Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012

Grammosoma | Αριστομένης Κατσούλας

"Grammosoma"
Αριστομένης Κατσούλας | ατομική έκθεση ζωγραφικής

Επιμέλεια έκθεσης: Στέλλα Μουζακιώτου

Εγκαίνια: Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012, 20:00
Διάρκεια: 24 Οκτωβρίου - 17 Νοεμβρίου 2012

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Αριστομένη Κατσούλα με τίτλο "Grammosoma". Ο Αριστομένης Κατσούλας γεννήθηκε το 1955 στον Πύργο Τριφυλίας, Μεσσηνίας όπου και έζησε έως το 1968 από όπου μετακομίζει για μόνιμη κατοικία στην Αθήνα. Το 1972 εγγράφεται στο εργαστήριο Τέχνης Ε. ΒΑΚΑΛΟ και αποφοιτεί το 1976 οπότε και φεύγει για Ιταλία, που γράφεται στην Aκαδημία Καλλών Τεχνών της Perugia (ACCADEMIA DI BELLE ARTI PIETRO VANUCCI), στα τμήματα της ζωγραφικής – χαρακτικής - φωτογραφίας, παρακολουθεί επίσης για δύο χρόνια το τμήμα γλυπτικής. Από το 1979 ζωγραφίζει και κατασκευάζει συμμετέχοντας σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποφοιτεί το 1980 και επαναπατρίζεται. Μετά την στρατιωτική του θητεία διορίζεται ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το 1986 όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα (2012). Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο ίδιος γράφει για τη δουλειά του:
"Θα χρησιμοποιήσω μία φράση της κας Μουζακιώτη από το κείμενό της για την τελευταία μου δουλεία, όπου λέει "Η Ζωγραφική του δεν είναι μια απλή εφαρμογή χρωμάτων πάνω σε μία επίπεδη επιφάνεια, αλλά ένα συντελούμενο δράμα, μία επεισοδιακή αφήγηση, μια καθαρή χειρονομιακή πράξη".
H αγωνία μου μπροστά στο τελάρο μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο είναι να μπορέσω να εκφράσω τα συναισθήματά μου μ΄ ένα δικό μου τρόπο (γραμμή, χρώμα, φόρμα). Η υπερβολή πολλές φορές είναι έντονη. Κατανοητό; Πρέπει να προκαλέσω το ενδιαφέρον του θεατή, να τον εντάξω στο έργο και στον τρόπο σκέψης μου. Μου αρέσει η πρόκληση μέσα από τη χειρονομία. Πολλές φορές με τον αυθορμητισμό και τον αυτοματισμό αναλογίζομαι τι κάνω; Στο τέλος μετά την κοπιαστική μέρα μπροστά στο έργο αρκετές φορές ευτυχής, φεύγω. Ίσως κάτι βγήκε και σήμερα, αναλογίζομαι. Την άλλη μέρα, συνήθως, με τρελαίνει το αποτέλεσμα! Άντε πάλι από την αρχή. Αυτό μπορεί να συνεχίζεται για πόσο καιρό; Εξαρτάται. Ικανοποίηση στο τέλος για το αποτέλεσμα; (πολλά έργα ξαναδουλεύτηκαν ακόμα και μετά από πολλούς μήνες). Ευτυχία, πληρότητα.
Είμαι σίγουρος."

Η Στέλλα Μουζακιώτου, Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και επιμελήτρια εκθέσεων γράφει μεταξύ άλλων:
"...Μέσα από αυτήν την προσέγγιση ο εικαστικός Αριστομένης Κατσούλας εγκαθιστά στην τέχνη τη μαγεία της συγκέντρωσης στοιχείων και πολιτισμών διαφορετικών χρονικών περιόδων και του συγκερασμού τους σε ένα υποδειγματικό πεδίο συνύπαρξης και συν-λειτουργίας. Κάθε δυσκολία τον τραβά σαν μαγνήτης συνειδητοποιώντας ότι η τέχνη δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από την ιδεολογία. H ζωγραφική του δεν είναι μια απλή εφαρμογή χρωμάτων πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια, αλλά ένα συντελούμενο δράμα, μια επεισοδιακή αφήγηση, μια καθαρή χειρονομιακή πράξη. Τα θέματά του λειτουργούν ως συγκινησιακά στοιχεία που προσδίνουν στο έργο τη δική του δυναμική, λειτουργώντας διεγερτικά στην ευαισθησία του θεατή. Διαφαίνεται η δημιουργία μιας πυκνής εικαστικής σημειολογίας λαβυρίνθων με ενεργή συμμετοχή του θεατή στη δόμηση και την αποδόμηση του έργου. Πρόκειται για έναν έντονο δεσμό ανάμεσα στον καλλιτεχνικό πειραματισμό και την κοινωνική απελευθέρωση που δεν έχει διαρραγεί από την εμπορευματοποίηση..."

Εγκαίνια Έκθεσης: Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012, 20:00
Διάρκεια Έκθεσης: 24 Οκτωβρίου - 17 Νοεμβρίου 2012

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 - 14.30 & 17.30 - 20.30
Τετάρτη, Σάββατο: 11.00 - 16.00
Κυριακή, Δευτέρα: κλειστά

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18 www.technohoros.org
info@technohoros.org
Πηγή:http://www.technohoros.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου