Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Αναδρομική έκθεση - αφιέρωμα στον γλύπτη Κώστα Κουλεντιανό

Στοχεύοντας όχι μόνο στην παρουσίαση, αλλά και στην επαναδιαπραγμάτευση του συνολικού έργου του αείμνηστου σπουδαίου γλύπτη Κώστα Κουλεντιανού, το Μουσείο Μπενάκη πραγματοποιεί μία μεγάλη αναδρομική έκθεση για «τον τελευταίο ακροβάτη του μοντερνισμού».

Με ιστορική και διερευνητική προσέγγιση
Αναδεικνύοντας τον ιστορικό ρόλο της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Κώστα Κουλεντιανού στην Ελλάδα και διεθνώς, αφού η παρουσία του στο Παρίσι υπήρξε καταλυτική για τη σύγχρονη γλυπτική, η έκθεση περιλαμβάνει 120 έργα, τα οποία αντιπροσωπεύουν όλες τις δημιουργικές του περιόδους, από τα πρώτα σπουδαστικά έργα της δεκαετίας του 1940, όταν ακόμα δούλευε σε πηλό, έως τα σιδερένια μνημειακά έργα των τελευταίων δεκαετιών της ζωής του.
Η έκθεση -με επιμελητή τον ιστορικό τέχνης Ντένη Ζαχαρόπουλο- και η συνοδευτική της έκδοση θα επιχειρήσουν να φωτίσουν θεμελιώδη θέματα, όπως η ποικιλία των υλικών και η πλαστική άνεση, με την οποία τα χρησιμοποιούσε, η ενασχόλησή του με την ανθρώπινη μορφή, ο συνδυασμός επιπέδων σε έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων και η συνέπεια της πορείας του προς την απόλυτη απλότητα.
«Χωροταξική» γλυπτική

Ο Κώστας Κουλεντιανός γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1918, και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στην Academie de la Grande Chaumiere, στο εργαστήριο του Ossip Zadkine, στο Παρίσι. Η γνωριμία του με τον Henri Laurens υπήρξε καθοριστική, επηρεάζοντας πολλά από τα έργα του. Το 1962, πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Παρίσι και, ταυτόχρονα, άρχισε να συνομιλεί με αρχιτέκτονες για την ένταξη της γλυπτικής στην αρχιτεκτονική, σε δημόσιους και ανοιχτούς χώρους. Ο ίδιος ανέφερε για το έργο του: «Χρησιμοποιώ ως υλικό, κυρίως, το σίδερο, όλο και πιο σκληρό, πιο βαρύ, πιο δύσκολο να το δουλέψεις. Προσπαθώ ταυτόχρονα να του αφαιρέσω το ακατέργαστο βάρος του και να του δώσω μια άλλη κίνηση. Το βασικό μου πρόβλημα είναι ο χώρος, το φως και ο όγκος. Το πώς το εκάστοτε έργο μου θα μπορέσει να τοποθετηθεί στον χώρο και να δεχτεί το φως, ώστε να αποκτήσει σημασία. Προσπαθώ μέσα από τις φόρμες μου να διανοίξω τον χώρο, κάνοντας τρύπες, ώστε να μπορέσει να περάσει το φως, για να μπει ο χώρος μέσα στο αντικείμενο, το οποίο με τη σειρά του μπαίνει μέσα στον χώρο».
Πληροφορίες
Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου - Αθήνα, τηλ.: 210 3453111. Διάρκεια έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου 2012 - 5 Ιανουαρίου 2013. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Κυριακή: 10:00 - 18:00, Παρασκευή και Σάββατο: 10:00 - 22:00.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου