Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Ο Αστερίξ πάει στη Θεσσαλονίκη


Εκθεση με τον γαλάτη ήρωα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης

O Αστερίξ πάει μουσείο και μάλιστα αρχαιολογικό! Ο γαλάτης ήρωας επισκέπτεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης όπου σκοπεύει να εγκατασταθεί από την 1η Μαρτίου για να γιορτάσει τα 50 χρόνια του. Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τις εκδόσεις ΜΑΜΟΥΘ Comix και αποτελεί στην ουσία αναδρομή στην ιστορία του δημοφιλούς κόμικ, αλλά και ένα φανταστικό ταξίδι του ηρώων του στην αρχαία Θεσσαλονίκη. Γιατί ο κόσμος του Αστερίξ δεν περιορίζεται στο ανυπότακτο γαλατικό χωριό, ούτε στους Ρωμαίους που πήγαν να το κατακτήσουν αφού οι περιπέτειες των ηρώων του μας ταξιδεύουν στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου: Ελλάδα, Ρώμη, Ανατολή.

«50 χρόνια Αστερίξ. Ο γαλάτης ήρωας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης» είναι ο τίτλος της έκθεσης για την οποία το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το πρώτο στην Ελλάδα που επιχειρεί μια τέτοιας μορφής προσέγγιση της Ιστορίας, ετοίμασε μια πρωτότυπη παρουσίαση. Το πολύχρωμο σύμπαν των δύο δημιουργών του Αστερίξ, του Ουντερζό και του Γκοσινί, γίνεται έτσι ο καμβάς πάνω στον οποίο αναπτύσσεται η έκθεση για την οποία το Γαλλικό Ινστιτούτο έχει διαθέσει 34 πλάκες σχεδιασμού σε κάδρα, που προέρχονται από όλα τα άλμπουμ που έχουν εκδοθεί ως σήμερα. Ταυτόχρονα σχεδιάστηκαν παράλληλες δράσεις για μεγάλους και μικρούς, δεδομένου μάλιστα ότι η φιλοσοφία του κόμικ βρίσκεται πολύ κοντά στις σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις, σύμφωνα με τις οποίες η προσέγγιση των εκθεμάτων πρέπει να γίνεται μέσα από ένα αναγνωρίσιμο και οικείο πλαίσιο.

Οσον αφορά το ερώτημα πώς μπορεί να συνδεθεί ένα κόμικ με αρχαιολογικό μουσείο η απάντηση των συντελεστών της έκθεσης βασίζεται σε δεδομένα που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει: ότι η αρχαιότητα γίνεται περισσότερο ελκυστική στο κόμικ απ΄ ό,τι στα σχολικά βιβλία, έτσι που πολλοί αρχαιολόγοι και ιστορικοί να ομολογούν ότι ο πρώτος τους δάσκαλος ήταν ο Αστερίξ! Οτι έγκριτοι φιλόλογοι ασχολούνται μαζί του. Αλλά και ότι είναι διασκεδαστικός. Είναι όμως μόνον αυτά; Οχι. Γιατί το καταλυτικό χιούμορ στις ιστορίες του Αστερίξ εξουδετερώνει τη σχολαστική σοβαροφάνεια, οι ζωντανοί διάλογοι αντικρούουν τον καταναγκαστικό διδακτισμό, το σχέδιο σαρκάζει τους κοινωνικούς ρόλους και αναμειγνύει εύστοχα το σήμερα με το χθες. Εν τέλει ο «Αστερίξ» μάς απενοχοποιεί ώστε να μπορούμε να γελάσουμε με τον εαυτό μας όσο και με τους προγόνους μας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
η «50 χρόνια Αστερίξ. Ο γαλάτης ήρωας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης» η Διάρκεια: Μάρτιος- Μάιος 2010 η Ημέρα αφιερωμένη στον Αστερίξ και στο σύγχρονο κόμικ: 2 Μαρτίου στοΓαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης η Πληροφορίες: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Τηλέφωνο: 2310 830.538
Πηγή:http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου