Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Μουσική και Αισχύλειος Λόγος έπειτα από 2.500 χρόνια στην Ακρόπολη


Ο Αισχύλειος Λόγος και η μουσική θα ακουστούν μετά από 2.500 χρόνια, για πρώτη φορά, στο χώρο της νότιας κλιτύος της Ακροπόλης, κοντά στο Αρχαίο θέατρο του Διονύσου. Πρόκειται για μια συναυλία-σταθμό που παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής, σε συνεργασία με το μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Διάζωμα», το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

Η συναυλία, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, στον αρχαιολογικό αυτό χώρο, είναι αφιερωμένη στους θεματοφύλακες των αρχαίων μνημείων της χώρας μας: τους αρχαιολόγους αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους στη συντήρηση και την αποκατάσταση των αρχαίων θεάτρων.

Τα έργα που θα ακουστούν

Στο πρόγραμμα που έχει επιλεγεί για την ιδιαίτερη αυτή βραδιά θα ακουστούν, σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση, το έργο του Γιώργου Κουρουπού «Μονόλογος» -βασισμένο σε δύο μονολόγους του «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, και τα έργα των Ιάνη Ξενάκη «Ψάπφα» (Psappha) για σόλο κρουστά και Αντόνιο Βιβάλντι «Συμφωνία για έγχορδα RV 149» σε σολ μείζονα. Από την όπερα Ορφέας και Ευρυδίκη του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ, η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη θα ερμηνεύσει τη δημοφιλέστατη άρια «Che faro senza Euridice», που δεν είναι άλλη από το θρηνητικό τραγούδι του Ορφέα, όταν συνειδητοποιεί ότι δεν θα ξαναδεί την αγαπημένη του Ευρυδίκη. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με τις δύο μονωδούς Μυρσίνη Μαργαρίτη και Ειρήνη Καράγιαννη να τραγουδούν το δραματικό ντουέτο «Vieni, segui I miei passi».

Οι μουσικοί

Την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής θα διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου. Συμμετέχουν οι σολίστ: Δημήτρης Δεσύλλας (κρουστά), Τάσος Αποστόλου (μπασοβαρύτονος), Ειρήνη Καράγιαννη (μεσόφωνος), Μυρσίνη Μαργαρίτη (υψίφωνος).

Με σεβασμό στο χώρο


Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί με ιδιαίτερο σεβασμό στο χώρο –οι θεατές θα είναι σε περιορισμένο αριθμό, εκείνον που ορίζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο , όχι πάνω από 500 συνολικά, ενώ ο ήχος και ο λόγος θα ακούγονται και έξω από τον αρχαιολογικό χώρο, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου।

Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο θα επιτραπεί μόνον στους θεατές που θα έχουν στην κατοχή τους δελτία εισόδου που θα έχουν προμηθευτεί από τα εκδοτήρια του Μεγάρου (από την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου)। Στον αρχαιολογικό χώρο θα υπάρχουν καθίσματα για τους θεατές, ενώ σύμφωνα με τους κανονισμούς που διέπουν τους αρχαιολογικούς χώρους, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα και η είσοδος τροφίμων και ποτών. Η συνολική διάρκεια των έργων που θα παρουσιαστούν είναι περίπου 1 ώρα.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου