Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Mischa Kuball και ο Καθρέφτης του Πλάτωνα στο ΚΜΣΤ


Τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Mischa Kuball φιλοξενεί το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με το έργο του “Platon's Mirror_Ο καθρέφτης του Πλάτωνα”.
Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει από τις 19 Σεπτεμβρίου έως και τις 25 Οκτωβρίου 2012, στους χώρους του ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Θεσσαλονίκη είναι ένας από τους δεκαπέντε σταθμούς της διεθνούς περιοδείας της συγκεκριμένης έκθεσης।

Η έκθεση πλαισιώνεται επίσης από μία ημερίδα, την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 11:30, με τίτλο «Ο ρόλος της δημόσιας τέχνης στον αστικό μετασχηματισμό. Πολιτικές, διεκδικήσεις και αντιφάσεις» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι). Η συμμετοχή για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η έκθεση
Η αλληγορία του σπηλαίου, στο 7ο βιβλίο της «Πολιτείας» του Πλάτωνα, παραμένει ένα από τα κείμενα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία και την πολιτική θεωρία. Ο Πλάτωνας διατυπώνει τη διαφοροποίηση μεταξύ δύο μορφών πραγματικότητας: της φαινομενικής και της (αληθινής) πραγματικότητας των Ιδεών. Αυτή η διαφοροποίηση ανάμεσα σε μια ψεύτικη, προσβάσιμη στο βλέμμα πραγματικότητα που είναι μόνο φαινομενική και στην αληθινή πραγματικότητα, στην οποία πρόσβαση έχει μόνο ο μυημένος, είχε αποφασιστική επιρροή στη φιλοσοφία του χριστιανισμού και της Αναγέννησης.
Για έναν καλλιτέχνη, όπως ο Mischa Kuball, που αξιοποιεί στο έπακρο το φαινόμενο του φωτός, η αλληγορία του σπηλαίου υπήρξε μία σημαντική πρόκληση. Οι εγκαταστάσεις του, απλές στη σύλληψή τους αλλά εξαιρετικά εντυπωσιακές, με προβολείς και ανακλώσες ασημένιες μεμβράνες, με φωτογραφίες και βίντεο, δημιουργούν μία αλληγορική εικόνα του πλατωνικού σπηλαίου.
Επιμέλεια για το ΚΜΣΤ: Αγγελική Χαριστού, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια ΚΜΣΤ.

Ο καλλιτέχνης
Ο Mischa Kuball δημιουργεί εγκαταστάσεις με φως και video, σε συγκεκριμένους τόπους. Οι δουλειές του έχουν σαν κεντρικό σημείο τον τρόπο που βαθειά ριζωμένες θεωρίες για το δημόσιο και το ιδιωτικό, αποτυπώνονται, ενισχύονται, ή ακόμη διαστρέφονται στους σύγχρονους δημόσιους χώρους. Συχνά χρησιμοποιεί το φως ως μέσο, με στόχο να μπερδέψει ή να καταρρίψει συμβατικές διακρίσεις, όπως εσωτερικό/εξωτερικό, δημόσιο/ιδιωτικό, αρχιτεκτονική/μη αρχιτεκτονική.
Ο Mischa Kuball γεννήθηκε στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας το 1959 και δουλεύει από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, εξελίσσοντας τις εγκαταστάσεις του σε μία μεγάλη ποικιλία μέσων και πλαισίων. Έχει δημιουργήσει και εκθέσει τα έργα του διεθνώς για πολλά χρόνια (Βενετία, Τορόντο, Βέρνη, Ιερουσαλήμ, Κατοβίτσε, Βουκουρέστι, Σόφια, μεταξύ άλλων), ενώ από το 2007 είναι καθηγητής νέων Μέσων στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Κολωνία. www.mischakuball.com

Η ημερίδα
Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, 11:30
«Ο ρόλος της δημόσιας τέχνης στον αστικό μετασχηματισμό. Πολιτικές, διεκδικήσεις και αντιφάσεις»
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)
Η τέχνη στο δημόσιο χώρο αντιμετωπίζεται ως ένα διευρυμένο πεδίο δράσεων και συνθηκών που μπορεί να συμπεριλάβει από φεστιβάλ περφόρμανς και παροδικές παρεμβάσεις, μέχρι αστικές αναπλάσεις, πάρκα γλυπτικής και μνημονικούς τόπους. Στόχος της ημερίδας είναι να εξετάσει το ρόλο της δημόσιας τέχνης σ' ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο αστικό τοπίο. Παράγοντες όπως η όξυνση της οικονομικής ύφεσης, το μεταναστευτικό ζήτημα, τα προγράμματα ανάπλασης των κέντρων των πόλεων και οι εθελοντικού χαρακτήρα συλλογικές δράσεις που αναπτύσσονται εν μέσω κρίσης συνδιαμορφώνουν νέες αντιλήψεις για το ρόλο, αλλά και τις μορφές που ενδύεται η δημόσια τέχνη αναπτύσσοντας παρεμβατικές στρατηγικές.
Στο πλαίσιο της συνάντησης θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν παραδείγματα και πρακτικές από τη διεθνή και την ελληνική εμπειρία με στόχο να διερευνηθούν ποικίλες και αντικρουόμενες συχνά αντιλήψεις για το ρόλο και τις εφαρμογές της τέχνης στο δημόσιο χώρο.

Ομιλητές
Prof. Mischa Kuball (Ακαδημία Καλών Τεχνών, Κολωνία)
Prof. Dr. Florian Matzner (Ακαδημία Καλών Τεχνών, Μόναχο)
Dr. Carina Plath (Μουσείο Sprengel, Ανόβερο)
Σωτήρης Μπαχτσετζής (Συγγραφέας και επιμελητής, Αθήνα/Βερολίνο)
Συραγώ Τσιάρα (Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη)

Επιμέλεια-συντονισμός: Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια ΚΣΤΘ
Η συμμετοχή για το κοινό είναι ελεύθερη.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση γερμανικά-ελληνικά / ελληνικά γερμανικά.

INFO:

Που: ΚΜΣΤ, στη Μονή Λαζαριστών

Πότε: 19 Σεπτεμβρίου έως και τις 25 Οκτωβρίου 2012

Eγκαίνια: Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, 20:00

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00

Εισιτήρια: 3 ευρώ ολόκληρο, 1,5 ευρώ φοιτητικό-μαθητικό, 1 ευρώ ομαδικό.

Ελεύθερη είσοδος για συγκεκριμένες ομάδες, με την επίδειξη σχετικού εγγράφου

Πηγή:http://www.e-go.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου