Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Ρώσοι πρωτοπόροι στη Θεσσαλονίκη


Εργα της Συλλογής Κωστάκη από την ερχόμενη Παρασκευή στη Μονή Λαζαριστών

Η ποίηση συναντά τις εικαστικές τέχνες: με αφορμή τα 100 χρόνια από το πρώτο βιβλίο-μανιφέστο του ρωσικού φουτουρισμού «Το Δόκανο των Δικαστών» το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει ομότιτλη έκθεση με έργα των πρώτων χρόνων της Ρωσικής Πρωτοπορίας (1900-1915) από τη Συλλογή Κωστάκη του μουσείου.

Η έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί στις 19 Φεβρουαρίου στη Μονή Λαζαριστών, παρουσιάζει πρώιμα έργα της πρωτοπορίας με έντονες τις επιρροές από τον γαλλικό κυβισμό και τον ιταλικό φουτουρισμό. Ολα τα έργα προέρχονται από τη Συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ και πολλά από αυτά δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό. «Η δεκαετία του 1910 είναι για τις ρωσικές τέχνες η χρυσή δεκαετία της αμφισβήτησης, της ρήξης με το παρελθόν και των αισθητικών ανατροπών. Μια νέα γενιά ρώσων δημιουργών αναζητεί νέες γλώσσες έκφρασης, παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή τέχνη των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, δημιουργεί συνθετικές αισθητικές προτάσεις με κυρίαρχες τη σύνδεση του κυβισμού και του φουτουρισμού σε ένα ενιαίο κίνημα με το όνομα “κυβοφουτουρισμός”» σημειώνει η διευθύντρια του ΚΜΣΤ και επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Τσαντσάνογλου . «Στα χρόνια αυτά παρουσιάζεται μια αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των γυναικών δημιουργών (Ελένα Γκουρό, Νατάλια Γκοντσαρόβα,Λιουμπόβ Ποπόβα,Ναντιέζντα Ουνταλτσόβα, Βέρα Πέστελ, Αλεξάντρα Εξτερ, Βαρβάρα Στεπάνοβα κ.ά.) που ταξιδεύουν στην Ευρώπη,μελετούν και εργάζονται εντατικά στη διαμόρφωση της νέας τέχνης».

Η ίδια συμπληρώνει: «Τα φουτουριστικά βιβλία, ένα μεγάλο κεφάλαιο της Ρωσικής Πρωτοπορίας, εκδίδονται με κυβιστική και πριμιτιβιστική εικονογράφηση, με τυπογραφικούς πειραματισμούς, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμη δείγμα των προθέσεων των καλλιτεχνών της πρωτοπορίας για σύνθεση των τεχνών και ριζική αναμόρφωση των κωδίκων αναπαράστασης και επικοινωνίας με το κοινό τους».

Η έκθεση συνοδεύεται από εκδόσεις της περιόδου του ρωσικού κυβοφουτουρισμού με επίκεντρο το πρώτο μανιφέστο των ρώσων φουτουριστών που κυκλοφόρησε το 1910 και είχε τίτλο «Το Δόκανο των Δικαστών» (Sadok Sudei). Το 1913 κυκλοφόρησε η δεύτερη ανθολογία με τον ίδιο τίτλο. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα διοργανωθούν προβολές ταινιών, κύκλος διαλέξεων (Μάρτιος- Απρίλιος) και ειδικό αφιέρωμα στα 80 χρόνια από τον θάνατο του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι.

Πού και πότε
η Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη η Από τις 19 Φεβρουαρίου ως τα τέλη Μαΐου 2010 η Τηλ. 2310 650.999/ 589.185, e-mail: info@monilazariston.gr
Πηγή:http://www.tovima.gr

2 σχόλια: