Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

O Ελ Γκρέκο στην Κύπρο


Μια ενδιαφέρουσα έκθεση για τον Ελ Γκρέκο θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο στην Κύπρο। Συγκεκριμένα, από την 1η Οκτωβρίου και για δύο μήνες, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ, θα πραγματοποιηθεί στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας η έκθεση «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Από τον Χάνδακα στο Τολέδο. Στα βήματα μιας ''ευρωπαϊκής'' διαδρομής».

Τα επτά έργα που θα εκτεθούν προέρχονται από συλλογές της Αθήνας και του Λονδίνου, ενώ η έκθεση θα διανθιστεί με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και συνοδευτικά κείμενα.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για να πάνε στη Λευκωσία τρία έργα του Ελ Γκρέκο: Η «Προσκύνηση των Μάγων», από τη Βυζαντινή Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, που χρονολογείται μεταξύ 1565-1567 και έχει διαστάσεις 56Χ62 εκ., η «Βάφτιση του Χριστού» από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (διαστάσεων 23,6Χ18 εκ.), που φιλοτεχνήθηκε από τον μεγάλο δημιουργό μεταξύ 1566 και 1567, ιδιοκτησίας σήμερα του Δήμου Ηρακλείου, και η «Αποκαθήλωση» του 1566 (διαστάσεων 0,69Χ0,45 μ.), που ανήκει στον Αιμίλιο Μαργαρίτη (συλλογή Βελιμέζη). Το τελευταίο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που ανήκει στην πρώιμη εποχή του ζωγράφου, όταν ακόμα ζούσε στην Κρήτη, είναι γνωστό και ως «το Πάθος του Χριστού - Πιετά με Αγγέλους».

  • Η ζωή του
    Ο Ελ Γκρέκο έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του, την Κρήτη, όπου εκπαιδεύτηκε ως αγιογράφος. Το κύριο μέρος του έργου του το δημιούργησε στην Ιταλία και στην Ισπανία, όπου έζησε από το 1577 μέχρι το τέλος της ζωής του (Τολέδο).
Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου