Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Αυγουστιάτικη βόλτα υπό το φως της πανσελήνου


Εκατόν είκοσι μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα ανοίξουν για το κοινό το βράδυ της αυγουστιάτικης πανσελήνου την Παρασκευή 31 του μήνα.
Το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού δίνει και φέτος στο κοινό την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τα αρχαία, κάτω από το μαγικό σεληνόφως।
Η μεγάλη ανταπόκριση που γνωρίζει σταθερά ο θεσμός τα τελευταία χρόνια, οδήγησε τους αρμοδίους να ανοίξουν ακόμα περισσότερα μνημεία με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, αυξάνοντας τον αριθμό τους σε 120 από 80 που ήταν πέρυσι.
Σε 85 από αυτά θα πραγματοποιηθεί σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις και προβολή κινηματογραφικών ταινιών, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.
Από τον κατάλογο εξαιρείται και φέτος η Ακρόπολη των Αθηνών. Ωστόσο. θα είναι ωστόσο ανοιχτό το Μουσείο της Ακρόπολης, που θα γιορτάσει την Πανσέληνο με ρομαντικές μελωδίες για το φεγγάρι από το Μουσικό Σχολείο Βόλου, στον προαύλιο χώρο του στις 9:30 μ.μ.

Το Νομισματικό Μουσείο επέλεξε να λάβει μέρος σε αυτή την καλοκαιρινή γιορτή με τη μουσική εκδήλωση «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι». Η Αναστασία Μουτσάτσου θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια με τη συνοδεία του Ανδρέα Βουδούρη στο πιάνο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Οι εκθεσιακοί χώροι του Νομισματικού Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό έως τις 8.30 μ.μ. Οργανωμένες ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 6.30 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ.

Στην Αθήνα θα είναι επίσης ανοιχτή η Ρωμαϊκή Αγορά, όπου θα δώσει συναυλία με τραγούδια Ελλήνων συνθετών η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων. Στο Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1) θα προβληθεί η ταινία του Φίλιππου Κουτσαφτή «Η αγέλαστος πέτρα» στις 8.30 μ.μ.

Στον Αρχαιολογικό χώρο Σουνίου (εκτός περίφραξης χώρου, περιοχή Τουριστικού Περιπτέρου) θα δοθεί συναυλία με τις Τάνια Τσανακλίδου και Ελένη Τσαλιγοπούλου σε τραγούδια του Γιώργου Ανδρέου. Στο Αμφιαράειο θα γίνει μουσική εκδήλωση, σε συνεργασία με τον Δήμο Ωρωπού. Στον Αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας (Μεγάλα Προπύλαια) εκδήλωση με τους Μάρθα Φριτζήλα και Τάκη Φαραζή σε συνεργασία με τον Δήμο Ελευσίνας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων και η Κρήνη Θεαγένους θα είναι ανοικτά για το κοινό.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ξεχωρίζουν η εκδήλωση που ετοίμασε το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας με τίτλο «Οι ποιητές μας κάτω απ' την πανσέληνο του Αυγούστου» στο παλαιό φρούριο Κέρκυρας. Η συναυλία της Μαρίζας Κωχ στο Ακρωτήρι Σαντορίνης। «Η σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου που θα ακουστεί σε νησιά του Νότιου Αιγαίου (Αμοργός, Ανδρος, Κέα, Μήλος, Σαντορίνη Μύκονος, Σάμος κ.ά.).

Πηγή:http://www.e-go.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου