Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Έκθεση του Μαρκ Χατζηπατέρα στο Βερολίνο


Γλυπτά και πίνακες του Μαρκ Χατζηπατέρα, που θεωρείται ένας από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες στην Αμερική και στην Ευρώπη, με έργα που γοητεύουν συλλέκτες και κοινό, παρουσιάζονται στο Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) του Βερολίνου, από τις 5 Οκτωβρίου έως τις 28 Ιανουαρίου του 2011.

Σε αυτήν την πρώτη του έκθεση στη Γερμανία, με τίτλο «Jongleur: Capitalizing the Capital», ο Μαρκ Χατζηπατέρας, παρουσιάζει μια επιλογή γλυπτών του, καθώς και έργα σε χαρτί. Την έκθεση επιμελήθηκε η Maia Gianakos, η οποία εκπόνησε και τον κατάλογο της παρουσίασης.

«Ο Μαρκ Χατζηπατέρας δουλεύει κυρίως με αντιθέσεις και αντιφάσεις και το έργο του βρίσκεται στο σημείο τομής μεταξύ της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της φωτογραφίας», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΕΙΠ Βερολίνου. «Το έργο του αποτελείται από ντανταϊστικά κάστρα από άμμο, μινιμαλιστικές κεραμικές πόλεις, ανθρωποειδή και άλλες απόπειρες αναπαράστασης του σύγχρονου και ενός φαντασιακού πολιτισμού».

Γόνος μιας από τις μεγαλύτερες χιώτικες οικογένειες της ελληνικής ναυτιλίας, με ατμόπλοια από το 1905, ο Μαρκ Χατζηπατέρας γεννήθηκε το 1953 στο Λονδίνο, όπου σπούδασε στο «Hammersmith School of Art» και στο «Central St. Martins College», και στη συνέχεια στο «John Moores School of Arts», στο Λίβερπουλ.

Από το 1982 έως το 2002, όταν εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, έζησε με τη σύζυγό του, σκηνοθέτιδα Βάλερι Κοντάτος και τα δύο τους παιδιά στη Νέα Υόρκη. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο εντυπωσιακός σταθμός της 28ης οδού στο Μανχάταν της γραμμής Broadway, έχει διακοσμηθεί από τον Μαρκ Χατζηπατέρα.

Έργα του έχουν παρουσιασθεί σε περισσότερες από 90 ομαδικές και σε 22 ατομικές εκθέσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου και στην Ελλάδα, ενώ φιγουράρουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, μεταξύ αυτών στο Metropolitan Museum of Art.
Πηγή:http://culture.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου