Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Ολυμπιακές αναβαθμίσεις στην Tate Modern του Λονδίνου


Η Tate Modern του Λονδίνου αποκτά νέους αναβαθμισμένους χώρους προκειμένου να είναι απόλυτα έτοιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012।


Στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων 2012, η Tate Modern, το δημοφιλέστερο μουσείο σύγχρονης τέχνης θα βάλει τα «γιορτινά» της, με μια σειρά αναβαθμίσεων και επεκτάσεων. Διατηρώντας τον χαρακτήρα του πρώην εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας όπου στεγάζεται, δύο εγκαταλελειμμένες τσιμεντένιες δεξαμενές πετρελαίου θα αποτελέσουν «το νέο συναρπαστικό χώρο για την τέχνη στον κόσμο», σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΔΣ της Tate στην Guardian.

Ο νέος αυτός χώρος προορίζεται για εικαστικές εγκαταστάσεις, ζωντανές περφόρμανς, προβολές ταινιών, διαλέξεις και συμπόσια, μεταξύ άλλων. Στην δεύτερη φάση των βελτιωτικών έργων θα κατασκευαστεί ένα κτίσμα δέκα ορόφων πάνω από τις δεξαμενές, το οποίο θα είναι έτοιμο για το 2016. Μετά το πέρας των εργασιών, ο διαθέσιμος χώρος εκθεμάτων θα αυξηθεί κατά 70%.

Μια από τις πρώτες εκθέσεις στους ανανεωμένους χώρους του Tate Modern θα είναι ένα αφιέρωμα στον Ντάμιεν Χερστ, ενώ το Tate Britain θα έχει μια έκθεση για τον Πικάσο και την σύγχρονη βρετανική τέχνη. Αργότερα, θα γίνουν εκθέσεις για τον Aμερικανό καλλιτέχνης Άλεξ Κατζ, καθώς και για τα έργα των Τέρνερ, Μονέ και Τουόμπλι.

Μέχρις στιγμής έχει συγκεντρωθεί το 70% των 215 εκατομμυρίων λιρών που απαιτούνται για τις εργασίες। Λόγω οικονομικής κρίσης, τα κρατικά κονδύλια είναι περιορισμένα και έτσι οι ιθύνοντες στρέφονται σε ιδιώτες. Ο πρόεδρος του Tate θεωρεί ότι πρόκειται για τον «μεγαλύτερο έρανο ιδιωτών στο χώρο του πολιτισμού», στο οποίο πλέον η ιδιωτική συνδρομή εσόδων αγγίζει το 62%. Σημείωσε δε ότι το μουσείο θα «αποτελέσει ασπίδα προστασίας έναντι σε κάθε τι άσχημο και πεζό».

Πηγή:http://www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου