Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Sanatorioproject στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών


To Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών υποδέχεται με μεγάλη χαρά στους χώρους του, την εικαστική δράση sanatorioproject.
Πρόκειται για την ολοκλήρωση της εικαστικής δράσης, η οποία ξεκίνησε in situ στο πρώτο Σανατόριο ύψους (1909-1966) στα Χάνια του Πηλίου, που ίδρυσε ο ιατρός Γιώργος Καραμάνης (1873-1964), απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ιδέα και ο σχεδιασμός του sanatorioproject ανήκει στους εικαστικούς Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου και Νίκο Ποδιά, οι οποίοι, μετά από επιτόπια έρευνα που έκαναν τόσο στο κτήριο, όσο και στα αρχεία μιας ολόκληρης εποχής, προσκάλεσαν και άλλους δεκαοχτώ καλλιτέχνες για να πραγματοποιήσουν έργα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Σανατορίου.
Η συλλογική αυτή βιωματική εμπειρία μεταφέρεται τώρα στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου οι καλλιτέχνες επέλεξαν επιστημονικά, καλλιτεχνικά ή ιστορικά τεκμήρια των συλλογών και δημιούργησαν πρωτότυπα έργα ειδικά για το Μουσείο, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο της εικαστικής δράσης sanatorioproject.
Ο άμεσος και συχνά ποιητικός διάλογος των έργων των καλλιτεχνών με τα εκθέματα προσκαλεί τον επισκέπτη σε μια πολύπλευρη εμπειρία, η οποία ελπίζουμε να φέρει ξανά στην επιφάνεια την ουσιαστική έννοια της ψυχαγωγίας : «αγωγή της ψυχής».
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γεροδήμος Βασίλης, Ζαφειρόπουλος Θοδωρής, Ζαφειρόπουλος Βαγγέλης, Καπέλλος Γιάννης, Λύρα Ελένη, Μαντίκου Λίνα, Μπελημπασάκης Γιάννης, Μπουρίκα Μαρία, Πάσχου Ισιδώρα, Παπαδημητρίου Νίκος, Παπαδοπούλου Γιούλα, Παπαδοπούλου Καλυψώ, Ποδιάς Νίκος, Σταυράκη Μαργαρίτα, Τοπτσίδου Ολυμπία, Χατζηνικολάου Μαρία Ανδρομάχη, Χριστόπουλος Κώστας.
Συμμετέχουν οι: Καγιά Σοφία-μεσόφωνος, Σάλεμ Πέπο-φλάουτο, Καγιά Μαρίνη-ηθοποιός.
Συμμετέχουν οι φορείς: Γενικά Αρχεία του Κράτους- Ν. Μαγνησίας, Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Eπιμέλεια, συντονισμός έκθεσης για το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών: Ειρήνη Σαββανή, Ιστορικός Τέχνης.
Εγκαίνια : Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012, ώρα: 20:00
Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί μουσική performance

Διάρκεια έκθεσης 1 Οκτωβρίου-23 Νοεμβρίου 2012
Ημερίδα:«Τέχνη, Αρχεία και το Σανατόριο του Γ. Καραμάνη», 27 Οκτ. 2012
Συνέντευξη Τύπου: Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 12:00-14:00 (στο Μουσείο)

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα-Παρασκευή : 9:30-14.30
Δευτέρα & Παρασκευή 18:00-21:00, Κυριακή 7 Οκτ. & Κυριακή 4 Νοεμ. 11:00-16:00
Ξεναγήσεις για το κοινό: Κυριακή 7 Οκτ. & Κυριακή 4 Νοεμ. 13.00.
Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών,
Θόλου 5, Πλάκα.
Τηλ.: 210 3689502-5
www.history-museum.uoa.gr,
http://www.interel.uoa.gr/dpt-museum.html
Πηγή: http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου