Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

«Η αρπαγή της Ευρώπης» στην Κρήτη

Μήνυμα ενότητας των λαών στέλνει από την Κρήτη στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο το ορειχάλκινο μνημείο «Η αρπαγή της Ευρώπης» του Κρητικού σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου.

 

Μήνυμα ενότητας των λαών στέλνει από την Κρήτη στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο το ορειχάλκινο μνημείο «Η αρπαγή της Ευρώπης» του Κρητικού σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου.
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, ύψους και πλάτους τεσσάρων μέτρων, έγιναν στο λιμάνι του Αγ. Νικολάου Λασιθίου.
Ο δημιουργός του έργου, Νίκος Κούνδουρος, τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της πόλης του Αγίου Νικολάου. «Ο συμπατριώτης μας Νίκος Κούνδουρος είναι άξιος πρεσβευτής της περιοχής μας, της Κρήτης και της χώρας μας και εμείς αναγνωρίζουμε και τιμούμε το έργο και την προσφορά του στην τέχνη και στον τόπο», τόνισε ο δήμαρχος Αγ. Νικολάου, Δημήτρης Κουμενάκης, πρόσθεσε ότι το μνημείο αποτελεί «σήμα κατατεθέν» στην ανατολική πλευρά του λιμανιού και ευχαρίστησε τους συντελεστές του έργου, των εκδηλώσεων, την Περιφέρεια Κρήτης, τα υπουργεία Εσωτερικών-Πολιτισμού, τον πολιτιστικό οργανισμό Δήμου Αγ. Νικολάου, αλλά και τον μεγάλο χορηγό για την κατασκευή του μνημείου, την οικογένεια Βαρδινογιάννη.
«Ρίζες»
«Η Ευρώπη δεν πρέπει να ξεχνά και πρέπει να θυμάται πάντα πού είναι οι ρίζες της. Είμαστε όλοι εδώ σε ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός με ευρύτερη σημασία, αφού, ως γνωστόν, το άγαλμα συμβολίζει την ονοματοδοσία της Ευρώπης από τον ελληνικό και ιδιαίτερα τον κρητικό-μινωικό πολιτισμό», επεσήμανε ο Νίκος Κούνδουρος.
Το μνημείο «Η αρπαγή της Ευρώπης» έχει ως στόχο, όπως είπε ο Νίκος Κούνδουρος, «να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας, ειρήνης, αλληλεγγύης, ισότητας των λαών, ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες που βιώνει όλη η Ευρώπη». Το μνημείο κατασκευάστηκε από τους Κρητικούς καλλιτέχνες Παντεζή και Σωτηριάδη.




 Μ. ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ
Πηγή: http://www.ethnos.gr

2 σχόλια: