Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Βυζαντινή «επιδρομή» στη Γερμανία


Μεγάλη έκθεση με θέμα τον πολιτισμό του Βυζαντίου εγκαινιάζεται στις 26 Φεβρουαρίου στη Βόννη
ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ
Το Βυζάντιο «χτυπάει» και πάλι στην Ευρώπη με μια μεγάλη έκθεση στη Γερμανία. «Λάμψη και καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο» είναι ο τίτλος της και θα εγκαινιαστεί στις 26 Φεβρουαρίου στην Κunst und Αustellungshalle der Βundesrepublik Deutschland στη Βόννη με τη συμμετοχή μεγάλων μουσείων του κόσμου, τα οποία πρόκειται να αποστείλουν έργα τους. Μεταξύ αυτών, το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο, η Βιβλιοθήκη του Βατικανού, το Ερμιτάζ, το Ιστορικό Μουσείο Μόσχας και άλλα, ενώ η Ελλάδα θα συμμετάσχει με αντικείμενα που προέρχονται από τρία μουσεία: το Βυζαντινό και Χριστιανικό, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Μπενάκη. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η πρωτοβουλία για την έκθεση ανήκει στους Γερμανούς, καθώς έχει γίνει πλέον αντιληπτή η σημασία και η σπουδαιότητα του Βυζαντίου όχι μόνο για τους Ελληνες αλλά για ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό.

Συνδιοργανωτής της έκθεσης είναι το Ronisch- Germanisches Ζentralmuseum, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία αρχαιοτήτων της Γερμανίας, με σπουδαίο ερευνητικό κέντρο, ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του προκειμένου να αποσταλούν στη Βόννη 66 αντικείμενα βυζαντινής τέχνης.

Σε εκθεσιακούς χώρους 5.600

τ.μ. πρόκειται να αναδειχθούν ο πολιτισμός και η ιστορία του Βυζαντίου από την ίδρυσή του το 324 μ.Χ. ως την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453. Η έκθεση θα επικεντρωθεί ωστόσο κυρίως στην περίοδο από τον Ιουστινιανό και τον 6ο αιώνα ως την άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους. Στόχος των επιμελητών είναι να καταδειχθεί η επίδραση που άσκησε το Βυζάντιο στη Δύση, επίδραση με διάρκεια και σημασία ως και τη σύγχρονη εποχή. Θα παρουσιαστούν λοιπόν όλες οι σύγχρονες έρευνες αναφορικά με τη βυζαντινή περίοδο και θα προβληθούν τα επιτεύγματα του πολιτισμού αλλά και η καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Το βυζαντινό κράτος, η τέχνη και ο πολιτισμός γενικότερα, η θρησκεία, η κοινωνία, η οικονομία και ο στρατός αποτελούν επί μέρους θέματα της έκθεσης, η οποία θα αναπτυχθεί σε δύο βασικούς άξονες: έναν χρονολογικό και έναν θεματικό.

Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου θα παρουσιαστούν και μεγάλα βυζαντινά κέντρα που διαδραμάτισαν σημαντικό πολιτικό, πνευματικό, θρησκευτικό ή καλλιτεχνικό ρόλο στην Ιστορία. Ετσι, εκτός από την Κωνσταντινούπολη, ιδιαίτερη εκθεσιακή μνεία θα γίνει για την Εφεσο, το Σινά και τη Ραβέννα. Η ψηφιακή τεχνολογία, τέλος, φαίνεται ότι θα παίξει μεγάλο ρόλο στην παρουσίαση αλλά και στην αναπαράσταση της ζωής στο Βυζάντιο. Ε ικόνες, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη, κοσμήματα, νομίσματα, κεραμικά πρόκειται να ταξιδέψουν από την Ελλάδα στη Βόννη. Συγκεκριμένα, 13 έργα προέρχονται από το Βυζαντινό Μουσείο. Ανάμεσά τους, μια μαρμάρινη πλάκα με ανάγλυφη παράσταση κενταύρου και χορεύτριας και τμήμα μαρμάρινου επιστυλίου με πουλιά και ζώα- και τα δύο του 11ου-12ου αιώνα-, τμήμα αμφιπρόσωπης πλάκας με παράσταση μέδουσας (στη μία όψη) και σταυρού (στην άλλη) του 5ου-6ου αιώνα, εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας (12ος αιώνας), χειρόγραφο Ευαγγέλιο και χειρόγραφο ειλητάριο με τη λειτουργία του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου από τη Μονή Δουσίκου (12ος αιώνας), εικόνα της Εγερσης του Λαζάρου (12ος αιώνας).

Από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού προέρχονται 40 έργα, μεταξύ των οποίων αρχιτεκτονικά μέλη που χρονολογούνται από τους πρώτους αιώνες του Βυζαντίου, όπως ένας κορινθιακός κιονίσκος (4ος-5ος αιώνας) και ένα κορινθιακό κιονόκρανο (5ος-6ος), τοιχογραφία από διακόσμηση τάφου με φυτικά θέματα (6ος αιώνας) και γεωμετρικά θέματα (4ος-5ος αιώνας), ένα επαργυρωμένο χάλκινο διάδημα, χάλκινα ενώτια, πέντε χάλκινα βραχιόλια και ένα χάλκινο δακτυλίδι (όλα 10ος-12ος αιώνας), εφυαλωμένες κούπες με διακοσμητικά σχέδια (13ος-14ος αιώνας) και άλλα. Τέλος, 13 αντικείμενα θα αποσταλούν από το Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 20 Ιουνίου 2010.
Πηγή:http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου