Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Όταν το σώμα κακοποιείται...


Είναι μια ευκαιρία να δει κανείς το απείθαρχο σώμα, το δυσλειτουργικό σώμα απέναντι στον κανόνα, το επαναστατικό σώμα που επιζητά το απρόβλεπτο।


Μια σειρά από βίντεο περφόρμανς στις οποίες οι καλλιτέχνες εξερευνούν τις πιο ακραίες πιθανότητες κακοποίησης και ταλαιπωρίας του ανθρώπινου σώματος. Με την υποβολή του σώματος σε έντονες καταστάσεις που προκαλούν σοκ, προκύπτουν απρόσμενες αντιδράσεις ψυχολογικής και σωματικής έντασης।

Τα περισσότερα από τα βίντεο παρουσιάζουν ένα σώμα που βρίσκεται κάτω από υψηλά επίπεδα πίεσης, εμπλεκόμενο σε δραστηριότητες που απαιτούν ασυνήθιστες κινήσεις, προσπάθεια και αντοχή.

Οι ακραίες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται το σώμα προκαλούν και ενθαρρύνουν τον θεατή να σκεφτεί το δικό του σώμα κάτω από ασυνήθιστες συναισθηματικές φάσεις πέρα από την σφαίρα της καθημερινής εμπειρίας. Με τον χειρισμό του σώματος σε μια διάσταση που υπερβαίνει την πραγματικότητα οι καλλιτέχνες μπορούν να αναπτύξουν καινούριες φόρμες πειραματισμού που δημιουργούν σουρεαλιστικές προσεγγίσεις, παράλογα οράματα, και τις πιο ωμές φόρμες της ποιητικής του κανιβαλισμού.

Την ίδια στιγμή αυτός ο τρόπος δουλειάς ρίχνει φως στα αντικρουόμενα συναισθήματα που πιέζουν τον θεατή να ξανασκεφτεί τα δικά του συναισθήματα και σκέψεις σε σχέση με τις ακραίες σωματικές εμπειρίες στο πλαίσιο της περφόρμανς art.

Καλλιτέχνες:
Angélica Chio [México] “Illusion” 00:01:00
Marta Moreno Muñoz [Spain] “In Girum Imus Nocte” 00:08:00
Baggenstos-Rudolf [Switzerland] “Balloons” 00:03:48
Suka Off [Poland] “XY Sex” 00:08:00
Julieta Maria [Colombia] “Tierra/Soil” 00:04:00 *
Heather Keung [Canada] “Bending over back wards” 00:03:00 *
Deng Da Fei [China] “China Astronaut” 00:07:26
Jennifer Campbell [Canada] “Point No Point” 00:03:58

* Co-curated by Guillermina Buzio

Urban Disturbance
Το Urban Disturbance προτείνει προσέγγιση περφόρμανς σε δουλειές που πραγματοποιούνται σε δημόσιους χώρους με μια διάθεση ανατροπής και αναμέτρησης. Προσπάθειες στα πλαίσια των οποίων ξεπερνώνται τα αποδεκτά όρια αναφοράς και εφαρμόζονται στρατηγικές που αποδεικνύονται πιο ανοιχτές και εξελίξιμες από προϊόντα ενταγμένα σε πιο συμβατικές φόρμες της αστικής τέχνης. Καλλιτέχνες που δουλεύουν την αισθητική της υπερβολής και της σύγχυσης. Μια πρόσκληση να μπλεχτούν οι δράσεις και να αποκωδικοποιηθούν κινήσεις που προσπαθούν να διασπάσουν και να επανεξετάσουν την κανονικότητα της καθημερινότητας.
Το Urban Disturbance είναι μια καθαρή διαστρεβλωμένη ποιητική με σκοπό την αποδόμηση της λογικής και του καθωσπρεπισμού της αστικής κοινωνικής συμπεριφοράς. Είναι μια ευκαιρία να δει κανείς το απείθαρχο σώμα, το δυσλειτουργικό σώμα απέναντι στον κανόνα, το επαναστατικό σώμα που επιζητά το απρόβλεπτο.

Καλλιτέχνες:
Marta Moreno Muñoz (España) – Desvanecimientos – 1' 50”
Regina José Galindo (Guatemala) – Quien puede borrar las huellas – 1' 52”
Eva Drangsholt (Noruega) – Icarus – 2' 26”
OASIS Project (Corea del Sur) – Solo manifes performance project – 4' 03”
Richard Martel (Canada) – Déambulation 3 – 6' 35”
Yingmei Duan (China) – Old water – 40”
Michela Pozzi (Italia) – Trascorrendo – 3' 09”

Silvio De Gracia
Ο Silvio De Gracia γεννήθηκε το 1973 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και είναι περφόρμανς, visual και video artist, συγγραφέας και ανεξάρτητος επιμελητής εκθέσεων. Ασχολείται με το video περφόρμανς,την δημόσια τέχνη, τις εγκαταστάσεις και την τέχνη μέσω διαδικτύου. Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο ως video artist και φέτος θα λάβει μέρος στην 3η biennale Θεσσαλονίκης.

ΒΙΟS Cinematheque
Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011
Είσοδος ελεύθερη
Ώρα έναρξης:18.00
(οι προβολές θα επαναλαμβάνονται διαδοχικά μέχρι τις 22।00)

Πηγή:http://www.e-go.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου