Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Συνθέσεις και Φόρμες



Εκθεση γλυπτικής του Κώστα Ευαγγελάτου
Η ατομική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικών κατασκευών του Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο «Συνθέσεις και Φόρμες», εγκαινιάστηκε χθες στον εκθεσιακό χώρο Λουτρά «Παράδεισος» (Εγνατίας και Γενναδίου), στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κώστας Ευαγγελάτος.
Ο Κώστας Ευαγγελάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εικαστικά και θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, στις τάξεις του Allen David και της Pearl Ehrlich.

Το 1990, ίδρυσε την ομάδα τέχνης του Art Studio, «Est». Το 2000, γυρίστηκε από τον Αγγλο σκηνοθέτη, Γιαν Ράσελ, η ταινία «Κώστας Ευαγγελάτος - ο Ελληνας Νάρκισσος», που προβλήθηκε στο αγγλικό Channel 4, καθώς και το βίντεο-φιλμ costasest από την Αγγέλα Μυλωνάκη. Εχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς εικαστικές συναντήσεις. Εργα του ανήκουν σε πολλές συλλογές τέχνης.


Ο εικαστικός μάς μίλησε για την τρέχουσα έκθεσή του, που τελεί υπό την αιγίδα της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και θα διαρκέσει έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Ποιο είναι το θέμα της έκθεσης;

«Ο θεματικός τίτλος της έκθεσής μου είναι ''Συνθέσεις και Φόρμες''. Επέλεξα ζωγραφικά μου έργα κυρίως μεγάλων διαστάσεων, αλλά και μικρών, που είναι εμφανής η συνθετική δομή τους, η σχεδιαστική και χρωματική τους σύνθεση. Επίσης, επιζωγραφισμένα γεωμετρικά αντικείμενα - σφαίρες, κώνους και μη κανονικά σχήματα φόρμες, των οποίων καθοδηγούν την συνειρμική μου γραφή και χρώση πάνω τους, με εννοιολογικά και συμβολικά στοιχεία. Πρόκειται για μια θεματική σειρά, που εκφράζει τις πρόσφατες αισθητικές μου αναζητήσεις».

Εργο του Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο «Μνημειακή Στήλη».
Ακολουθείτε κάποια συγκεκριμένη τεχνική;

«Η τεχνική μου, από το 2005 περίπου, βασίζεται στην απευθείας χρήση του παστόζου λαδιού πάνω σε προετοιμασμένες επιφάνειες. Βέβαια, αυτό γίνεται σε συνάρτηση με μεικτές τεχνικές, που προϋποθέτουν σχεδιαστική ευχέρεια και άμεση χρωματική αντίληψη. Με το συνδυασμό εγκεφαλικών και συναισθηματικών στοιχείων, στοχεύω στη συγκινησιακή επικοινωνία με το θεατή».

Μέσα από τις ζωγραφικές σας συνθέσεις, αρχαϊκά πρόσωπα και σώματα μοιάζει να διηγούνται σύγχρονες ιστορίες.

«Τα ιδιότυπα αρχαϊκά μοτίβα, που πρωταγωνιστούν στα έργα μου, είναι ουσιαστικά σύγχρονες μορφές - μοντέλα, που η διαχρονική λιτή ομορφιά τους, η ερωτική τους έκφραση, η πνευματικότητα και η νεανική τους χάρις αναβλύζει από το βιωμένο παρόν. Τόσο τα πρόσωπα όσο και τα σώματα διηγούνται μια αποστασιοποιημένη περφόρμανς εσωτερικών διαδρομών και αισθημάτων, στο πλαίσιο μιας βιωματικής τέχνης που ακολουθώ, χωρίς υπαναχωρήσεις και ενοχές».

Τα επιζωγραφισμένα γλυπτά υμνούν την άτυπη τελειότητα της γεωμετρίας;

«Επιζωγραφισμένες γλυπτικές κατασκευές φιλοτεχνώ από την αρχή της πορείας, μου με κίνητρο την προέκταση στον τρισδιάστατο χώρο. Αρχικά, με την μεγάλη σειρά των ''Σωματογραφιών'' μου, προσπάθησα να αναδείξω εικαστικά τις γεωμετρικές σχέσεις που περικλείει το ανθρώπινο σώμα. Η τέλεια γεωμετρική φόρμα μού παρέχει έναν πόλο ασφάλειας, ώστε ελεύθερος να ζωγραφίσω, να χαράξω και να γράψω πάνω της έννοιες, σύμβολα, ονόματα προσώπων, σινιάλα της εποχής μας. Η γυμνή αλήθεια των γεωμετρικών σχημάτων έλκει την όραση και επικεντρώνει την εσωτερική έκφραση του καλλιτέχνη στην απόδοση και την ταύτιση του με το έργο του».

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΚΟΥΛΟΥΒΑΡΗΣ
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου