Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Τα βλέμματα του πολιτισμού στην Κωνσταντινούπολη


Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010 Με μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων η Κωνσταντινούπολη παίρνει από το Σάββατο 16 Ιανουαρίου τη σκυτάλη (μαζί με τη γερμανική πόλη Έσση και το Πετς της Ουγγαρίας), της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010.

Η Κωνσταντινούπολη είναι η πρώτη τουρκική πόλη που αναλαμβάνει τη διοργάνωση και ελπίζει ότι με τις 170 πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα οργανώσει, να προσελκύσει περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες.

Για αύριο Σάββατο προβλέπεται να δοθούν πολλές συναυλίες, παραστάσεις δρόμου και επιδείξεις με πυροτεχνήματα ενώ πολλά μουσεία έχουν ανακοινώσει ότι θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα.

Περίπου 5.000 προσκεκλημένοι θα παραστούν στη δεξίωση που θα δοθεί, παρουσία του προέδρου της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και του πρωθυπουργού, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τους οργανωτές 20 χώρες θα εκπροσωπηθούν σε υπουργικό επίπεδο.

Στο πρόγραμμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας, το οποίο έχει αναλάβει ο οργανισμός "Istanbul-2010", περιλαμβάνονται τα εγκαίνια, τον Ιούλιο, του "Μουσείου Αθωότητας", που βασίζεται σε μια ιδέα του Νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, η έκθεση "Από το Βυζάντιο στην Ισταμπούλ" (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος) που έχει ήδη παρουσιαστεί στο Παρίσι, το ευρωπαϊκό φεστιβάλ θεάτρου των πανεπιστημίων (Μάιος) αλλά και μια συναυλία του συγκροτήματος U2 (Σεπτέμβριος).

Πηγή:http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου