4 Νοεμβρίου, οπότε θα αρχίσει η μετακόμιση της Πινακοθήκης.

Ισως αυτή η έκθεση να άξιζε μεγαλύτερης προσοχής και προβολής, καθώς στην ιστορία της Εθνικής Πινακοθήκης οι δωρεές αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για τον εμπλουτισμό των συλλογών της. Διακρίνονται διαφόρων ειδών δωρεές, από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, τις οικογένειές τους, το υπουργείο Πολιτισμού, διάφορα ιδρύματα, ιδιώτες, καθώς και κληροδοτήματα ή ακόμη και κληροδοσίες σε έργα αντί φόρου κληρονομιάς, σαν αυτή του Νικολάου Παρθένη, γιου του Κωνσταντίνου Παρθένη.

Η ανάδειξη των δωρεών και γενικά των συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης, που κρύβουν πράγματι θησαυρούς, αναμένεται να γίνει με την επέκταση του μουσείου, η οποία σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί γύρω στο 2015। Τότε το κτίριο θα έχει αποκτήσει έναν ακόμη όροφο και συνολικά 20.760 τ.μ. Στα υφιστάμενα 9.720 τ.μ. θα προστεθούν 11.040 τ.μ. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με 32 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθενται 13 εκατ. ευρώ, χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που πιστώνεται στις προσπάθειες της διευθύντριας Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα.

Πηγή:http://www.e-go.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου