Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Memory For Forgetfulness από τη Ράνια Μπέλλου


Tην ατομική έκθεση της εικαστικού Ράνιας Μπέλλου με "Memory For Forgetfulness" παρουσιάζουν από τις 6 Οκτωβρίου οι Kalfayan Galleries। Στην έκθεση παρουσιάζονται δύο οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις και μία σειρά σχεδίων σε μεταξωτή μεμβράνη.

H έκθεση 'Memory for Forgetfulness' “συνθέτει ένα αποσπασματικό και σκόπιμα θρυμματισμένο “αρχείο” προσωπικών αναμνήσεων”, όπως παρατηρεί η Ράνια Μπέλλου. Καθημερινά αντικείμενα και αντικείμενα 'ειδωμένα' μόνο μέσα από αφηγήσεις μετατρέπονται σε ενθύμια ενός παρελθόντος που πάντοτε διαφεύγει.
Βασισμένα στο Προυστιανό υπόδειγμα της υποκειμενικής μνήμης ως αναβίωσης του παρελθόντος, τα έργα “εκβιάζουν” την αναστοχαστική επιστροφή σε “προσωπικές” αναμνήσεις. Μια τέτοια, όμως, επιστροφή δεν γίνεται να ισοδυναμεί με τη σχολαστική ανασύσταση μιας περασμένης κατάστασης, παρά μόνο με μια “ελέυθερη” περιήγηση ανάμεσα σε θολές και ασαφείς νοητές εικόνες, με την ηθελημένη τελικά λησμόνισή της.

Τη συλλογή παλαιών φωτογραφικών άλμπουμ ακολουθεί η αποσύνθεση και η επανασύνθεσή τους σε αραχνούφαντα σχέδια τα οποία περισσότερο συγκαλύπτουν, παρά αποτυπώνουν τα υλικά ίχνη φωτογραφικών συναντήσεων, ανακτώντας και ανακατασκευάζοντας το παρελθόν. Όπως παρατηρεί η Μπέλλου σχετικά με τα σχέδιά της, “διερευνώντας τους απεικονιζόμενους αγνώστους, τις ενδυμασίες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και βρίσκονται σε δυσαρμονία με τα σύγχρονα προσωπά τους, αφουγκραζόμενοι τις φωνές τους, μεταφερόμαστε σε προσωπικούς σκοτεινούς θαλάμους αναμένοντας να εμφανιστεί το μυστήριο που κρύβεται στη ζώη τους”.

Στην οπτικοακουστική εγκατάσταση “An object of memory”, (2011), ένα τετριμένο αντικείμενο γίνεται αφετηρία πολλαπλών ετερόκλιτων αφηγήσεων. Δεκαεπτά φωνές επιχειρούν να επανερμηνεύσουν το παρελθόν, εστιάζοντας στο 'λησμονημένο', σε κοινές και συνάμα ατομικές μνήμες. Στην βίντεο-εγκατάσταση “Archival Impulse”, (2011),επιχειρείται η επανεξέταση του παρελθόντος, μέσα από τη στιγμιαία αποτύπωση της εικόνας ως καταγραφής του φωτός, αφήνοντας τα ίχνη της να εξασθενούν μέσα στο χρόνο.

Διάρκεια έκθεσης: 6 Οκτωβρίου – 26 Νοεμβρίου 2011

Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα & Σάββατο, 10.00 – 15.00
Τρίτη – Παρασκευή, 10.00 – 20.००

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου