Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Αλογα και Αναβάτες στο Ίδρυμα Θεοχαράκη


H νέα δουλειά του διακεκριμένου γλύπτη και Ακαδημαϊκού, Γιάννη Παρμακέλη, με το δηλωτικό τίτλο «Άλογα και Αναβάτες 2000-2012» παρουσιάζεται από τις 27 Σεπτεμβρίου στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β। & Μ. Θεοχαράκη.
Η πρόσφατη δουλειά του περιλαμβάνει 60 περίπου γλυπτά, επιτοίχια και σχέδια, από το 2000 έως το 2012, με έμφαση στη γεωμετρική τους απόδοση, χωρίς λεπτομερή και σχηματοποιημένη απόδοση των ανατομικών λεπτομερειών, με εξάρσεις και κοιλότητες, οι οποίες φαίνονται ρευστές-ευκίνητες και τονίζουν το περίγραμμά τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο επιμελητής της έκθεσης, κ. Τάκης Μαυρωτάς: «Ο Παρμακέλης στην τωρινή του δουλειά εγκαταλείπει την πλαστική των χάλκινων γλυπτών που τόσο καλά γνωρίζει αφού από τα φοιτητικά του χρόνια είχε εντρυφήσει στη σπουδή των αριστουργημάτων της χαλκοπλαστικής των κλασικών χρόνων. Τα «Άλογά» του δεν αντλούν τη σχέση τους από τα αετώματα του ναού του Διός στην Ολυμπία (400-456 π.Χ.), με τον αξεπέραστο αγώνα αρματοδρομίας του Πέλοπος και του Οινομάου, ούτε από τη ζωφόρο του Παρθενώνα με την πομπή των Παναθηναίων (447-432 π.Χ.), αν και η Ελλάδα για τον ίδιο σημαίνει το αιώνιο πνεύμα και οι διαχρονικές της μορφές την αξεπέραστη τελειότητα της έκφρασης… Ο Παρμακέλης σήμερα συνεχίζει, μ' ένα διαφορετικό πλαστικό λεξιλόγιο που έχει κατακτήσει περίπου από το 1985, να διερευνά την άλλη όψη του πραγματικού. Πρόκειται, όπως ο ίδιος επιγραμματικά τονίζει, για μία έκφραση που συνδυάζει γλυπτική και χρώμα. «Πιστεύω ότι η γλυπτική έχει χρώμα, όχι με την έννοια της επιχρωμάτισης ενός γλυπτού, αλλά με τον τρόπο που επεξεργάζεται και βλέπει ο γλύπτης τα υλικά του. Άχρωμα είναι τα ερασιτεχνικά έργα. Το έργο ενός γλύπτη ακόμα και αν είναι άσπρο έχει μέσα του χρώμα.» Δουλεύει ασταμάτητα με ετερόκλητα υλικά: μέταλλο, ξύλο, αλουμίνιο, ορείχαλκο και μάρμαρο οικειοποιούμενος βασικά ελληνικά χρώματα, όπως το χονδροκόκκινο, το μπλε, το άσπρο και τους ενδιάμεσους τόνους. Τα χρώματά του είναι πλακάτα και λειτουργούν στις έντονες αντιπαραθέσεις τους. Δεν τα αξιοποιεί όπως οι ζωγράφοι γιατί εκείνο που προτάσσεται στη δημιουργική του δράση είναι να αναδείξει τον όγκο και τη διαφορά των αντιθετικών του υλικών. Η απλότητα και η ουσία, η γλυπτική και το χρώμα ορίζουν την πολυπλοκότητα της δουλειάς του. Τώρα, δουλεύει με ακτίνες laser λυγίζοντας με ευκολία την ευθεία γραμμή. Παλαιότερα, είχε την ανάγκη μιας πολύμοχθης επεξεργασίας, μιας χειρώνακτης δουλειάς με τη βοήθεια του κόφτη, της πρέσας, του τρυπανιού, της λίμας ή του κατσαβιδιού, μεταξύ των άλλων. Τα «Άλογά» του κουβαλούν την τεχνογνωσία του σήμερα και είναι ενταγμένα στους προβληματισμούς της σύγχρονης τέχνης…»।

Αλογα και Αναβάτες στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
Ο Γιάννης Παρμακέλης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1932. Σπούδασε Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με Α' κρατική υποτροφία και με καθηγητές τον ζωγράφο Γιάννη Μόραλη και τον γλύπτη Γιάννη Παππά. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διακρίθηκε με δύο βραβεία και πέντε επαίνους στη Γλυπτική και στο Σχέδιο. Συνέχισε τις σπουδές του για τρία χρόνια (1961-64) με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) στην École des Beaux-Arts του Παρισιού, κοντά στους γλύπτες Zadkine και Couturier. Δίδαξε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο γλυπτικής του Γιάννη Παππά. Από το 1968 έως το 1976 δίδαξε ελεύθερο σχέδιο στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο (Δοξιάδη) στις Σχολές Διακοσμητών. Επίσης, δίδαξε γλυπτική στη σχολή ζωγραφικής Βακαλό από το 1995 έως το 1999. Υπήρξε καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο τμήμα Ανθρωπιστικών και Καλλιτεχνικών σπουδών της Σχολής των Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών, από το 2000 έως το 2006. Έργα του υπάρχουν στο Μουσείο Βορρέ στην Παιανία, στο Μουσείο Γουλανδρή στην Άνδρο, στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, στην Πινακοθήκη Ρόδου, στο Ίδρυμα Πιερίδη, στη συλλογή της Baukunste Galerie στην Κολωνία Γερμανίας, στη συλλογή της Galleria Pagani στο Μιλάνο και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Επίσης, έχει βραβευθεί με είκοσι πρώτα και δεύτερα βραβεία σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό για το νόμισμα του ευρώ. O Παρμακέλης, αναγορεύθηκε Ακαδημαϊκός τον Νοέμβριο του 2011 από την ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα γλυπτικής που κατείχε ο δάσκαλός του στην Α.Σ.Κ.Τ., Γιάννης Παππάς.

Η έκθεση συνοδεύεται από τον κατάλογο «Γιάννης Παρμακέλης: Άλογα και Αναβάτες 2000-2012» με κείμενα των: Χρύσανθου Χρήστου, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, Άγγελου Δεληβορριά και Τάκη Μαυρωτά. Η έκθεση πραγματοποιείται με τη χορηγία της REVOIL Α.Ε. και την υποστήριξη της μεταφορικής εταιρείας έργων τέχνης «Αθανάσιος Μπεργελές».

Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς

Διάρκεια έκθεσης: 27 Σεπτεμβρίου – 4 Νοεμβρίου 2012

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00
Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-20:00
Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου