Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

«Η είδηση υπό διωγμό» σε έκθεση φωτογραφίας


Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η είδηση υπό διωγμό» διοργανώνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών ΕΣΗΕΑ και την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) από 18 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2012 στο νέο χώρο της Γκαλερί «7».

Βία κατά τη διάρκεια εργασίας

Σε σειρά χαρακτηριστικών φωτογραφιών καταγράφεται η βία που αντιμετωπίζουν οι έλληνες φωτορεπόρτερ των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην άσκηση των καθηκόντων τους. Σήμερα πλέον, δεν χρειάζεται να είσαι πολεμικός ανταποκριτής για να βιώσεις προσωπική βία κατά τη διάρκεια της εργασίας σου.


Η μηχανή αποτελεί στόχο

Αλλωστε, όπως διαφαίνεται και στις φωτογραφίες της έκθεσης, οι συνθήκες φωτογράφησης μιας διαδήλωσης στην Αθήνα, είναι πιο δύσκολες από το να καλύψει κανείς πολεμικό ρεπορτάζ. Ο Έλληνας φωτορεπόρτερ βιώνει όλο και πιο συχνά τέτοια φαινόμενα στον τόπο του όταν φωτογραφίζει συλλαλητήρια, αθλητικούς αγώνες, ελεύθερο ρεπορτάζ ή ακόμη και φωτογραφία δρόμου, μια που με τη μηχανή του αποτελεί στόχο για όλους.

Φόρος τιμής στους φωτορεπόρτερ

«Η είδηση υπό διωγμό» παρουσιάζει στο ευρύ κοινό τους κινδύνους που εμπεριέχει μία δημοσιευμένη - ή μη- φωτογραφία. Πολλές από τις φωτογραφίες δεν έχουν δημοσιευθεί και γι' αυτό το λόγο η έκθεση αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους φωτορεπόρτερ, που καθημερινά προσπαθούν να αποτυπώσουν την αλήθεια με οποιοδήποτε κόστος και σε πολύ δύσκολες συνθήκες, είτε είναι οι ίδιοι πρωταγωνιστές της φωτογραφιζόμενης σκηνής, είτε αυτόπτες μάρτυρες ενός ντοκουμέντου που για το «κλικ» που τράβηξαν τους ασκήθηκε βία, αλλά κανένας φακός δεν ήταν παρών για να αποτυπώσει τη σκηνή. Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από στοιχεία έρευνας της ΕΦΕ σχετικά με τη βία που ασκείται κατά των φωτορεπόρτερ.

Οι φωτορεπόρτερ

Στην έκθεση - που θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Οκτωβρίου- συμμετέχουν οι φωτορεπόρτερ Παύλος Αναγνωστόπουλος, Αλέξανδρος Βλάχος, Δημήτρης Θεοδόσης, Βασίλης Κουτρουμάνος, Στέλιος Ματσάγγος, Αλέξανδρος Μπελτές, Γιάννης Μπεχράκης, Γιώργος Νικολαΐδης, Αντώνης Νικολόπουλος, Ορέστης Παναγιώτου, Συμέλα Παντζαρτζή, Χρύσα Πανουσιάδου, Λευτέρης Πιταράκης, Παντελής Σαΐτας, Πάρης Σαρρηκώστας, Αλέξανδρος Σταματίου και Γρηγόρης Χρυσοχοΐδης.

Πληροφορίες

Γκαλερί «7», Σόλωνος 20 και Βουκουρεστίου, εγκαίνια την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου στις 7 μ।μ., επιμέλεια έκθεσης: Χριστίνα Ζαχοπούλου.

http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου