Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Λουλούδια τέρατα ενός άλλου χωροχρόνου


Η Αίθουσα Τέχνης «Έκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου» εγκαινιάζει την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012, ατομική έκθεση φωτογραφίας της Αγγελικής Δεκουλάκου με τίτλο «Χρωμογραφία II».
Στην έκθεση θα παρουσιαστεί η δεύτερη φωτογραφική ενότητα, συνέχεια της πρώτης, η οποία παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 2008. Σ' αυτήν τη σειρά, το θέμα που απεικονίζεται δεν είναι πια ανθρώπινες φιγούρες, οι οποίες μετατρέπονται σε φαντάσματα αλλά νεκρές φύσεις, συνθέσεις με λουλούδια, που μετατρέπονται σετέρατα ενός άλλου χώρο-χρόνου.
Οι δυνατές χρωματικές γκάμες των θεμάτων και ο χαμηλός φωτισμός τους, καθορίζουν αποκλειστικά την ένταση και τον τρόπο ανάμειξης των χρωμάτων. Κουνώντας τη φωτογραφική μηχανή κατά τη λήψη της φωτογραφίας, η καλλιτέχνις επεμβαίνει στο εικαστικό αποτέλεσμα. Πρόθεσή της είναι να διαλυθεί το περίγραμμα της κάθε μορφής και ν' αναμειχθούν τα χρώματα μεταξύ τους.
Με δικά της λόγια: «Η Χρωμογραφία προέκυψε σε μια φάση της ζωής μου που είχα πάρει άλλες κατευθύνσεις και προσωρινά εγκατέλειπα τη ζωγραφική. Αντί για το πινέλο, χρησιμοποίησα το φωτογραφικό φακό μ' έναν προσωπικό τρόπο κι έπλασα ένα δικό μου στυλ, μια ζωγραφική-φωτογραφία». Εάν «φωτογραφία» σημαίνει «γραφή με φως», τότε σημαίνει επίσης «γραφή με χρώμα», αφού ..το φως είναι χρώμα.


Λουλούδια τέρατα ενός άλλου χωροχρόνου
Οι συνθέσεις της Αγγελικής Δεκουλάκου είναι άλλοτε οριακά μονοχρωματικές, άλλοτε με πολύ ζωντανά χρώματα ή με βαθιές σκοτεινές αποχρώσεις. Ο σχεδιασμός της φωτογραφικής παρουσίασης στο συγκεκριμένο χώρο της γκαλερί «Έκφραση», δημιουργεί ένα ιδιαίτερο εκθεσιακό αποτέλεσμα. Στον ισόγειο και υπόγειο χώρο, θα παρουσιαστούν 30 φωτογραφίες διαστάσεων έως 50x70 εκ.
Λουλούδια τέρατα ενός άλλου χωροχρόνου
Σημαντικό ρόλο στην έκθεση παίζουν και οι σύγχρονες φωτογραφικές εκδοχές εκτύπωσης, όπως ένα τεράστιο αφαιρετικό πορτρέτο-λουλούδι, το οποίο θα καλύψει έναν ολόκληρο τοίχο, αλλά και 77 μικρές φωτογραφίες (15x20 εκ.), που θα εκτεθούν όλες μαζί και θα αποτελούν ένα και πολλά αυτόνομα έργα. Τέλος, συνθέσεις με φωτογραφίες-κουτιά, οι οποίες θα φωτίζονται εσωτερικά, θα προβάλλονται κυρίως το βράδυ, απ' έξω, από τα δύο μεγάλα παράθυρα της γκαλερί.
«Μ' αυτές τις φωτογραφικές σειρές της Χρωμογραφίας θέλω να παρουσιάσω έναν δικό μου κόσμο, να καλλιεργήσω την οπτική συγκίνηση της στιγμής καθώς το ανακλώμενο έγχρωμο φως λούζει μια φιγούρα, μέσα από μια ζωγραφική θολότητα πολύ σχετική με τη «φωτογραφική ζωγραφική» του Gerhard Richter, ο οποίος άλλαξε τις παραδοσιακές αντιλήψεις για τη ζωγραφική», συμπληρώνει η εικαστικός.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΕΚΟΥΛΑΚΟΥ
 «ΧΡΩΜΟΓΡΑΦΙΑ II»
Αίθουσα Τέχνης «Έκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου»
Βαλαωρίτου 9α Αθήνα, Τηλ. 210-3607598,
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 19.30
Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012 έως Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη–Παρασκευή 11.00–14.00, 18.00–21.00, Σάββατο: 11.00–15.00.
Κυριακή και Δευτέρα κλειστά. Website: www.ekfrasi-art.gr
Πηγή: http://www.e-go.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου