Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

«Το αγκάθι της ομορφιάς»


Δέσποινα Μεϊμάρογλου - Ελένη Λύρα

Εγκαίνια: 21 Σεπτεμβρίου 2012, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 21 Σεπτεμβρίου – 19 Οκτωβρίου, 2012


To Beton7 Gallery παρουσιάζει την έκθεση της Δέσποινας Μειμαρόγλου και Ελένης Λύρα με τίτλο «Το αγκάθι της ομορφιάς» σε επιμέλεια Αποστόλη Αρτινού.

Στο έργο της Ελένης Λύρα παρίστανται οι πνοές μιας σιωπής, της σιωπής των αγγέλων. Οι «Αρχάγγελοι» της Λύρα (1998), είναι ομοιώσεις που αν και αναπαρίστανται δεν εκκοσμικεύονται, μένουν, καθηλωμένοι μόνο, σ’ αυτό το κατακλυσμιαίο που τους εισάγει. Η ενσάρκωση τους γίνεται έτσι φορέας ενός απόκοσμου κάλλους, η δυνατότητα μιας καταγωγικής επιστροφής του κόσμου, σ’ αυτό που δεν είναι κόσμος αλλά εικόνα του κόσμου, η γενέθλια εικόνα της ομορφιάς. Μια ομορφιά όμως που τανίζεται στην εκστατική της απορία, στην κοσμική αδιαθεσία της.

Οι άγγελοι έτσι αν και αναπαρίστανται δεν παρίστανται, μένουν δεσμώτες αυτού του κάλλους, φαντασματικές υποστάσεις, παράσιτα, σκιές. Καθίστανται έτσι συμβαντικές υπάρξεις, μορφές που αντιστρέφουν τη γλώσσα, στον ορίζοντα της αδύνατης πάντα γλώσσας, αυτής της δυνατής σιωπής του άλλου.

Σε αντίθεση με την παραπάνω εικονοποιία οι άγγελοι της Δέσποινας Μεϊμάρογλου δεν έλκουν την καταγωγή τους από τη σαγήνη των ουρανών αλλά από την άβυσσο των media. Δεν είναι άγγελοι του θείου πάθους αλλά άγγελοι του κακού, άγγελοι θύματα του κακού. Οι έκπτωτοι άγγελοι της Μεϊμάργλου εκθέτουν την αμφισημία του κοινωνικού τους περιεχομένου, μετεωρίζονται σ’ αυτό το μεταίχμιο μεταξύ του συμβολικού και του πραγματικού τους πεδίου, στη βιαιότητα της αναπαραστατικής τους κλίμακας.

Είναι άγγελοι που εξέπεσαν απ’ την ανιστορική τους θέση στο ρου της ιστορίας, συν-κινούμενοι αυτή τη φορά απ’ την τροπή των πραγμάτων. Και είναι γι αυτό που απώλεσαν και την αγγελική τους ομορφιά, ανοικτές, αιμάσσουσες πληγές τώρα, ακυρωμένες υπάρξεις, αποκομμένες από τον ουράνιο βιόκοσμο τους.

Αποστόλης Αρτινός

Beton 7
Πύδνας 7, Βοτανικός - Αθήνα 11855
(στάση μετρό ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ)
τηλ. 0030 210 7512625
www.beton7.com – info@beton7.com
καθημερινές 14.30-20.30, Σάββατο 14.00-18.00

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης
Πηγή:http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου