Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Εκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής τεχνης


Δημιουργίες 37 εμβληματικών καλλιτεχνών που χαρακτήρισαν τον τελευταίο μισό αιώνα
Η εξέλιξη της ευρωπαϊκής τέχνης τα τελευταία πενήντα χρόνια παρουσιάζεται στο Βυζαντινό Μουσείο από τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου μέσα από την έκθεση 40 επιλεγμένων έργων της συλλογής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Πρόκειται για έργα που αναδεικνύουν την πολυμορφία της ευρωπαϊκής καλλιτεχνικής παραγωγής, δημιουργίες 37 καλλιτεχνών ευρείας αναγνώρισης, ορισμένοι από τους οποίους έχουν αναδειχθεί σε εμβληματικές μορφές της σύγχρονης τέχνης: Callum Innes, Pedro Cabrita Reis, Francois Morellet, Sean Scully, Claudio Parmiggiani, Anish Kapoor, Jan Fabre, Louise Bourgeois, Per Kirkeby, Antonio Saura, Mimmo Jodice αλλά και ο δικός μας Γιάννης Κουνέλλης.

«Μέσα - Πέρα από τα σύνορα, Η συλλογή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων» είναι ο τίτλος της έκθεσης με την ιδέα των συνόρων ―πραγματικών ή φανταστικών, φυσικών ή νοητών― να γίνεται αισθητή στο σύνολο των έργων της. Το σύνορο άλλωστε, πέρα από μορφολογικό στοιχείο των έργων αποτελεί και πεδίο αναζητήσεων κοινωνικών, πνευματικών και κοινωνιολογικών μέσα στον εικαστικό χώρο.

Η συλλογή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων άρχισε να δημιουργείται το 1958 με έργα που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός συνόλου το οποίο θα προσφέρει μια μοναδική θεώρηση της σύγχρονης τέχνης στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε βάθος χρόνου.

Η έκθεση οργανώνεται σε τέσσερις ενότητες με πρώτη αυτήν που αναφέρεται σhttp://www.blogger.com/img/blank.gifτην έννοια των συνόρων, για να περάσει στην αναδιαπραγμάτευση του θέματος με μία ομάδα έργων που ασχολούνται με τον κατακερματισμό του χώρου χρησιμοποιώντας μια αφηρημένη γλώσσα, να συνεχισθεί με τον αναπροσδιορισμό των συνόρων μέσα από ένα δραματοποιημένο εικαστικό λεξιλόγιο, που επικεντρώνεται στο χρώμα και να καταλήξει στα σύνορα της πραγματικότητας που παρουσιάζονται μέσα από επιλογές
φωτογραφιών.

Πού και Πότε
Βυζαντινό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας 22, τηλ। 213 213 9572) «Μέσα - Πέρα από τα σύνορα, Η συλλογή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων». Διάρκεια: 19 Σεπτεμβρίου - 30 Οκτωβρίου



Πηγή:http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου