Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

1η Έκθεση ζωγραφικής αφισών του Κινηματογράφου “Αθήναιον”


11/02/2010 - 14/02/2010
Ζωγραφιστές κινηματογραφικές αφίσες του Βασίλη Δημητρίου που κοσμούν την όψη του κινηματογράφου "Αθήναιον" θα παρουσιαστούν στην πρώτη έκθεση με τίτλο "Η εικαστική όψη του κινηματογράφου. Βασίλης Δημητρίου 60 χρόνια δημιουργίας" που διοργανώνει η "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων.

Εγκαίνια: Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, ώρα 19:30.

Ο Βασίλης Δημητρίου είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης στην Ελλάδα που συνεχίζει ακόμα να φιλοτεχνεί γιγαντοαφίσες διαστάσεων 6m x 2,5m και 8m x 2,5m για τον κινηματογράφο "Αθήναιον" στους Αμπελοκήπους. Η δουλειά του, από την δεκαετία του ΄50 έως σήμερα, που έχει αναγνωριστεί τόσο στην χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό, απαιτεί τεράστια τεχνική δεξιότητα (δεδομένου ότι οι διαστάσεις είναι υπερφυσικές για ζωγραφικό έργο) και βέβαια, ικανότητα στην απόδοση της ατμόσφαιρας του έργου, πάνω στις γιγαντιαίες χάρτινες επιφάνειες.

Στις περισσότερες αφίσες οι συνθέσεις είναι πρωτότυπες, εμπνευσμένες πάντα από το θέμα της κάθε ταινίας, με την προσωπική του, ωστόσο, σφραγίδα να πρωταγωνιστεί, δημιουργώντας στον θεατή ένα άμεσο συναίσθημα. Γεγονός, που δεν καταφέρνει να αποδώσει η μοντέρνα ψηφιακή ανάλυση σε σχέση με την αχλή των φίλτρων στις παλιές αγαπημένες ταινίες.

Η παράδοση της ζωγραφισμένης γιγαντοαφίσας, που στολίζει ακόμη την πρόσοψη του γνωστού αθηναϊκού κινηματογράφου αντιστέκεται σθεναρά στη γυαλιστερή εκτύπωση μιας φωτογραφίας από τον υπολογιστή, χάρη στις χειροποίητες δημιουργίες του μοναδικού καλλιτέχνη του είδους. Κι όσο υπάρχει εκείνος ωφελείται και ο κινηματογράφος και το σινεφίλ κοινό.

Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Μετά τις βασικές του σπουδές, μαθήτευσε δίπλα στους ζωγράφους Κώστα Γρηγοριάδη και Βικέντιο Μπέγκνερ, με εξειδίκευση στην γιγαντοαφίσα του κινηματογράφου και κοντά στον Βάγια Σεμερτζίδη για σχέδιο, ακουαρέλλα και λάδι. Ξεκίνησε να δουλεύει για τους κινηματογράφους στις αρχές της δεκαετίας του '50, μόλις δεκατεσσάρων χρόνων, τότε που γνωστοί κι άγνωστοι καλλιτέχνες διαμόρφωναν το αστικό τοπίο της πρωτεύουσας με τις γιγαντιαίες δημιουργίες τους, ανοίγοντας ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της κινηματογραφικής αφίσας.

Έχει συμμετάσχει σε πανελλήνιες ομαδικές εκθέσεις, ενώ έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Πίνακές του ανήκουν στους Δήμους Παλαιού Ψυχικού και Χολαργού, στην Πινακοθήκη του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

Ώρες λειτουργίας: 10:00 - 22:00

Είσοδος ελεύθερη


Επικοινωνία:
210 3461589
Τόπος: "Τεχνόπολις", Αίθουσα "Νίκος Γκάτσος"
Διεύθυνση: Πειραιώς 100, Γκάζι
Πηγή:http://www.cityofathens.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου