Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Gilbert & George εκθέτουν κλεμμένα πρωτοσέλιδα εφημερίδων


Οι εφημεριδοπώλες του Λονδίνου δεν θα μπορούσαν ποτέ να υποπτευτούν ότι ο καλοντυμένος κύριος, γύρω στα 70, που αγόραζε τακτικά τσίχλες, στην πραγματικότητα φρόντιζε να αποσπάσει την προσοχή προκειμένου να μην αποκαλυφθεί ο άλλος κομψός κύριος, ίδιας ηλικίας, ο οποίος έκλεβε απέξω μια εφημερίδα।
«Είχαμε ένα συρτάρι γεμάτο τσίχλες», έχει πει ο George, το έτερον ήμισυ του δαιμόνιου καλλιτεχνικού διδύμου «Gilbert & George». Αυτή η συστηματική κλοπή, «πρότζεκτ» για τους ίδιους, κράτησε γύρω στα έξι χρόνια, μέχρι να συγκεντρωθούν 3.712 πρωτοσέλιδα εφημερίδων, τις οποίες οι δύο εικαστικοί καλλιτέχνες έκλεβαν από τη δυτική κυρίως πλευρά του Λονδίνου.

Το αποτέλεσμα ήταν μια νέα ενότητα δουλειάς, με τίτλο «London pictures», η οποία παρουσιάστηκε στη βρετανική πρωτεύουσα κι αλλού, ενώ ένα μέρος της θα δούμε στην Αθήνα, μεταξύ 4 Οκτωβρίου και 15 Νοεμβρίου, πάντα στην γκαλερί «Bernier / Eliades» (Επταχάλκου 11, Θησείο), τρία χρόνια μετά την προηγούμενη έκθεση των Gilbert & George.

To μεγαλείο, το δράμα και το μυστήριο του Λονδίνου κέντριζαν πάντα, εδώ και πέντε δεκαετίες, την έμπνευση του φοβερού αυτού διδύμου στην τέχνη και τη ζωή. Οι άγρυπνες αρτηρίες της μεγαλούπολης και οι πτυχές της σύγχρονης κοινωνίας σκιαγραφούνται στην ατμοσφαιρική δουλειά τους. Τα «London pictures» έρχονται να αποκαλύψουν το νευρικό σύστημα της πόλης, μέσα από γεγονότα τρομοκρατικά και πένθιμα, μέσα από τις παρορμήσεις, τις λύπες και τις ελπίδες της καθημερινής αστικής ζωής. Μετά τη συγκέντρωση των εφημερίδων, που στο σύνολό τους αντανακλούν την κοινωνία, ακολούθησε η ταξινόμηση των πρωτοσέλιδων κατά θέμα. Ετσι, μέσα από τη γλώσσα των 3.712 πόστερ εφημερίδων προέκυψε η μεγαλύτερη σειρά των Gilbert & George, αποτελούμενη από 292 έργα που επιτρέπουν στην πόλη να μιλήσει από μόνη της. Κυριαρχούν δρόμοι, κουρτίνες, αντανακλάσεις σε παράθυρα αυτοκινήτων, ενώ οι λεπτομέρειες είναι ελάχιστες.

Πίσω από τα London pictures διακρίνονται οι δύο καλλιτέχνες σαν φαντάσματα ή μάντεις, σαν τα πνεύματά τους να στοιχειώνουν αυτά που περιγράφουν οι εικόνες. Η ενότητα αυτή μοιάζει με ένα μεγάλο οπτικό μυθιστόρημα της πόλης. Η αθηναϊκή παρουσίαση θα πλαισιωθεί και με μια σειρά έργων που δημιουργήθηκαν ειδικά.

Οι Gilbert & George έχουν κερδίσει το βραβείο Τέρνερ (1986), έχουν εκπροσωπήσει την Βρετανία στην Μπιενάλε της Βενετίας (2005), έχουν κάνει αναδρομική έκθεση στην Τέιτ Μόντερν (2007) κι έχουν εκθέσει στις σημαντικότερες γκαλερί και τα μεγαλύτερα μουσεία σ' όλο τον κόσμο.

Δ.Ρ.

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου