Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012

«Ο Διχοτομημένος Ιππότης» του Χρήστου Αθανασιάδη

Την ατομική του έκθεση παρουσιάζει ο καλλιτέχνης Χρήστος Αθανασιάδης το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι στην γκαλερί a.antonopoulou.art.

Η καινούργια δουλειά του Χρήστου Αθανασιάδη αναφέρεται στο Διήγημα του Ιταλο Καλβίνο «Ο διχοτομημένος υποκόμης».
Ο Καλβίνο μέσα από την ιστορία του, περιγράφοντας τα δύο μισά του υποκόμη, όπου το καθένα έχει την δική του ζωή δημιουργεί ένα μισό κομμάτι, το κακό και ένα άλλο μισό, το καλό.
Πρόκειται για την πάλη του καλού με το κακό μέσα σε ένα ομιχλώδες και σχεδόν επινοημένο ιστορικό πλαίσιο που τελικά δεν αφήνει νικητή. Στο τέλος ο ιππότης «Ξαναγινε ακέραιος άνθρωπος, ούτε καλός ούτε κακός, ένα μείγμα κακίας και καλοσύνης, δηλαδή, φαινομενικά όχι ανόμοιος μ' εκείνον που είχε διχοτομηθεί».Με επιτοίχια έργα ο Αθανασιάδης φτιάχνει την δική του ιστορία εμπνεόμενος από τον Καλβίνο. Με αναφορές στον Καρπάτσιο και στον Τζιοβάννι Μπελλίνι δημιουργεί και αυτός ένα σαθρό ιστορικό πλαίσιο και πάνω σ' αυτό κινείται η ιστορία του.
Η Ατμόσφαιρα κομματιάζεται και τέμνεται δημιουργώντας συνεχείς παράλληλους κόσμους. Το καλό, το κακό, η ιστορία, η ζωγραφική εικονογραφία, οι χρωματικές ώχρες και τα δυνατά κόκκινα εμπλέκονται δημιουργώντας μια σύνθετα ιστορική ατμόσφαιρα. Το ζωγραφικό περιβάλλον δονείται και αυτοκαταστρέφεται δείχνοντας δύο ή και τρεις κόσμους μαζί.
Ο Αθανασιάδης δείχνει το ιππότη να τέμνεται, να πορεύεται, να ενώνεται μαζί με τη φύση φτιάχνοντας ένα διάλογο του καλού και κακού.
Είναι ίσως η διχοτόμηση του σημερινού ανθρώπου που ο Μαρξ τον αποκάλεσε αλλοτριωμένο και ο Φρόυντ καταπιεσμένο;

O σημερινός άνθρωπος ατελής, εχθρός του εαυτού του, εχθρός της φύσης δημιουργεί ο ίδιος ένα περιβάλλον πολέμου και εμπλέκεται σ' αυτό. Ο διχοτομημένος ιππότης του Αθανασιάδη δηλώνει ίσως την παύση της πάλης των δύο μισών. Δηλώνει τον ολοκληρωμένο άνθρωπο που θα νοιώσει μέρος της φύσης και του περιβάλλοντος του και θα νοιώσει το φως της ψυχής του.
Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 10 Νοεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι ( 12-4)
Διάρκεια έκθεσης: 10 Νοεμβρίου 2012 – 8 Δεκεμβρίου 2012
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή 2-8 Σάββατο 12-4

www.aaart.gr

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου