Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

Έκθεση ζωγραφικής Κων/νου Κερεστετζή


Το Σάββατο 30 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Κερεστετζή στο μεγάλο εικαστικό γεγονός της Κωνσταντινούπολης, «Τuyap Istanbul Art Fair», στην Αίθουσα Τέχνης Γαβράς. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2010. Ο καλλιτέχνης εγκαταστάθηκε στο Φανάρι μετά τη δεύτερή του επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Το Φανάρι είναι μια γειτονιά, που φέρει ανεξίτηλες τις ιστορικές μνήμες και τις ενθυμήσεις των Ελλήνων χωρίς όμως να αποπνέει πια την αστική αίγλη που διέθετε τον 19ο αιώνα. Σήμερα, ωστόσο, βιώνει εκεί κανείς μια πιο ταπεινή, απλή καθημερινότητα. Αυτή επέλεξε ο Κωνσταντίνος να απεικονίσει στα έργα του, να στήσει το καβαλέτο του απέναντί της, στους δρόμους, και να την αποτυπώσει με ειλικρίνεια και αμεσότητα.

Ο Κ. Κερεστετζής ενσωματώθηκε στη ζωή της κοινότητας την οποία απεικόνισε. Υπήρξε για τους κατοίκους ο ζωγράφος που έστηνε το καβαλέτο του στο Φανάρι, έζησε ανάμεσα στους ανθρώπους που ζωγράφισε, έμεινε στα σπίτια που εικόνισε, περιδιάβηκε τους δρόμους που αποτύπωσε. Αυτή του η επιλογή προίκισε τα έργα με μια εξαιρετική ευαισθησία και ειλικρίνεια.


Το φως και το χρώμα, επιπλέον, απασχολούν πάντα το ζωγράφο. Σε αυτά του τα έργα, μάλιστα, τα χρώματα παίρνουν μια βαθιά ανατολίτικη απόχρωση. Σφύζουν από ζωντάνια και ένταση, καθώς αποδίδουν τη σπάνια όψη της γειτονιάς του Φαναριού, φιλτραρισμένη από το βλέμμα του δημιουργού. Κάθε πινελιά, κάθε απόχρωση εγγράφει στον καμβά μια πτυχή της καθημερινότητας, μια στιγμή της ημέρας, έναν εικαστικό προβληματισμό, όλα συνδεδεμένα σε ένα συγκροτημένο, ολοκληρωμένο σύνολο.

Πηγή:http://news.ert.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου