Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Τα παιδία παίζει με χρώματα και διαφάνειες

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Πομπιντού «Υφή της διαφάνειας» λειτουργεί από χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η χρήση του εξαπλώθηκε ευρέως στο κοινό στο τέλος της δεκαετίας του 1950. Επειτα, με την εμφάνιση των πιο εξελιγμένων ψηφιακών μηχανημάτων, άρχισε σταδιακά να φθίνει. Ο προβολέας διαφανειών ωστόσο ξαναέρχεται στην επικαιρότητα, καθώς μια πλειάδα καλλιτεχνών από διαφορετικά πεδία αποφάσισαν να το χρησιμοποιήσουν και πάλι. Αυτό είναι το «εργαλείο» που δίδεται στα χέρια των παιδιών για να πάρουν τον ρόλο του καλλιτέχνη.

Μετά την επιτυχημένη λειτουργία του βασισμένου στον προβολέα διαφανειών εικαστικού εργαστηρίου του Κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι, το Μegaron Ρlus φιλοξενεί το εν λόγω πρόγραμμα με τίτλο «Υφή της διαφάνειας»: μια σειρά προβολείς διαφανειών μεταμορφώνουν τον εκθεσιακό χώρο σε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό εργαστήρι. Χρησιμοποιώντας ένα απλό χρηστικό αντικείμενο που μεταμορφώνεται σε καλλιτεχνικό εργαλείο, ο μικρός επισκέπτης συνειδητοποιεί τους αμέτρητους δυνατούς συνδυασμούς των υλικών, των διαφανειών και των χρωμάτων, ενώ παίρνοντας τον ρόλο του καλλιτέχνη δημιουργεί τις δικές του μοναδικές εικόνες που, ως εφήμερα έργα τέχνης, προβάλλονται στον χώρο. Τα παιδιά που θα βρεθούν ως την Κυριακή 21 Μαρτίου στο εικαστικό εργαστήριο Μegaron Ρlus θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν με τις διαφάνειες και να ακονίσουν τη φαντασία τους.

Τη σημασία της βιωματικής προσέγγισης εκ μέρους των παιδιών επεσήμανε η Κριστίν Ερπ Μορά, συνεργάτις του εκπαιδευτικού τμήματος του Κέντρου Πομπιντού και επιμελήτρια του εργαστηρίου, η οποία βρέθηκε στην Ελλάδα με αφορμή την έναρξη της «Υφής της διαφάνειας» σε συνεργασία με το γαλλικό μουσείο. «Πρώτα βιώνουν τα παιδιά τη δομή της εικόνας, την πυκνότητα του χρώματος ή την αλλαγή της κλίμακας και εν συνεχεία προχωρούν στην ανάλυσή τους. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα παιχνίδι που δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς επισκέπτες να κατανοήσουν έννοιες σχετικές με την τέχνη» μας είπε. «Επιπλέον, μπορούν να συσχετίσουν τα σχήματα και τα χρώματα με τη δουλειά γνωστών καλλιτεχνών, όπως ο Μανρέ και άλλοι που έχουν χρησιμοποιήσει παράλληλες μεθόδους».

Π ρόκειται για την τέταρτη συνεργασία του Πομπιντού με το Μegaron Ρlus σε εκπαιδευτικά προγράμματα την τελευταία πενταετία. Χρησιμοποιώντας αντικείμενα όπως γράμματα και λέξεις, υλικά διαφορετικών φύσεων (άμμος, αλεύρι, ψηφίδες κ.ά.), γραφικές συνθέσεις και κούκλες, τα παιδιά ζωντανεύουν έναν κόσμο ποιητικό και ονειρικό επιστρατεύοντας τόσο τις πλαστικές τέχνες όσο και την κινούμενη εικόνα. Οι τοίχοι ξανασχεδιάζονται διαρκώς και ζωντανεύουν μέσα από προβολές εικόνων μεγάλης κλίμακας που δημιουργούνται επί τόπου.

Πού και πότε
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Π. Κόκκαλη). η Ως την Κυριακή 21 Μαρτίου. η Πληροφορίες τηλ.

210 7282.733.

Πηγή:http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου