Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Η Διοχάντη στην 54η Μπιενάλε της Βενετίας


Η Διοχάντη επελέγη, παμψηφεί, από τη γνωμοδοτική επιτροπή για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 54η Μπιενάλε της Βενετίας (4 Ιουνίου - 25 Νοεμβρίου).

Η 66χρονη ζωγράφος και γλύπτρια, μετά την επιτυχία της και την αίσθηση που δημιούργησε η υποβλητική εγκατάστασή της «Ελευσίς 2010», στην Ελευσίνα, το περασμένο φθινόπωρο, βασισμένη «στην αναδημιουργία του περιβάλλοντος μέσα από τις σχέσεις χώρου - χρόνου», σύμφωνα με την ίδια, έχει πολλή δουλειά μπροστά της ώστε να προετοιμάσει το έργο, με το οποίο θα ανταποκριθεί στη θεματική της φετινής Μπιενάλε «ILLUMInazioni», που περιλαμβάνει τις έννοιες του φωτός και του έθνους, κατά την Ελβετίδα διευθύντρια της έκθεσης, Μπίτσε Κούριγκερ.

------------------------------------------------

Η Διοχάντη Λουμίδη γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα και σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών κοντά στο Γιάννη Μόραλη. Ακολούθησαν σπουδές χαρακτικής, ζωγραφικής, ενδυματολογίας και αρχιτεκτονικής στο Λονδίνο και τη Ρώμη ενώ παράλληλα η Διοχάντη παρακολούθησε και μαθήματα γραφικών τεχνών.

Η συνεχής δίψα της για γνώση την οδήγησε σε μια εικαστική δημιουργία που διακρίνεται για την ποικιλομορφία της. Εκμεταλλευόμενη των γνώσεών της στην αρχιτεκτονική, η Διοχάντη μελέτησε σε βάθος τη σχέση του χώρου και της γεωμετρικής δομής και γρήγορα μετακινήθηκε από τη δισδιάστατη ζωγραφική επιφάνεια στον τρισδιάστατο χώρο των εγκαταστάσεων και των κατασκευών.
Από το 1976, η Διοχάντη κατήργησε το τελάρο και χρησιμοποίησε τον εκθεσιακό χώρο με όλες τις προσφερόμενες δυνατότητές του. Το έργο της ατμοσφαιρικό και πρωτοποριακό, έχει εκτεθεί σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έργα της βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία της Ισπανίας, της Πολωνίας, της Σερβίας κ.α.
Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου