Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

“Και αν κανένα δεν σε ταξιδέψει…”: Τα θαλασσινά ταξίδια του Ξενοφώντα Ζαβού με χειροποίητα καράβια τοίχου


04/03/2010 - 14/03/2010
Ένα μοναδικό πλωτό ταξίδι αποτελεί η εικαστική έκθεση "Και αν κανένα δε σε ταξιδέψει..." του Ξενοφώντα Ζαβού, η οποία αποτελείται από χειροποίητα καράβια τοίχου και θα παρουσιαστεί από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων.

Ο Ξενοφώντας Ζαβός χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ξύλα που ξέβρασε η θάλασσα ή κομμάτια ξύλου από εγκαταλελειμμένες βάρκες και παλιά μεταλλικά αντικείμενα, σύρματα, βίδες, πρόκες, εργαλεία, κατασκευάζει καράβια τοίχου σε σχέδια βασισμένα κυρίως σε κλασσικά εμπορικά σκαριά των αρχών του περασμένου αιώνα.

Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010, ώρα 19:00

Τα καράβια του προέρχονται από ξύλα που συλλέγει ο ίδιος ο δημιουργός τα τελευταία 10 χρόνια, από το Θερμαϊκό ως τις παραλίες της Ν. Κρήτης, από τα καρνάγια των Πατρών ως τους ταρσανάδες της Σάμου. Ξύλα που πάλεψαν με το κύμα, ταξίδεψαν, έγιναν για χρόνια ένα με τη θάλασσα, το ιώδιο, την αλμύρα.

Με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο ο καλλιτέχνης δημιουργεί τις προσωπικές του πλωτές ιστορίες, διηγήσεις των ταξιδιών που ονειρεύτηκε, αλλά δεν πραγματοποίησε ποτέ.

Τα καράβια του Ξενοφώντα Ζαβού καλούν το κοινό να σαλπάρει μαζί τους στη μοναδική θαλασσινή ατμόσφαιρα που δημιουργούν, να ταξιδέψει, να φανταστεί ή να επινοήσει τις ιστορίες που βρίσκονται πίσω από τα κομμάτια ξύλου από τα οποία κατασκευάστηκαν, σε μία πορεία αντίστροφη του χρόνου με αφετηρία και προορισμό ταυτόχρονα, τα ονόματα των καραβιών, τα ονόματα των λιμανιών... Porto Leone, Aden, Porto Segouro, Ila Grande, Livorno...

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 10:00 - 20:00 και Κυριακή 10:00 - 14:00

Επικοινωνία:
210 3644449, 210 3638132
Τόπος: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα "Ν. Γύζης"
Πηγή:http://www.cityofathens.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου