Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Μουσικής Kustendorf


Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Μουσικής, Kustendorf, ιδρυτής του οποίου είναι ο σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα διοργανώνεται, από αύριο έως τις 11 Ιανουαρίου, στο Ντρβένγκραντ, στη Μόκρα Γκόρα της Σερβίας, με επίσημο καλεσμένο τον Ιρανό δημιουργό, Αμπάς Κιαροστάμι.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στους μελλοντικούς κινηματογραφιστές και στους ήδη καταξιωμένους δημιουργούς.

Κατά την έναρξη του 4ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Kustendorf θα προβληθεί το δεύτερο επεισόδιο σειράς ντοκιμαντέρ, αφιερωμένου στον Τσέχο σκηνοθέτη και παιδαγωγό Οτακάρ Βάβρα. Το ντοκιμαντέρ, αποτελούμενο από 26 επεισόδια, παρουσιάζει τα πορτρέτα των πιο σημαντικών προσωπικοτήτων του τσεχοσλοβακικού κινηματογράφου του 1960, από την περίοδο του τσεχοσλοβακικού κινηματογραφικού θαύματος, γνωστού στην ιστορία του κινηματογράφου ως «τσεχοσλοβακικό νέο κύμα».

Ο Οτακάρ Βάβρα, ο οποίος το Φεβρουάριο γίνεται 100 ετών, θα είναι ειδικός προσκεκλημένος στο Φεστιβάλ Κούστεντορφ και θα προβληθούν οι ταινίες του «Romance for Cornet» του 1966 και «Μalleus Maleficarum» του 1969.

Μετά την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού της Σερβίας, Νεμπόισα Μπράντιτς θα ακολοθήσει η προβολή της σάτιρας «Τσεχικό όνειρο» των νέων δημιουργών Φιλίπ Ρεμούντα και Βιτ Κλούσακ .

Για τα βραβεία, Χρυσό, Αργυρό και Χάλκινο αυγό θα διαγωνιστούν 20 ταινίες από 13 χώρες, Βουλγαρία, Ιταλία, Λίβανο, ΠΓΔΜ, Πολωνία, Ρωσία, ΗΠΑ, Σλοβακία, Σερβία, Τουρκία, Κροατία, Ελβετία και Σουηδία.

Τις καλύτερες ταινίες θα βραβεύσει διεθνής κριτική επιτροπή στην οποία μετέχουν ο Βένσαν Μάραβαλ, παραγωγός και ένας από τους ιδρυτές της εταιρίας «Wild Bunch», o Ρίτσαρντ Μπρικ (παραγωγός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια) και ο καθηγητής Ίβα Ντράσκιτς Βιτσάνοβιτς.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ρετροσπεκτίβα μεγάλων δημιουργών» θα προβληθούν ταινίες του Αμπάς Κιαροστάμι, ο οποίος, ως προσκεκλημένος του Φεστιβάλ, θα συναντηθεί με νέους κινηματογραφιστές.

Στο πρόγραμμα «Σύγχρονες τάσεις» θα παρουσιαστούν ορισμένες από τις καλύτερες ταινίες του περσινού έτους. Μεταξύ άλλων, θα προβληθούν η ταινία «Έξοδος - Ψεύτης ήλιος 2» του γνωστού, βραβευμένου Ρώσου σκηνοθέτη Νικίτα Μιχάλκοφ, ο οποίος για δεύτερη φορά είναι καλεσμένος στο Φεστιβάλ, η νορβηγική ταινία «Troubled water» του Έρικ Πόπε και το ντοκιμαντέρ των Μάρτιν Σκορτσέζε και Κεντ Τζόουνς «Γράμμα στον Ηλία» για το μεγάλο σκηνοθέτη Ηλία Καζάν, καθώς και η καινούρια ταινία του Αμπάς Κιαροστάμι «Γνήσιο Αντίγραφο».

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, ως προσκεκλημένος του Φεστιβάλ, θα μιλήσει σε νέους δημιουργούς για τη μεξικανική επανάσταση και τις συνέπειες της 100 χρόνια μετά.

Την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ θα εγκαινιαστεί φωτογραφική έκθεση στην γκαλερί τέχνης του Ντρβένγκραντ του γνωστού Ιταλού κινηματογραφιστή και φωτογράφου, Αρτούρο Ζαβατίνι, με θέμα "Attimi di pausa de La Dolce Vita». Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν 20 φωτογραφίες από τα γυρίσματα της ταινίας «La Dolce Vita» του Φεντερίκο Φελίνι.

Το μουσικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει εμφανίσεις του συγκροτήματος από το Βελιγράδι «Beogradski sindikat», του συγκροτήματος Ngoma Africa Band από την Τανζανία, του νορβηγικού συγκροτήματος «Farmers Market» και του Andre Williams, θρύλου της σόουλ φανκ μουσικής από τις ΗΠΑ.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται στο "ξύλινο χωριό", Ντρβένγκραντ ή Kustendorf που έχτισε ο Εμίρ Κουστουρίτσα, 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου για τις ανάγκες της ταινίας του «Life is a miracle» (2004).
Πηγη:http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου