Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ο Κώστας Τσόκλης «βάζει φωτιά» στο Σισμανόγλειο


«Φλόγες» στο Σισμανόγλειο της Κωνσταντινούπολης και μάλιστα την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010; Αυτή ίσως να είναι μια πρώτη ανάγνωση της νέας δουλειάς του Κώστα Τσόκλη που την ημέρα της εθνικής μας γιορτής παρουσιάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Κωνσταντινούπολη- Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2010. Στην πραγματικότητα, επτά χρόνια μετά την έκθεσή του «Αναστάσεις» στο Τοπ Χανέ της Πόλης (στις μεγεθυμένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες αστικών οικογενειών της κοινωνίας Ελλήνων και Τούρκων της Πόλης όπου ειδικές παρεμβάσεις πραγματοποιούν μια «ανάσταση» νεκρών), ο έλληνας καλλιτέχνης επιστρέφει.

Αυτή τη φορά με μια έκθεση που - με αφορμή τις πυρκαϊές του 2007 - αναφέρεται στην «κακή χρήση της φωτιάς», όπως λέει στο «Βήμα» η επιμελήτριά της και πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη κυρία Κατερίνα Κοσκινά. Με τίτλο «Η απρονοησία του Προμηθέα», η νέα δουλειά του Κώστα Τσόκλη διοργανώνεται από το ΚΜΣΤ, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και την Κωνσταντινούπολη- Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης και «βάζει φωτιά» σε έναν φορτισμένο ιστορικά χώρο της Πόλης.

«Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που στα 80 του χρόνια συνεχίζει να βρίσκεται σε δράση και να έχει διάθεση συμμετοχής σε σημαντικά γεγονότα όπως αυτά των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» μας λέει η κυρία Κοσκινά. «Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το ότι οι Τούρκοι στρέφονται προς την Ελλάδα και ζητούν τον Τσόκλη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μετά τις “Αναστάσεις”, κάτι που αποδεικνύει ότι άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις». Τι ακριβώς περιλαμβάνει; «Από το 1985 ο Κώστας Τσόκλης ασχολείται με αυτό που αποκαλούμε “ζωντανή ζωγραφική”, δηλαδή το πάντρεμα τεχνολογίας και τέχνης. Πάνω στην ίδια βάση συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Χρόνη Πεχλιβανίδη και τον αρχιτέκτονα και φωτογράφο Γιώργο Τριανταφύλλου για τη συγκεκριμένη έκθεση, όπου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αποφθέγματα του Τσόκλη γραμμένα στα τουρκικά, προβολή φωτογραφιών που με τη χρήση συγκεκριμένων τεχνικών μοιάζουν να “καίγονται” κτλ.

Η έκθεση καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του κτιρίου και αποσκοπεί στη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών, στην ανάδειξη της σημασίας της επιστροφής του Κώστα Τσόκλη στην Κωνσταντινούπολη και στην υπογράμμιση της ελληνικής συμμετοχής στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2010».

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Κώστας Τσόκλης: «Η απρονοησία του Προμηθέα», Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολης η Διάρκεια: 25 Μαρτίου- 23 Μαΐου 2010
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή:http://www.tovima.gr

1 σχόλιο:

  1. Ελπίζω να μας δείξεις και καμμια φωτό όταν γίνει η έκθεση γιατί για να πάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή