Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Έργο του Κώστα Βαρώτσου τοποθετήθηκε στη Λουκέρνη της Ελβετίας


Ένα έργο τέχνης-«σχόλιο» για την κρίση και την αποξένωση στην Ευρώπη, που υπογράφει ο εικαστικός, Κώστας Βαρώτσος, εγκαινιάζεται αύριο στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Το έργο φέρει τον τίτλο «Tension- Energy»«σχόλιο» για την κρίση και την αποξένωση στην Ευρώπη, που υπογράφει ο εικαστικός, Κώστας Βαρώτσος, εγκαινιάζεται αύριο στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Το έργο φέρει τον τίτλο «Tension- Energy» και είναι το μεγαλύτερο έργο τέχνης που έχει τοποθετηθεί σε δημόσιο χώρο της Ελβετίας.

«Το έργο αναφέρεται στα νέα κοινωνικά δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην Ευρώπη, όπου η μεγάλη κρίση έχει φέρει στο φως τη διαφορετικότητα των κοινωνιών, την έλλειψη επικοινωνίας και τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δημιουργός, καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Κώστας Βαρώτσος.

Αποτελείται από δύο διαφορετικούς πόλους: μια κυρτή χαλύβδινη βελόνα ύψους 25 μέτρων και βάρους 20 τόνων και ένα ημισφαίριο από μπετόν διαμέτρου τεσσεράμισι μέτρων και βάρους 28 τόνων. Οι δύο πόλοι, ο ένας αιχμηρός και σκληρός και ο άλλος στρογγυλός και μαλακός, συνδέονται με ένα συρματόσχοινο, ειδικά κατασκευασμένο για το έργο, που φέρει μια τάση οκτώ τόνων.

Μέσα από το έργο τέχνης ο δημιουργός ενώνει δύο κυκλοφοριακούς κόμβους στο καντόνι της Λουκέρνης, σε απόσταση 140 μέτρων.

Το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζει ο Κώστας Βαρώτσος το 2008, όταν κέρδισε σε κλειστό διεθνή εικαστικό διαγωνισμό। Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά έργο του που τοποθετείται σε δημόσιο χώρο της Ελβετίας (τα άλλα δύο βρίσκονται στο Μπάτζμπεργκ και το Στέφισμπεργκ).
Πηγή:http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου