Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Γιώργος Ξένος στήνει «Πύλες» στους Δελφούς

Εναν διάλογο ανάμεσα στα κλασικά αριστουργήματα της τέχνης και τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία θα επιχειρήσει ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Γιώργος Ξένος σε έκθεσή του στους Δελφούς. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συμφώνησε πρόθυμα. Ο διάλογος αυτός είναι μέγα ζητούμενο, όπως τόνισε η πρόεδρος του ΚΑΣ, γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Η περιοδική έκθεση, μέρος της οποίας είχε φιλοξενηθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία πριν από έναν χρόνο και στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών, θα παρουσιαστεί από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τις 30 Απριλίου.

Στον αρχαιολογικό χώρο θα «υποδέχονται» τον επισκέπτη τα «Ανθρώπινα περιγράμματα», δηλαδή συστάδες ανθρώπινων σχηματοποιημένων μορφών από μέταλλο.

Στον αύλειο χώρο του μουσείου θα τοποθετηθεί η σιδερένια εγκατάσταση «Επτά Πύλες». Μέσα στο μουσείο (προθάλαμοι και επιγραφική στοά) θα παρουσιαστούν η εγκατάσταση «Μάθημα γραφής», το έργο από ακρυλικό σε χαρτί «Χρησμοί- τετράπτυχο», το έργο «Πάπυρος» (μελάνι σε χαρτί), η εγκατάσταση «Ο ίσκιος του ανθρώπου είναι ο πολιτισμός του», η εγκατάσταση από πλεξιγκλάς «Κιβωτός πληροφορίας», καθώς και μερικά από τα «Ανθρώπινα περιγράμματα» του Γιώργου Ξένου.

Το έργο που θα εκτεθεί στην αίθουσα του Αντίνοου έχει τίτλο «Πύλη γραφής» (μελάνι σε χαρτί). «Μέταλλο, φως, σκιές, οι γρίφοι του Λοξία και οι χρησμοί, που τους διαβάζει κανείς ανάλογα με όσα κουβαλάει μέσα του, όλα δένουν το έργο του Ξένου με τους Δελφούς» είπε ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης.

Με δεδομένη την υψηλή αισθητική αξία του έργου του Γιώργου Ξένου και τη διεθνή φήμη του η έκθεση αναμένεται να συμβάλει στην τόνωση της επισκεψιμότητας και στην εξωστρέφεια του μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου.
Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου