Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Σε πορεία ερευνητική


Η έκθεση γλυπτικής και εγκαταστάσεων του Κώστα Βρούβα, με τίτλο «Παύσις ΙΙ», εγκαινιάζεται αύριο το βράδυ στις 8, στην Titanium Yiayiannos Gallery (Βασιλέως Κωνσταντίνου 44).

Ο καλλιτέχνης συνεχίζει την πορεία της έρευνας, που εδώ και χρόνια χάραξε, δημιουργώντας μεγάλες ενότητες έργων και εγκαταστάσεις, πάνω στα όρια που του θέτει το θέμα που διαπραγματεύεται, ο χώρος και ο χρόνος.

Στην εργασία του αυτή, όπως και στις προηγούμενες, αναπτύσσει στο χώρο ένα είδος «ορχήστρας», μέσα από το οποίο η οπτική περιδιάβαση του θεατή παραλληλίζει «το χρόνο τον αληθινό», με το ρυθμικό (μουσικό) χρόνο του «ήχου» και των διαδρομών του.

Στις γλυπτικές του συνθέσεις -αποτελούμενες από σίδερο, ξύλο και λοιπά υλικά-, ενσωματώνει αυτούσια στοιχεία ηχητικών οργάνων, καθώς και σκαπτικά εργαλεία, τα οποία συνθέτουν τα πλήκτρα ενός πιάνου - πάγκου εργασίας.

Ολα αυτά τα στοιχεία δηλώνουν έναν «ήχο» σε παύση, έγκλειστο, που αναζητά τη φυγή και τη δύναμη της φωνής του μέσα από τη σιωπή του.

Πρόκειται για ένα «μουσικό σύνολο» σιωπής, που οργανώνει έναν άδειο χώρο, μέσα από τα επίσης άδεια ηχητικά όργανα, που η λειτουργία τους είναι η νοητή πορεία του χρόνου μέσα στο χώρο.

Η θέαση των έργων του μετατρέπεται σε μία ενιαία βιωματική εμπειρία. Ο καλλιτέχνης αισθάνεται τους ανθρώπους να περιπλανιούνται σε έρημους χώρους σιωπηλούς και αδιέξοδους, να αναζητούν ο ένας με τον άλλον την επαφή και την επικοινωνία, για να συμπορευτούν μαζί με το αθόρυβο βήμα του χρόνου σε μία πορεία περιπετειώδη και ανεξήγητη μέσα στο χώρο, προσπαθώντας να της δώσουν νόημα.

Ο Κώστας Βρούβας σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Εχει παρουσιάσει δουλειά του σε 10 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Ρώμη, την Τεργέστη και την Ανκόνα.

Επίσης, έχει συμμετάσχει σε συμπόσια γλυπτικής και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εχει εργαστεί συλλογικά με τους γλύπτες Ερση Βενετσάνου και Νάκη Ταστιόγλου, από το 1980 έως το 1993, δημιουργώντας εικαστικά «περιβάλλοντα και δράσεις». Η παρούσα έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Φεβρουαρίου.
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου