Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ιδιόλεκτοι ζωγραφικοί κώδικες προς αποκρυπτογράφηση


Με το παιχνίδισμα των χρωμάτων, του φωτός και της σκιάς να συνθέτει μια ακατάληπτη γραφή που θυμίζει μυστικό κώδικα, η έκθεση ζωγραφικής «Ιδιόλεκτα» της Μαρίας Κομπατσιάρη παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, στη Θεσσαλονίκη.


Εικόνες με τάσεις φυγής

Τα δαιδαλώδη φανταστικά τοπία της Μαρίας Κομπατσιάρη μοιάζουν σαν να θέλουν να ξεφύγουν από τα όρια του έργου και να καταλάβουν όλο τον χώρο, σαν να αποτελούν στιγμιότυπα ενός φανταστικού κόσμου –εξωτερικού-φυσικού ή εσωτερικού - νοητικού - που επίμονα η καλλιτέχνις προσπαθεί να καταγράψει και να αποκρυπτογραφήσει.

Η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια, Μαρία Κενανίδου, σημειώνει: «Με αφετηρία το παραστατικό ιδίωμα, η ζωγράφος Μαρία Κομπατσιάρη ακολουθεί με συνέπεια μία διαδρομή, που την οδηγεί στη συγκρότηση ενός ιδιόμορφου αφηρημένου εικαστικού ιδιώματος, μέσω απρόσκοπτων προσωπικών πειραματισμών και αναζητήσεων, τόσο όσον αφορά στο χρώμα, όσο και στην τεχνική.

Τα αφηρημένα τοπία της αποτελούν εγκεφαλικές και πνευματικές διεργασίες, που ενέχουν υπαρξιακές καταστάσεις και αποδράσεις και μένουν ανοιχτά σε πολλαπλές αναγνώσεις. Την εικαστική της γλώσσα διακρίνει ένα τρυφερό, αλλά ταυτόχρονα βίαιο εκφραστικό ιδιόλεκτο. Τρυφερό, λόγω του τρόπου που διαπραγματεύεται τη θεματική της και βίαιο, εξαιτίας των έντονων χρωματικών αντιθέσεων. Με τις διαδρομές της, περιπέτειες της ύλης και της φόρμας και μέσω μιας προσωπικά επίπονης διεργασίας-αναζήτησης, στοχεύει σε μια εικαστική εκμυστήρευση που, τελικά, ανακουφίζει».


«Φαρμακευτική» παλέτα

Η Μαρία Κομπατσιάρη σπούδασε Φαρμακευτική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και χρώματος και σπούδασε, επίσης, χαρακτική και λιθογραφία.

Έχει πραγματοποιήσει 21 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και περισσότερες από 100 ομαδικές σε πολλές χώρες. Έχει βραβευτεί για το έργο της στην Ιαπωνία και τιμήθηκε στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές, δημόσιες συλλογές και Mουσεία.

Παράλληλα με την έκθεση «Ιδιόλεκτα» στη Θεσσαλονίκη, η Μαρία Κομπατσιάρη συμμετέχει για δεύτερη φορά στη διεθνή έκθεση γλυπτικής και εγκαταστάσεων OPEN στη Βενετία, με ένα έργο - σημαία, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της διοργάνωσης για αυτήν τη χρονιά.

Πληροφορίες

Βιβλιοπωλείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Τσιμισκή 11 - Θεσσαλονίκη, τηλ।: 2310 288036. Διάρκεια έκθεσης: έως 6 Οκτωβρίου. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00 - 15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 - 21:00. Είσοδος ελεύθερη

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου