Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Οι «Μουσειακοί Χώροι» της Muriel Bordier στο Γαλλικό Ινστιτούτο


Οι «Μουσειακοί Χώροι» (Espaces Muséaux) της Muriel Bordier, έρχονται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών από τις 11 Οκωβρίου έως και τις 27 Νοεμβρίου 2010.

Μέσα από το έργο της η καλλιτέχνις αναπτύσσει ένα αισθητικό και προσωπικό προβληματισμό με επίκεντρο τη σύγχρονη τέχνη, τους πρωταγωνιστές και το κοινό της.

Ο μουσειακός χώρος, βασική έννοια για τους επαγγελματίες του χώρου της τέχνης, απασχολεί την Bordier και ως καλλιτέχνη και ως επισκέπτη.

Αυτοί οι τόποι τέχνης αποτελούν μια αποτύπωση του λευκού κύβου (White Cube).

Με υπερβατικό τρόπο αποκαλύπτει τα χαρακτηριστικά της ιδέας της καθαρής φόρμας και αναζητά μια αισθητικά αποστειρωμένη ατμόσφαιρα η οποία μέσα από το κενό και το φωτισμό μετατρέπεται σε εικόνα του πνεύματος, σε άυλο, εικονικό και ποιητικό χώρο.

Οι χώροι αυτοί χωρίς κλίμακα αποκτούν υπέρμετρες διαστάσεις μόλις προστίθενται οι μικροσκοπικοί θεατές. Η Bordier συνθέτει σκηνές που αντλεί από τους τύπους, τις πρακτικές και τα στερεότυπα της σύγχρονης τέχνης.

Οι σκηνοθεσίες της, παρουσιάζουν πρόσωπα και έργα, αναθεωρούν τη συμβατική αντίληψη του μουσείου σύγχρονης τέχνης, επαναπροσδιορίζοντας μ’ ένα τρόπο ενίοτε σαρκαστικό τις καλλιτεχνικές, σκηνογραφικές πρακτικές και τους όρους διάδρασης μεταξύ χώρου-θεατή-έργου

Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι απόψε, Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, στις 20:00.

Η Bordier τιμήθηκε φέτος για το «Μουσειακοί Χώροι» με το Arcimboldo, το οποίο θεσμοθετήθηκε το 1999 από το Σύλλογο Gens d’Images.

Πληροφορίες

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31, Τ: 210 3398600

Διάρκεια: 11 Οκτωβρίου - 27 Νοεμβρίου 2010

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου