Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι... πάει Θεσσαλονίκη


«Λεονάρντο Ντα Βίντσι - Εφευρέτης και Επιστήμονας». Μια σπουδαία έκθεση, που περιοδεύει σε όλο τον κόσμο και την έχουν δει πάνω από 5 εκατ. επισκέπτες, κάνει στάση στη Θεσσαλονίκη και από την ερχόμενη Πέμπτη 27 Ιανουαρίου ως τις 5 Ιουνίου παρουσιάζεται στον πολυχώρο του ΜΥΛΟΥ.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν χειροποίητα αντίγραφα των γνωστών σχεδίων, σκαριφημάτων και επιστολών του Ντα Βίντσι, αλλά και να περιεργαστούν και να θέσουν σε λειτουργία τα 25 τρισδιάστατα μοντέλα που έχουν κατασκευαστεί από ειδικευμένους τεχνίτες, οι οποίοι ακολούθησαν κατά γράμμα τα σχέδια του καλλιτέχνη.

Ακόμη, θα μπορέσουν να γνωρίσουν σε βάθος την περίοδο της Αναγέννησης μέσα από τους 12 σταθμούς multimedia που θα λειτουργούν στον εκθεσιακό χώρο με κείμενα και 8.000 εικόνες.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις άξονες:
α) 118 σχέδια (αντίγραφα) που καλύπτουν τομείς όπως η ανατομία, η μηχανική, τα μαθηματικά, οι ιπτάμενες μηχανές, η χρονομετρία, η αρχιτεκτονική κ.ά.,
β) 25 τρισδιάστατα μοντέλα των εφευρέσεων του Ντα Βίντσι, φτιαγμένα από ξύλο και μέταλλο και
γ) 12 εγκαταστάσεις multimedia με ισάριθμες οθόνες αφής που καλύπτουν την περίοδο της Αναγέννησης, τη ζωή του Ντα Βίντσι, κ.ά.

Η έκθεση συμπληρώνεται από σημαντικό και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που συνδιαλέγεται απόλυτα με τα σχέδια και τα μοντέλα, προσφέροντας απαντήσεις και λύσεις στα ερωτηματικά και τις απορίες που αναγκαστικά θέτει ο θεατής μπροστά στο μεγαλείο της ιδιοφυΐας του Leonardo.

Έξι διαφορετικά διαδραστικά προγράμματα που λειτουργούν σε 12 οθόνες αφής, παρουσιάζουν την περίοδο της Αναγέννησης, επεξηγούν την κατάσταση του κόσμου, την οικονομική, εμπορική, κοινωνική, πολιτιστική ζωή, αλλά και το επιστημονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε και έδρασε ο Leonardo. Πρόκειται για μια σύγχρονη παρουσίαση, που πέρα από τον εντυπωσιακό αριθμό των 8.000 εικόνων που χρησιμοποιούνται, συμπληρώνεται με κατανοητά και επιστημονικά τεκμηριωμένα κείμενα.

Με προσιτό τρόπο ο επισκέπτης κάθε ηλικίας μπορεί να αναζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις μελέτες, τις επιστημονικές έρευνες και τις εφευρέσεις του Leonardo, παίζοντας κυριολεκτικά με τα τερματικά και τις οθόνες αφής, που συνοδεύουν κάθε ενότητα της έκθεσης.

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου