Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Ελληνικό «Κοινό Έδαφος» στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας


Το ελληνικό περίπτερο της 13ης Διεθνούς Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας εγκαινιάζεται σήμερα, δείχνοντας στους ξένους επισκέπτες ένα «θετικό» πρόσωπο της Αθήνας και ένα δυναμικό νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, που αναπτύσσουν τις ιδέες τους στην έκθεση «Made in Athens», σε επιμέλεια Πάνου Δραγώνα και Aννας Σκιαδά.

Στους δαιδαλώδεις κήπους Giardini της Βενετίας και στα περίπτερα της Διεθνούς Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής - που είναι μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις στον κόσμο, συγκεντρώνονται ονόματα της αρχιτεκτονικής, νέοι, διεθνείς αρχιτέκτονες και δημιουργικές ομάδες, που ανταλλάσσουν ιδέες γύρω από το θέμα «Common Ground» (Κοινό Έδαφος), το οποίο όρισε φέτος ο διευθυντής της Μπιενάλε, ο Αγγλος αρχιτέκτονας, Ντέηβιντ Τσίπερφιλντ.


Το «Κοινό Έδαφος» της ελληνικής συμμετοχής εκφράζεται μέσα από ένα τρισδιάστατο μωσαϊκό απ' όπου προβάλλουν ο ιδιωτικός και ο δημόσιος χώρος της ελληνικής πρωτεύουσας, με σήμα κατατεθέν από τη μια, τις αναρίθμητες ανώνυμες πολυκατοικίες και από την άλλη, τους δημόσιους χώρους μιας πόλης σε κρίση, όπου το συλλογικό «έξω» εισβάλει στο ατομικό «μέσα».

Από την έκθεση «Made in Athens» δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι νέες απόπειρες ανάκτησης και επανοικειοποίησης του δημόσιου χώρου της Αθήνας, με την άμεση συμμετοχή των πολιτών. Για παράδειγμα, παρουσιάζεται το αυτοδιαχειρζόμενο πάρκο των οδών Ναβαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής - πρώην παρκινγκ που κατέλαβαν οι κάτοικοι των Εξαρχείων και μετέτρεψαν σε χώρο πρασίνου και συνάντησης.

Στο ενδιαφέρον ελληνικό περίπτερο, τις αρχιτεκτονικές ιδέες συμπληρώνουν τα εικαστικά μέσα, όπως οι δύο φανταστικές ιστορίες του Ανδρέα Αγγελιδάκη, που αφηγούνται την οικονομική κρίση μέσα από τις ιστορίες δύο κτηρίων: το καζίνο του Μον Παρνές και την πολυκατοικία «Χαρά» - για ενοίκους χαμηλού εισοδήματος, σαν τρομακτικό τρολ που περπατά με κατεύθυνση την έξοδο από την πόλη, καθώς η ζωή σε αυτήν χειροτερεύει.

Το δικό του σχόλιο για τους ενοίκους των πολυκατοικιών στην Αθήνα της κρίσης, κινηματογράφησε ο σκηνοθέτης Aγγελος Φραντζής, σε 14 σταθερά κάδρα διαφορετικών μεγεθών, που αφηγούνται τις μικρές και μεγάλες πράξεις των ενοίκων.

Η 13η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας ανοίγει αύριο, Τετάρτη 29 Αυγούστου, για το κοινό και θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου।

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου