Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ο Μάκης Βαρλάμης σκιαγραφεί τον δικό του Θεοδωράκη


Ένας νέος δρόμος καλλιτεχνικής έκφρασης ανοίγει μέσα από την έκθεση του Μάκη Βαρλάμη με τίτλο «Αξιον Εστί ο Μίκης Θεοδωράκης» που εγκαινιάζεται σήμερα, στις 7.00 το απόγευμα, στο Εκθεσιακό Κέντρο Λαμίας. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πολυθέαμα το οποίο στηρίζεται στη δημιουργική συνύπαρξη της ζωγραφικής και της μουσικής, περνώντας ιδανικά και με συμβολικό τρόπο το μήνυμα πως στις δύσκολες στιγμές οι Ελληνες ενώνονται σαν μια γροθιά και μεγαλουργούν.
Ο διεθνούς φήμης Ελληνας αρχιτέκτονας και ζωγράφος, καθηγητής Μάκης Βαρλάμης, σκιαγραφεί τον δικό του Μίκη Θεοδωράκη μέσα από μια μεγάλη εικαστική συλλογή η οποία είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του κορυφαίου Ελληνα συνθέτη.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο, θα παρουσιαστεί, για πρώτη φορά, η οπτική εκδοχή του ορατορίου του Μίκη Θεοδωράκη «Κατά Σαδδουκαίων» σε ποίηση Μιχάλη Κατσαρού. Πρόκειται για σειρά από φιλμ που δημιούργησε ο Μάκης Βαρλάμης στα οποία παρουσιάζονται τα μουσικά έργα του κορυφαίου συνθέτη από εικόνες, καθιστώντας τα πιο προσιτά στο μέσο κοινό που δεν διαθέτει ειδική μουσική παιδεία.
Αναφερόμενος στην πρωτοποριακή αυτή παρουσίαση ο ίδιος ο Βαρλάμης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο ακροατής-θεατής ζει αυτήν τη δραματική συμπαντική συνεργασία δύο μεγάλων εμπνεύσεων. Η εικόνα δρα εφόσον συντελείται η μουσική συμφωνία. Παρόλο που δεν μπορεί να ξέρει πού θα καταλήξει η εικόνα, επιτρέπει στην ακοή του να οδηγείται και να απολαμβάνει και να συνειδητοποιεί τη μουσική σύνθεση...»
Ο Μάκης Βαρλάμης σκιαγραφεί τον δικό του Θεοδωράκη
Και ο Μίκης Θεοδωράκης όμως δηλώνει ιδιαίτερα συγκινημένος, αλλά και ενθουσιασμένος, από το αποτέλεσμα της ιδιαίτερης αυτής έκθεσης. «Τον Μάκη Βαρλάμη τον θαύμαζα, όπως όλοι μας, χωρίς ποτέ να φανταστώ ότι θα 'ρχόταν μια μέρα που όχι μόνον θα γνώριζε κι εκείνος το έργο μου, αλλά θα το εκτιμούσε και θα το αγαπούσε και μάλιστα με τόσο δημιουργικό και εμπνευσμένο τρόπο, που με άφησε... άφωνο και περιπεπλεγμένο» σημειώνει ο συνθέτης και συμπληρώνει με νόημα: «Κι αν κάθε τόσο, όπως και σήμερα, μας σκεπάζουν μαύρα σύννεφα, η ομορφιά και η τέχνη, όπως και ο αληθινός μας χαρακτήρας και η δική μας σκέψη και θέληση μένουν άθικτα. Μένουν αθάνατα. Γιατί μας προστατεύει ο άνεμος της δικής μας ιστορίας... και το φως, το μοναδικό στον κόσμο φως της Ελλάδας, θα εξακολουθεί να λούζει τα σώματα και τις καρδιές μας...».
Ο Μάκης Βαρλάμης αποφάσισε να παρουσιάσει την έκθεση στη Λαμία για συναισθηματικούς λόγους, καθώς ο πατέρας του είχε καταγωγή από τη Φθιώτιδα.
Αναστασία Κουκά


Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου